Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Ministrul Agriculturii, ingrijorat de falsurile cu produse lactate
Agrostandard | 5 January, 2019 | 0 comentarii | 445 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

bilantdaeaCeea ce se intampla pe piata laptelui in ultima perioada, a atras atentia ministrului Agriculturii Petre Daea, care se declara nedumerit de faptul ca desi productia interna nu poate sa asigure necesarul pentru prelucrare, producatorii au probleme la vanzarea laptelui, preturile primite fiind foarte mici. Asa ca ministrul a dispus doua controale tematice pentru a vedea ce se intampla in piata ca sa poata sa ia masurile cele mai potrivite pentru a remedia situatie.

Dupa cum era de asteptat, au fost gasite destule nereguli, falsurile fiind la ordinea zilei in sector. Urmarea: Ministerul Agriculturii vrea acum sa legifereze printr-o Lege a Laptelui modul in care consumatorii sunt informati corect in privinta conformitatii produselor alimentare ce au in compozitie produse lactate.

Nu de alta, dar controalele de anul trecut au scos la iveala ca 74% din agentii economici controlati din zona patiseriilor, cofetariilor si restaurantelor utilizau grasimi hidrogenate in locul produselor lactate, fara sa informeze consumatorii. O situatie recunoscuta si de presedintele ANPC, Marius Parvu, care sustine ca procentul ridicat gasit la controlul tematic pe lapte si produse din lapte nu este singular, iar rata agentilor economici care incalca legea depaseste 50%.

“Anul trecut, ne-am pus urmatoarea intrebare: Cum se explica ca producatorii de lapte din Romania intampina dificultati in valorificarea acestui produs prin faptul ca se da un pret mic, desi atunci cand piata nu este asigurata ar trebui sa raspunda pozitiv pe cerere si oferta? Motiv pentru care am socotit necesar ca impreuna cu ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor n.r), ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor n.r) si ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala n.r) sa ne asezam la masa construirii unui program de a verifica ce se intampla in piata, de a constata pentru a lua masurile necesare. Am facut un control tematic anul trecut pentru a vedea ce se intampla in piata si am constatat lucruri necorespunzatoare. (…) Am luat decizia de a face o lege (Legea laptelui n.r.) pentru a defini exact lucrurile si a urmari cu atentie acest produs in asa fel incat falsurile sa fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un castig rapid sa tulbure piata si sa puna la indoiala produsele pe care le fac romanii”, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in conferinta de bilant pentru anul 2018.

Controalele s-au realizat in perioada 7 iunie – 8 august 2018 in Bucuresti si in alte cinci municipii de judet, respectiv Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov si Constanta in 241 de unitati (patiserii, cofetarii, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast food-uri, unitati fornetti si depozite de produse alimentare).

Citeste si Romania a devenit cel mai mare exportator mondial de ovine si caprine. Preturile, insa, lasa de dorit

Din cele 241 unitati verificate, 165 de unitati, adica (74%) au utilizat grasimi hidrogenate si informat eronat consumatorii, care credeau ca iau alimente ce contin produse din lapte.

“Ca si nereguli principale s-a constatat prepararea si comercializarea produselor de patiserie, cofetarie utilizand in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate fiind prezentate catre consumatori ca avand branza proaspata, telemea de vaca, cascaval, unt si lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compozitia acestor produse alimentare, informandu-se eronat ca sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind de fapt absente din compozitie”, a afirmat Ionel Bunea, consilier Directia Generala Controale, Antifrauda si Inspectii din MADR.

Controale diferite, aceleasi rezultate

89,1% din cele 101 patiserii verificate utilizau specilitati de grasimi hidrogenate. De asemenea, din 28 de cofetarii verificate, 20 utilizau grasimi vegetale hidrogenate, respectiv 71,42%, si informau eronat consumatorul. Actiunile de control au fost reluate dupa trei luni, in perioada 15 noiembrie – 10 decembrie, fiind verificate 30 de unitati. De data aceasta, 24 de unitati, adica 80%, utilizau in continuare grasimi hidrogenate si informau eronat consumatorii, si numai 6 unitati foloseau produse din lapte si informau corect consumatorii.

Citeste si Avansul de 70% din subventie, cam tot ce s-a putut face pentru “eroii” din agricultura, afectati de seceta

Ministerul Agriculturii a lansat pe 18 decembrie in dezbatere publica proiectul Legii laptelui si a produselor lactate, prin care vrea sa reglementeze mai multe aspecte de pe aceasta piata.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

16 − fifteen =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2019 | 0 comentarii | 39 vizualizari | 1 vot

foodsummit

Bucharest Food Summit s-a dovedit a fi si in 2019 cel mai important eveniment al anului dedicat tehnologiilor si industriei agroalimentare. Manifestarea, desfasurata in perioada 12-14 noiembrie 2019 la ASE Bucuresti si Hotel Sheraton, a atras cei mai importanti oameni de afaceri din agricultura, industria alimentara si HoReCa, precum si factori de decizie din structurile […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2019 | 0 comentarii | 143 vizualizari | 1 vot

s1

Colectarea selectiva a deseurilor menajere si, mai ales, reciclarea lor sunt subiecte mai degraba tabu in Romania, nu doar pentru primarii, ci si pentru cetateni. Lipsa unei infrastructuri adecvate, a investitiilor in sector, dar si a educatiei in randul romanilor sunt doar cateva din problemele cu care se confrunta operatorii implicati in domeniu. Din pacate, […]

Autor: Agrostandard | 15 November, 2019 | 0 comentarii | 208 vizualizari | 1 vot

olt1

Suceava si Cluj sunt singurele doua judete curate de pesta porcina africana, la acest moment, a anuntat, vineri seara, la Izbiceni (judetul Olt) ministrul Agriculturii Adrian Oros. Din cauza pestei, a fost demis si seful ANSVA Geronimo Branescu, ale carui atributii au fost preluate de catre Csutak Nagy Laszlo, vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 236 vizualizari | 1 vot

minea

In Romania, toata lumea bate moneda pe produsul romanesc, dar oare chiar poate fi numit romanesc in conditiile in care se aduce carne din import la greu, iar retetele sunt o creatie a tehnologilor. La romani, criteriile care dicteaza alegerile consumatorilor sunt calitatea si pretul si nicidecum patriotismul, sa fim seriosi. Cat despre retail, s-a […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 99 vizualizari | 1 vot

schloer

Schimbarile climatice, migratia accentuata, dar si dificultatile crescânde de a produce suficienta apa pentru irigatii sunt doar câteva din provocarile actuale care trebuie luate serios in calcul si analizate consecvent de specialistii preocupati de viitorul agriculturii. De aceea, considera specialistul in geopolitica Hardy Schloer, „este nevoie sa aplicam instrumente de inteligenta artificiala pentru luarea deciziilor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Oct 2019 | 0 comentarii | 818 vizualizari | 3 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 612 vizualizari | 3 voturi
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2090 vizualizari | 3 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6289 vizualizari | 2 voturi
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2090 vizualizari | 3 voturi
»
24 Aug 2019 | 0 comentarii | 1901 vizualizari | 1 vot
»
14 Sep 2019 | 0 comentarii | 1356 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2019 © Agrostandard