Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Milan Kelo, Fermierul Nadlacan: 6 luni ne-am chinuit sa obtinem cofinantare, dupa ce am mers pe la vreo 12 banci
Agrostandard | 6 December, 2018 | 0 comentarii | 1167 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

KELODupa cum se stie, finantarea fermelor mici si mijlocii in Romania constituie o mare problema, in conditiile in care institutiile financiare sunt destul de reticente fata de agricultura. Dezamagirea agricultorilor este cu atat mai mare cu cat de multe ori sunt pusi pe drumuri degeaba, iar decizia din partea finantatorilor depinde de un singur om care uneori se intampla sa „n-aiba habar de ceea ce inseamna munca in sector”. Si atunci de ce sa ne mai mire cand fermierii se plang ca iau toate institutiile financiare si bancile la rand in speranta obtinerii creditarii de care au nevoie. Uneori au succes, alteori nu si deseori se intampla ca, presati de timp fiind, sa piarda banii europeni din lipsa cofinantarii.

Citeste si Romania are peste 1.000 de cooperative agricole, insa nici macar 20% nu sunt „lucrative”

„In 2017, ne-am chinuit o jumatate de an sa obtinem cofinantare pentru proiectele depuse la AFIR. Am mers la toate institutiile financiare si bancare pe care le-am cunoscut si care ne-au fost recomandate, fiind la un pas sa nu obtinem finantare. Au fost vreo 12-13 banci…Decorativ, cooperativele sunt frumoase si toata lumea le vrea, dar in momentul in care vii concret cu dosarele pe masa, lumea devine reticenta si incep sa trieze”, a declarat Milan Kelo, presedintele Cooperativei Agricole Fermierul Nadlacan din judetul Arad, in cadrul unui eveniment organizat de Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), organizatie la care a aderat in acest an.

O decizie importanta pentru agricultorii aradeni, constienti de faptul ca pentru o singura cooperativa sunt minime sansele de a putea sa fie reprezentata corect in fata institutiilor statului. Pe cand intr-o uniune, este altceva…

Cooperativa, infiintata in 2015, are la acest moment 19 membri care lucreaza 1.800 ha de teren agricol, ceea ce inseamna aproximativ 17% din totalul de teren arabil al localitatii Nadlac. Ea a aparut din dorinta fermierilor de a imbunatati calitatea produselor si a realiza o valorificare mai buna a acestora, alaturi de o aprovizionare eficienta cu inputuri si cresterea veniturilor, sustine Milan Kelo cu referire directa la nemultumirile agricultorilor fata de preturile mici ale produsele agricole, in contrast cu ceea ce se intampla la inputuri.

El a prezentat celor prezenti si modul cum functioneaza Cooperativa Agricola Fermierul Nadlacan. Dincolo de reusitele si dificultatile cu care se confruta membrii cooperativei, nu ai cum sa nu remarci faptul ca exista tineri in ziua de azi care aleg un model de business, respins de parintii lor in urma cu doar cateva decenii….

Activitati centralizate la nivel de cooperativa:

Sarcinile preluate de catre Cooperativa, care nu de mult erau in sarcina fermierilor, sunt:
– Intocmirea documentatiei pentru calamitati;
– Declaratiile pentru sprijinul la motorina;
– Comenzi pentru inputuri, vanzarea productie;
– Indrumarea membrilor in accesarea fondurilor europene;

S-a usurat astfel munca fiecarui membru, fapt ce se resimte in activitatea acestuia de zi cu zi.
Important! Toate deciziile ce se iau la nivel de Cooperativa sunt discutate, interpretate si agreate impreuna cu toti membrii cooperatori!

Organizarea licitatiilor

Licitatiile pentru inputuri se fac in mod centralizat pentru toti membrii cooperatori, in acest mod discount-urile obtinute sunt mult mai mari.

Pentru a asigura transparenta licitatiilor, acestea sunt organizate la nivel de cooperativa, unde sunt invitati mai multi furnizori de incredere cu care au colaborat fermierii membri ai cooperativei.

Pe parcursul aceleasi zile, la un interval de o orã acestia isi depun ofertele. De la fiecare furnizor se primeste oferta, intr-un plic sigilat, care se deschide doar dupa terminarea licitatiei. Ofertele sunt analizate de catre membrii si se alege cea mai convenabila oferta.

Citeste si Alexandru Gheorghe, proprietar Somalex: Diferenta de pret la cereale dintre piata interna si cea externa este de pana la 20%

La finalizarea procedurii de licitatie este instiintat furnizorul castigator si se incepe procedura de achizitie.

Comercializarea produselor

Comercializarea produselor agricole rezultate din activitatea membrilor se face centralizat, la nivel de Cooperativa. Directorul executiv al Cooperativei centralizeaza productiile tuturor membrilor, iar in functie de pretul pietei si de intentia membrilor de a vinde, se negociaza cantitatile vandute si pretul final pentru intreaga cantitate. In acest mod se obtine un pret mai mare pe productie.
Totodata, in mod centralizat se realizeaza comenzile pentru transportul cerealelor, fluxul de vanzare etc.

Principalele provocari:
1. Obtinerea cofinantarii la proiecte depuse
2. Obtinerea documentatiei cerute de contractant (AFIR) deoarece restul institutiilor solicita documentatii diferite, cu reglementari diferite.
3. Lipsa de submasuri in cadrul proiectele europene destinate exclusiv Cooperativelor sau Grupurilor de producatori (excluzand submasura 9.1)
4. Nu sunt respectate facilitatile oferite de legea cooperatiei de catre institutiile statului.

Proiecte pe bani europeni

Accesarea fondurilor europene a constituit un moment important in dezvoltarea cooperativei. In 2016, Legumicultorul Nadlacan a depus o cerere de finantare pe submasura 4.1 – “Investitii in exploatatii agricole” in valoare de 2.200.000 euro cu o intensitate de 90%. Banii au fost alocati pentru realizarea unor silozuri cu o capacitate de 6.000 tone, ansamblu dotat cu toate echipamentele necesare: platforma GPL, platforma grup electrogen, sonda, instrument NIR, generator, boiler mural, platforme si alei betonate, vestiare etc. De asemenea, s-a achizitionat si un cantar pod bascula, optimizand astfel fluxul tehnologic si s-a construit o hala de 315 mp destinata gararii utilajelor agricole.

CITESTE SI EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Tot in 2016 s-a depus un proiect si pe Submasura 9.1 – “Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol”. S-a obtinut astfel un sprijin anual, pe o perioada de 5 ani, in valoare maxima de 100.000 euro/an, raportat la cifra de afaceri a cooperativei. Practic, s-au acoperit costurile de consultanta pentru proiectul depus la submasura 4.1, realizarea unui site de prezentare, plata salariilor angajatilor si nu in ultimul rand achizitia de inputuri pentru membrii cooperatori.

Doi ani mai tarziu, a fost depusa o noua cerere de finantare, de acesta data la Submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole”. Obiectivul este mariea capacitatii de insilozare a cerealelor, pentru a adauga plus valoare produselor obtinute. De asemenea, s-a integrat productia agricola la nivel de cooperativa, prin achizitionarea unei linii de FNC. Un pas important pentru obtinerea plusvalorii care sa le permita fermierilor desfasurarea eficienta a activitatii pe mai departe….

KELO3

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 618 vizualizari | 1 vot

mere

UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN isi exprima indignarea fata de modul in care Ministerul Agriculturii si ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au inteles cum sa ajute intr-un mod echitabil agricultura si fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinul si subventiile acordate fermierilor. Reluam integral comunicatul remis de UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN:

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 248 vizualizari | 1 vot

fermeiri_dobrogea

Oare cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa ce au venit la Bucuresti sa discute cu oficialii din conducerea MADR?! Mai mult cu vorbe si promisiuni, decat cu ceva concret, am spune noi. Dar mai bine aflati singuri din comunicatul MADR: „Secretarul de stat George Scarlat a condus in data de 10 septembrie 2020, la […]

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 953 vizualizari | 1 vot

pb20

2020 a fost si este in continuare un an complicat cu o productie medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, in judetul Ialomita, de altfel, cea mai mica de cand se organizeaza Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb. La Ziua […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 290 vizualizari | 1 vot

ziua_porumbului2020

Ziua Porumbului va avea loc, in acest an, pe 10 septembrie la Orezu, judetul Ialomita, la ferma Elsit, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori. Numai ca de data aceasta, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul este organizat cu numar limitat de participanti din cadrul fermierilor – doar fermierii speakeri, reprezentantii companiilor partenere si […]

Autor: Agrostandard | 6 September, 2020 | 1 comentarii | 1211 vizualizari | 1 vot

4bd520e5b1fa85d680c5285ed7aae3eef26a404a15d9542b4a3890d6151947c7

Fabricile de conserve din Romania cauta cu disperare rosii pentru procesare, in conditiile in care oferta interna – doar 15.000 de tone, fata de un necesar de 350.000 de tone, nu conteaza practic. Pare incredibil, dar suprafata de rosii in camp s-a redus in ultimii ani pana la circa 700 ha, in lipsa unor ajutoare […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard