Sustine Agrostandard
starea vremii
Asociatii
Milan Kelo, Fermierul Nadlacan: 6 luni ne-am chinuit sa obtinem cofinantare, dupa ce am mers pe la vreo 12 banci
Agrostandard | 6 December, 2018 | 0 comentarii | 782 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

KELODupa cum se stie, finantarea fermelor mici si mijlocii in Romania constituie o mare problema, in conditiile in care institutiile financiare sunt destul de reticente fata de agricultura. Dezamagirea agricultorilor este cu atat mai mare cu cat de multe ori sunt pusi pe drumuri degeaba, iar decizia din partea finantatorilor depinde de un singur om care uneori se intampla sa „n-aiba habar de ceea ce inseamna munca in sector”. Si atunci de ce sa ne mai mire cand fermierii se plang ca iau toate institutiile financiare si bancile la rand in speranta obtinerii creditarii de care au nevoie. Uneori au succes, alteori nu si deseori se intampla ca, presati de timp fiind, sa piarda banii europeni din lipsa cofinantarii.

Citeste si Romania are peste 1.000 de cooperative agricole, insa nici macar 20% nu sunt „lucrative”

„In 2017, ne-am chinuit o jumatate de an sa obtinem cofinantare pentru proiectele depuse la AFIR. Am mers la toate institutiile financiare si bancare pe care le-am cunoscut si care ne-au fost recomandate, fiind la un pas sa nu obtinem finantare. Au fost vreo 12-13 banci…Decorativ, cooperativele sunt frumoase si toata lumea le vrea, dar in momentul in care vii concret cu dosarele pe masa, lumea devine reticenta si incep sa trieze”, a declarat Milan Kelo, presedintele Cooperativei Agricole Fermierul Nadlacan din judetul Arad, in cadrul unui eveniment organizat de Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), organizatie la care a aderat in acest an.

O decizie importanta pentru agricultorii aradeni, constienti de faptul ca pentru o singura cooperativa sunt minime sansele de a putea sa fie reprezentata corect in fata institutiilor statului. Pe cand intr-o uniune, este altceva…

Cooperativa, infiintata in 2015, are la acest moment 19 membri care lucreaza 1.800 ha de teren agricol, ceea ce inseamna aproximativ 17% din totalul de teren arabil al localitatii Nadlac. Ea a aparut din dorinta fermierilor de a imbunatati calitatea produselor si a realiza o valorificare mai buna a acestora, alaturi de o aprovizionare eficienta cu inputuri si cresterea veniturilor, sustine Milan Kelo cu referire directa la nemultumirile agricultorilor fata de preturile mici ale produsele agricole, in contrast cu ceea ce se intampla la inputuri.

El a prezentat celor prezenti si modul cum functioneaza Cooperativa Agricola Fermierul Nadlacan. Dincolo de reusitele si dificultatile cu care se confruta membrii cooperativei, nu ai cum sa nu remarci faptul ca exista tineri in ziua de azi care aleg un model de business, respins de parintii lor in urma cu doar cateva decenii….

Activitati centralizate la nivel de cooperativa:

Sarcinile preluate de catre Cooperativa, care nu de mult erau in sarcina fermierilor, sunt:
– Intocmirea documentatiei pentru calamitati;
– Declaratiile pentru sprijinul la motorina;
– Comenzi pentru inputuri, vanzarea productie;
– Indrumarea membrilor in accesarea fondurilor europene;

S-a usurat astfel munca fiecarui membru, fapt ce se resimte in activitatea acestuia de zi cu zi.
Important! Toate deciziile ce se iau la nivel de Cooperativa sunt discutate, interpretate si agreate impreuna cu toti membrii cooperatori!

Organizarea licitatiilor

Licitatiile pentru inputuri se fac in mod centralizat pentru toti membrii cooperatori, in acest mod discount-urile obtinute sunt mult mai mari.

Pentru a asigura transparenta licitatiilor, acestea sunt organizate la nivel de cooperativa, unde sunt invitati mai multi furnizori de incredere cu care au colaborat fermierii membri ai cooperativei.

Pe parcursul aceleasi zile, la un interval de o orã acestia isi depun ofertele. De la fiecare furnizor se primeste oferta, intr-un plic sigilat, care se deschide doar dupa terminarea licitatiei. Ofertele sunt analizate de catre membrii si se alege cea mai convenabila oferta.

Citeste si Alexandru Gheorghe, proprietar Somalex: Diferenta de pret la cereale dintre piata interna si cea externa este de pana la 20%

La finalizarea procedurii de licitatie este instiintat furnizorul castigator si se incepe procedura de achizitie.

Comercializarea produselor

Comercializarea produselor agricole rezultate din activitatea membrilor se face centralizat, la nivel de Cooperativa. Directorul executiv al Cooperativei centralizeaza productiile tuturor membrilor, iar in functie de pretul pietei si de intentia membrilor de a vinde, se negociaza cantitatile vandute si pretul final pentru intreaga cantitate. In acest mod se obtine un pret mai mare pe productie.
Totodata, in mod centralizat se realizeaza comenzile pentru transportul cerealelor, fluxul de vanzare etc.

Principalele provocari:
1. Obtinerea cofinantarii la proiecte depuse
2. Obtinerea documentatiei cerute de contractant (AFIR) deoarece restul institutiilor solicita documentatii diferite, cu reglementari diferite.
3. Lipsa de submasuri in cadrul proiectele europene destinate exclusiv Cooperativelor sau Grupurilor de producatori (excluzand submasura 9.1)
4. Nu sunt respectate facilitatile oferite de legea cooperatiei de catre institutiile statului.

Proiecte pe bani europeni

Accesarea fondurilor europene a constituit un moment important in dezvoltarea cooperativei. In 2016, Legumicultorul Nadlacan a depus o cerere de finantare pe submasura 4.1 – “Investitii in exploatatii agricole” in valoare de 2.200.000 euro cu o intensitate de 90%. Banii au fost alocati pentru realizarea unor silozuri cu o capacitate de 6.000 tone, ansamblu dotat cu toate echipamentele necesare: platforma GPL, platforma grup electrogen, sonda, instrument NIR, generator, boiler mural, platforme si alei betonate, vestiare etc. De asemenea, s-a achizitionat si un cantar pod bascula, optimizand astfel fluxul tehnologic si s-a construit o hala de 315 mp destinata gararii utilajelor agricole.

CITESTE SI EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Tot in 2016 s-a depus un proiect si pe Submasura 9.1 – “Infiintarea grupurilor de producatori in sectorul agricol”. S-a obtinut astfel un sprijin anual, pe o perioada de 5 ani, in valoare maxima de 100.000 euro/an, raportat la cifra de afaceri a cooperativei. Practic, s-au acoperit costurile de consultanta pentru proiectul depus la submasura 4.1, realizarea unui site de prezentare, plata salariilor angajatilor si nu in ultimul rand achizitia de inputuri pentru membrii cooperatori.

Doi ani mai tarziu, a fost depusa o noua cerere de finantare, de acesta data la Submasura 4.2 „Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole”. Obiectivul este mariea capacitatii de insilozare a cerealelor, pentru a adauga plus valoare produselor obtinute. De asemenea, s-a integrat productia agricola la nivel de cooperativa, prin achizitionarea unei linii de FNC. Un pas important pentru obtinerea plusvalorii care sa le permita fermierilor desfasurarea eficienta a activitatii pe mai departe….

KELO3

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

twenty + twelve =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 22 May, 2019 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 1 vot

SCAPA

In urma parteneriatului, vor fi infiintate centre de colectare la membrii cooperatori! Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) si Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) au incheiat un Protocol de colaborare prin care cele doua organizatii profesionale vor forma un parteneriat activ pentru promovarea si sustinerea obiectivelor comune in […]

Autor: Agrostandard | 9 May, 2019 | 0 comentarii | 81 vizualizari | 1 vot

dav

Emil Dumitru ramane la conducerea federatiei ProAgro inca 30 de zile pentru a se ocupa de organizarea viitoarelor alegeri pentru desemnarea noului presedinte al organizatiei. Deocamdata, nu a fost anuntata nicio candidatura, in conditiile in care, aflat la al doilea mandat, Emil Dumitru a anuntat de ceva vreme ca va mai opta pentru un nou […]

Autor: Agrostandard | 3 May, 2019 | 0 comentarii | 213 vizualizari | 1 vot

oaia

Membrii fondatori ai Asociatiei Profesionale a Ciobanilor (APC), asociatie recent infiintata, vor anunta luni, 6 mai, intr-o conferinta de presa, modul in care toti crescatorii de ovine de la ses, deal sau zona montana pot adera la valorile si principiile care au determinat constituirea asociatiei, precum si lansarea in spatiul public a unei dezbateri reale […]

Autor: Agrostandard | 22 April, 2019 | 0 comentarii | 122 vizualizari | 1 vot

iepuri

O noua investigatie publicata recent expune cruzimea din sistemele de crestere comerciala in custi a iepurilor. 145 de ONG-uri din toate tarile UE cer interzicerea cresterii iepurilor in custi, potrivit unui comunicat al Animals International. Imaginilie realizate de Compassion in World Farming (CIWF) in mai multe ferme din Italia [1] ilustreaza ca, indiferent de tipul […]

Autor: Agrostandard | 16 April, 2019 | 0 comentarii | 149 vizualizari | 1 vot

lapar

In data de 15 aprilie a avut loc sedinta Consiliului Director LAPAR, care a luat o serie de decizii importante pentru viitorul organizatiei. Cea mai importanta: a fost ales un presedinte interimar, Gheorghe Albu, pentru o perioada de 60 zile, dupa ce presedintele Laurentiu Baciu s-a autosuspendat. Aveti in continuare si comunicatul LAPAR

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conferencebad politics

2019 © Agrostandard