Mere bio oltenesti pentru italieni

Mere bio oltenesti pentru italieni

 

olt mereDupa 13 ani in care a muncit pentru altii, in Italia, Marin Serban din Ganeasa (Olt), s-a intors acasa si a infiintat o plantatie de meri. Acum, merele sale bio ajung la italieni, nemti si alti europeni, regretul olteanului fiind ca romanii prefera merele mai ieftine, dar pline de pesticide. Serban a reusit sa acceseze o finantare de peste 239.000 de euro, prin PNDR, Submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole. Investitia a presupus dotarea plantatiei de 6,66 hectare cu utilaje agricole moderne, cu o instalatie de irigat si cu o plasa antigrindina si antiinsecte. Ideea de a investi in Romania i-a venit cand era la munca in Italia, unde lucra tot intr-o plantatie de meri. Cand a auzit ca merele romanesti sunt greu de vandut, i-a venit ideea sa se axeze pe productia bio.

Citeste si Productie record de mere si in Harghita

„Am lucrat in Italia vreo 13 ani si uitandu-ma, prin 2012, la televizor, la Viata Satului, am vazut ca toata lumea incearca sa ia fonduri europene. Am zis sa incercam si noi sa facem o ferma, sa facem ceva acasa. Am ales sa produc mere pentru ca asta stiam sa fac. Cand m-am hotarat, prin 2013, si am inceput sa cumpar terenul, am vazut un reportaj cu sute de tone de mere care se vindeau la preturi derizorii, 70-80 de bani pe kilogram. Atunci mi-a venit ideea sa facem ceva diferit fata de toata lumea, sa facem ecologic, bio. De atunci, am pornit cu bio”, a declarat Marin Serban.
El isi aminteste ca, in urma cu trei ani, conceptul de bio era aproape necunoscut de functionarii romani din institutiile subordonate Ministerului Agriculturii.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

„Tin minte ca in 2015, cand am venit si am inregistrat livada la APIA ca bio nici nu stiau ce inseamna ecologic, ce cod sa-mi dea, am stat vreo doua luni sa o punem pe picioare. Primele doua hectare le-am infiintat in anul 2014, iar in 2015 am infiintat pe banii mei inca aproape patru hectare. Apoi, anul trecut am accesat pe masura 4.1a 200.000 de euro, cu 90% finantare, pentru sistemul de irigat cu picurare si plasele antigrindina, dar si utilaje”, povesteste fermierul.

Mai multe puteti afla din Jurnalul Olteniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *