Masuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol.  Distilarea vinului, in criza!

Masuri de sprijin pentru sectorul vitivinicol. Distilarea vinului, in criza!

 

vie_sprijinGuvernul a aprobat recent o hotarare care completeaza HG nr. 868/2018 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producatorii din sectorul vitivinicol in perioada 2019-2023. Actul normativ propune crearea cadrului juridic de instituire a unei noi masuri temporare cu caracter excepțional, in vederea atenuarii situației de criza din sectorul vitivinicol provocata de pandemia generata de COVID-19 si anume masura de distilare a vinului in situatii de criza.

Adoptarea acestei hotarari permite reducerea stocurilor de vin existente in exces pe piata nationala, conduce la imbunatatirea performanțelor economice ale producatorilor vitivinicoli care se confrunta cu dificultati financiare si cu probleme de flux de numerar.

Beneficiarii direcți ai sprijinului financiar sunt distileriile autorizate pentru distilarea produselor vinicole, care obtin in urma distilarii vinului un produs cu tarie alcoolica de minimum 92% din volum, ce va fi utilizat doar in scopuri industriale, inclusiv pentru uz farmaceutic, energetic sau de dezinfectare. Valoarea sprijinului acopera inclusiv costurile de livrare a vinului catre distilerie si distilarea vinului in cauza.

Masura de distilare a vinului in situatii de criza se finanteaza din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) in cadrul Programului național de sprijin in sectorul vitivinicol 2019 – 2023 si se incadreaza in cuantumul total alocat Romaniei de 47,7 milioane de euro anual.

Totodata, instituirea acestei masuri urmareste accelerarea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile acordate sectorului vitivinicol din FEGA, in cadrul Programului național de sprijin in sectorul vitivinicol 2019-2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *