Pietele agroalimentare din Romania ofera consumatorilor in aceasta perioada suficiente cantitati de legume si fructe de sezon din productia autohtona. Consumatorii pot gasi in pietele agroalimentare, in pietele de gros sau in spatiile special amenajate din jurul pietelor: pepeni verzi si galbeni proaspat recoltati, piersici, zmeura, mure de cultura, nectarine, caise, precum si tomate, ardei, vinete, cartofi, varza, conopida, fasole pastai, verdeturi etc.
Pentru a nu se crea confuzii printre consumatori, in vederea identificarii producatorilor autohtoni si a pepenilor romanesti, se aplica masura etichetarii standard, conform Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr.225/2017.
Toate cantitatile de pepeni, comercializate direct de producatorii agricoli autohtoni, au elementele de identificare, eticheta format A4/plastifiata, ce cuprinde informatii privind: denumirea producatorului, localitatea de origine data recoltarii si desigur pretul cu amanuntul.
Autoritatea Nationala Fitosanitara a prelevat pana in prezent un numar de 401 probe de tomate autohtone de la producatorii inscrisi in Programului guvernamental de sprijin pentru tomate 2019. Au fost finalizate analizele de laborator pentru un numar de 321 de probe, fara a se inregistra depasiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maxima admisa.
Totodata, in cadrul Programului National de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe si cereale, Autoritatea Nationala Fitosanitara preleveaza in permanenta probe, in vederea depistarii depasirilor de reziduuri de pesticide.
Rezultatele analizelor de laborator confirma faptul ca legumele si fructele din productia autohtona intrunesc standardele de calitate si nu prezinta risc pentru consumatori.
CITESTE SI EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Directiile pentru Agricultura Judetene verifica permanent toate pietele agroalimentare din Bucuresti si din toate celelalte municipii din tara, punand accent pe indicarea corecta a localitatii de productie si a datei recoltarii pentru toate produsele autohtone, precum si a tarii de origine pentru produsele provenite din import.
In pietele agroalimentare din Municipiul Bucuresti sunt prezenti zilnic, in medie peste 200 de producatori beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate, cultivate in sere si solarii cu o productie cantitativa si calitativa ce asigura necesarul de consum intern de tomate de calitate.
Pana la inceputul lunii iulie, in Municipiul Bucuresti si in toate judetele din tara, actiunile MADR si ale Directiilor Agricole Judetene au vizat verificarea tuturor pietelor agroalimentare, iar dupa caz, reverificarea unor piete, precum si a majoritatii depozitelor en-gros de legume si fructe.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin reprezentantii sai, colaboreaza in permanenta cu administratiile pietelor agroalimentare, astfel incat producatorii agricoli autohtoni sa-si comercializeze productia in cele mai bune conditii, iar consumatorii sa beneficieze de produse proaspete si de calitate, la preturi avantajoase.