In Romania, plantatiile de soc sunt foarte rare, daca or fi vreo cateva. In piata, nu s-a auzit decat de o livada in Dambovita si de inca una pe la Targu Mures… Pentru ca la noi nu se stie mare lucru despre aceasta planta, romanii au trebuit sa treaca granita la unguri ca sa vada la fata locului cum arata o asa livada. De aici s-a inspirat si Melania Cozea, care a infiintat in 2014 o plantatie de soc in localitatea Cornesti din judetul Dambovita. Pe langa soc a mai pus, de-a lungul catorva ani, aronia, lavanda, meri si capsuni, care au inceput sa intre pe rod. Incet-incet, a ajuns sa aiba in cultura o suprafata de circa 10 hectare, din care 5,5 ha cu soc. De ce soc?
Pentru ca i-a placut ce a vazut la vecinii maghiari, iar pe de alta parte, s-a gandit ca este mai simplu de infiintat o astfel de livada. Ulterior, a vazut ca lucrurile nu stau tocmai asa, adica este ceva mai complicat decat se gandise initial, dupa cum ne-a declarat Melania Cozea, care nu a dorit sa dea prea multe detalii despre costurile pe care o presupune o astfel de plantatie.
’’Am vrut sa incercam o planta mai usor de intretinut, insa nu a fost deloc asa, socul nu creste usor, e ceva mai greu. Costurile sunt la fel ca la orice plantatie, iar de productie cu adevarat vorbim din anul trei. Se pot folosi atat florile, cat si fructele’’, a precizat pentru AgroStandard Melania Cozea, fondatoarea Sana Plant Extract.
Cam asa s-a intamplat si la Cornesti. Melania Cozea a avut surpriza ca in anul trei de productie la soc si doi la aronia recolta sa fie cu mult mai mare decat estimarile, adica sapte tone, in loc de 4-5 tone. Acesta este. de altfel, si momentul in care a aparut unitatea de procesare, specializata in productia de suc de fructe. Este vorba de un suc natural realizat integral din fruct de Aronia (Aronia Melanocarpa), fara adaos de zahar, conservanti si aditivi. In 2017, pe langa sucul din Aronia, a inceput realizarea unor amestecuri intre sucurile de Aronia si Soc, iar odata cu sezonul de recoltare 2018 se vor realiza combinatii de sucuri de Aronia, Mure si Soc. De remarcat faptul ca fructele sunt certificate ecologic de catre organisme de certificare de renume european.
Sucurile sunt vandute prin intermediul supermarketurilor, dar si in mediul on-line…Pentru moment, pare sa fie suficient, pe viitor, insa, cine stie ce surpriza ne mai pregateste antreprenoarea…
Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1691 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 1 January, 2021 | 0 comentarii | 567 vizualizari | 1 vot

Agentia de Plati și Interventie pentru Agricultura (APIA) reamintește ca, la data de 22 decembrie 2020, a dat startul platilor pentru cererile depuse de fermieri in cadrul Masurii 21 din Programul National de Dezvoltare Rurala PNDR 2014-2020 – Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de […]
Autor: Agrostandard | 1 January, 2021 | 0 comentarii | 255 vizualizari | 1 vot

Romanii vor fi obligati sa colecteze separat deseurile biodegradabile, precum fructele si legumele alterate, de exemplu, asa cum se intampla acum cu hartia si plasticul, potrivit Legii Compostului, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Cei care nu respcta regulile vor fi amendati cu pana la 20 de mii de lei. Reprezentantii […]
Autor: Agrostandard | 24 December, 2020 | 0 comentarii | 195 vizualizari | 1 vot

MADR anunta lansarea sesiunii de depunere proiecte din cadrul Masurii 6 – Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor, sub-masura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – diaspora, care se va desfasura in perioada 04 ianuarie 2021, ora 9.00 – 04 mai 2021, ora 16.00. Alocarea financiara pentru sesiunea continua anuala de depunere proiecte pentru tinerii fermieri […]
Autor: Agrostandard | 21 December, 2020 | 0 comentarii | 565 vizualizari | 1 vot

Italienii sunt cei mai mari consumatori de ciuperci salbatice proaspete din Romania, sustine Ile Stelian, un antreprenor care a reusit sa faca din valorificarea ciupercilor si fructelor de padure culese din flora spontana un business de familie rentabil. In sezon, adica incepand cu perioada aprilie mai si terminand undeva spre sfarsitul lunii noiembrie, ciupercile naturale […]