Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Liderul fermierilor: Avem cel mai bun grau din Europa, dar romanii mananca cea mai proasta paine
Agrostandard | 15 August, 2017 | 1 comentarii | 1810 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

paineAvem cel mai bun grau din Europa, un grau de calitate exceptionala, dar romanii mananca cea mai proasta paine din Europa, a atras atentia recent Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR. Si nu doar atat, tara noastra importa cantitati foarte mari de paine congelata, care atarna greu in balanta agroalimentara. In acelasi timp, graul romanesc ajunge peste mari si tari, datorita indicilor foarte buni de panificatie. “Cea mai proasta paine se mananca in Romania, cand noi avem un grau exceptional, a doua zi nici nu poti sa o tai. Importam 800.000 tone de paine congelata, cand avem cel mai bun grau din Europa”, s-a plans Laurentiu Baciu.

Un motiv de nemultumire pentru liderul LAPAR este si faptul ca in timp ce pretul graului a tot scazut in ultimul deceniu, cel al painii nu a cunoscut modificari. Daca in 2004, de exemplu, fermierii primeau pentru kilogramul de grau circa un leu, iar la porumb se ajunsese la 1,2 lei/kg, in acest an graul s-a vandut cu 58-60 de bani, ba chiar si cu 40 de bani.

Si aceasta pentru ca multi agricultori nu dispun de spatii de depozitare si sunt nevoiti sa vanda recolta direct de pe camp, iar pe de alta, au nevoie de bani pentru a-si plati datoriile, in principal catre furnizorii de inputuri.

O piata salbatica, care nu are nimic cu realitatea, in conditiile in care autoritatile nu doresc sa se implice, adauga liderul LAPAR.

“In 2004, pretul graului era un leu/kg, porumbul ajunsese la 1, 2 lei/kg, atunci s-a fixat pretul painii la un 1 leu. Acum graul este 58-60 de bani si importam 800.000 de tone de paine…..Pe bune, in 14 ani nu s-a umblat la paine, decat a scazut gramajul. S-a redus TVA, dar tot nu s-a ieftinit painea”, a mai precizat Laurentiu Baciu.

Citeste si Cum a ajuns productia de paine de la doua milioane de tone, in 1999, la 588.000 tone, in 2012

Consumul de paine si produse de franzelărie a atins anul trecut 98,9 kg/persoană (100,6 kg/persoană în 2015), ceea ce inseamna un consum mediu lunar de 8,24 kg/persoană (8,38 kg/persoană în anul 2015), potrivit datelor INS.

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 48 vizualizari | 0 voturi

Napolact Granola

FrieslandCampina Romania le ofera amatorilor unui stil de viata sanatos doua noi optiuni pentru un mic-dejun savuros – iaurturi bio cu granola, fie ele cu capsuni si zmeura sau cu seminte si miere. O noua gama de iaurturi Napolact BIO le sta la dispozitie celor care mizeaza pe cea mai importanta masa a zilei si […]

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 82 vizualizari | 1 vot

lidl

Lidl sprijina producatorii locali prin facilitarea exportului de produse autohtone catre magazinele Lidl din Europa, in valoare de 59 milioane de euro, in 2019. Datele au fost extrase din cel de-al treilea raport de sustenabilitate lansat de retailer, care acopera perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020, se rataa intr-un comunicat al companiei. In […]

Autor: Agrostandard | 13 November, 2020 | 0 comentarii | 193 vizualizari | 1 vot

p1

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat la BucharestFoodSummit ca in data de 1 decembrie vor fi semnate doua programe importante pentru agricultura romaneasca, finantate din programul national de rezilienta si relansare economica. Este vorba de alocarea unei sume de 750 milioane de euro pentru crearea unei retele nationale de preluare, depozitare, procesare, distributie si promovare […]

Autor: Agrostandard | 9 November, 2020 | 0 comentarii | 285 vizualizari | 1 vot

piata_valea ialomitei

Producatorii romani se muta din piete in parcare. Dupa ce autoritatile au anuntat ca pun lacatul pe pietele agroalimentare inchise, edilii locali au gasit tot felul de solutii pentru ca produsele locale sa poata fi gasite pe tarabe in continuare. Nu de alta, dar dupa cum se știe, pietele agroalimentare constituie pentru multi romani principalul […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2020 | 0 comentarii | 125 vizualizari | 1 vot

Foto_Ana Gheorghiu

Ana Gheorghiu a preluat funcția de Public Affairs, Science and Sustainability Lead pentru grupul de țari Romania, Bulgaria si Republica Moldova, la finalul lunii octombrie, devenind parte a echipei de conducere a diviziei Bayer Crop Science. Pentru noul sau rol, Ana Gheorghiu isi propune sa construiasca o rețea solida de dialog cu partenerii Bayer – […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard