Legislatia privind risipa alimentara este extrem de importanta, sustine consilierul de stat si Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila, Laszlo Borbely. Insa, pe langa aplicarea legislatiei, „trebuie sa existe si o comunicare catre publicul larg, o abordare axata pe consumatorii finali”, a mai explicat consilierul de stat intr-un interviu acordat Food Biz. Sa recunoastem, insa, ca in Romania, risipa alimentara este un fenomen, ca vrem sau nu sa recunoastem, care n-are nicio treaba cu puterea de cumparare. Tine mai mult de un mod de viata…
– Cum se explica faptul ca romanii sunt in topul risipei alimentare, desi au una dintre cele mai mici puteri de cumparare dintre cetatenii Uniunii Europene?
Risipa alimentara nu are neaparat o legatura directa cu puterea de cumparare. Este vorba mai degraba despre un model de consum. De aceea, comunicarea catre publicul larg reprezinta una dintre cele mai importante componente ale activitatii noastre. In viziunea noastra, putem implementa Strategia nationala pentru dezvoltarea durabila a Romaniei 2030 doar daca implicam toti cetatenii si producem o schimbare de mentalitate.
– Cat de eficienta este legislatia implementata de Romania, din acest an, in domeniul risipei alimentare tinand cont de faptul ca are norme care privesc mai mult marile lanturi comerciale, unde risipa alimentara este mult mai mica in comparatie cu cea a gospodariilor?
Legislatia din domeniul risipei alimentare este extrem de importanta. Fara a avea un cadru legal, nu putem combate acest fenomen. Departamentul pentru Dezvoltare Durabila a jucat un rol important in aceasta privinta prin reprezentantul pe care l-am avut in grupul de lucru pentru elaborarea normelor metodologice initiat de Ministerul Agriculturii. In prezent suntem preocupati de modul in care acestea functioneaza, pentru a aduce eventuale imbunatatiri. Desigur, in completarea acestui cadru legal trebuie sa venim si cu o abordare axata pe consumatorii finali. Aici intervine nevoia de popularizare a unor principii pe care am descris-o la intrebarea anterioara. Pe termen scurt, vom lansa, in mii de exemplare, o brosura prin care vom populariza in randul elevilor gesturi anti-risipa alimentara si o atitudine eco-responsabila.
– Care sunt problemele cele mai importante si care ar trebui rezolvate in viitorul apropiat pentru reducerea semnificativa a risipei alimentare in cadrul gospodariilor?
Cadrul legal nu poate fi suficient si eficient pentru combaterea risipei alimentare de la nivelul gospodariilor. Prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabila ne propunem sa promovam un consum responsabil. Exista o multime de trucuri si sfaturi care, facute cunoscute la nivelul publicul larg, pot conduce la reducerea risipei alimentare. Noi incercam sa le aducem in atentia populatiei. Suntem convinsi ca in momentul in care vor cunoaste avantajele unui stil de viata durabil, oamenii vor imbratisa aceste principii.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 1 vot

Rusia va fi cel mai mare exportator global de grau in sezonul in curs, in pofida introducerii unei taxe la exporturile de grau, precum şi a unei cote la exporturile de cereale, conform unei estimari realizate de Departamentul American al Agriculturii (USDA). Americanii se asteapta ca Rusia sa devina leader in sezonul 2020 – 2021, […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 121 vizualizari | 1 vot

Cererea globala pentru produsele chineze a fost atat de puternica in ultima perioada, incat a creat o criza de containere maritime si a impins in sus costurile cu shipping-ul, ceea ce ar putea limita exporturile Chinei in lunile urmatoare, transmite Bloomberg. Incepand din luna iulie a anului trecut, exporturile din China au fost in crestere, […]
Autor: Agrostandard | 21 December, 2020 | 0 comentarii | 541 vizualizari | 1 vot

Italienii sunt cei mai mari consumatori de ciuperci salbatice proaspete din Romania, sustine Ile Stelian, un antreprenor care a reusit sa faca din valorificarea ciupercilor si fructelor de padure culese din flora spontana un business de familie rentabil. In sezon, adica incepand cu perioada aprilie mai si terminand undeva spre sfarsitul lunii noiembrie, ciupercile naturale […]
Autor: Agrostandard | 21 December, 2020 | 0 comentarii | 187 vizualizari | 1 vot

Selgros Cash & Carry Romania a deschis recent, in localitatea Chiajna, pe Centura Bucuresti, o platforma logistica de 10.000 mp, prin care isi va aproviziona magazinele cu toate produsele care au nevoie de temperatura controlata la depozitare: legume, fructe, delicatese, lactate, mezeluri, peste, produse congelate. Noul hub logistic al Selgros va imbunatati eficienta lantului de […]
Autor: Agrostandard | 17 December, 2020 | 0 comentarii | 261 vizualizari | 1 vot

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, a inaugurat prima statie modernizata de carburanti din reteaua Petrom in cadrul unui amplu program de modernizare a intregii retele. Aceasta include culoar rapid de alimentare cu posibilitate de plata cu cardul la pompa! OMV Petrom si Auchan Retail Romania vor investi […]