Sustine Agrostandard
starea vremii
Analize
LAPAR: legea care reglementeaza vanzarea terenurilor, neconstitutionala si plina de aberatii
Agrostandard | 23 September, 2013 | 0 comentarii | 656 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

laurentiu-baciu_lapar_lege_terenuriProiectul de lege care ar trebui sa reglementeze vanzarea terenurilor catre straini este “neconstitutional, prost facut si dificil de aplicat”, considera reprezentantii Ligii Asociatilor Producatorilor Agricoli din Romania. Fermierii de la LAPAR apreciaza ca este inacceptabila prevederea potrivit careia oricine, fie el apatrid sau dinafara UE, poate cumpara teren in Romania, desi noi avem obligatii decat fata de cetatenii UE. In plus, potrivit LAPAR, noua agentie guvernamentala care va aviza tranzactiile va canaliza informatiile despre terenuri disponibile catre un grup de apropiati, care vor deveni, astfel, noii moguli imobiliari si agricoli ai Romaniei. Reprezentantii federatiei au aratat ca proiectul de lege “are prevederi generale” si “nu vorbeste nimic despre straini”.

Pamant romanesc pentru apatrizi si cetateni non-UE

“Vanzarea terenurilor catre cetateni dinafara Uniunii Europene este o problema. Este inacceptabila prevederea din lege ca terenurile pot fi vandute oricui, care nici macar nu este cetatean UE doar daca are domiciliul intr-un stat UE. Romania are obligatii fata de cei din UE, nu fata de chinezi sau de cei din Orientul Mijlociu.(…) Am fost contactat de multe ambasade din Orientul Mijlociu, din Israel pentru a le facilita cumpararea de terenuri in Romania. Ei nu stiau ca vorbesc despre funie in casa spanzuratului. Pentru pamantul asta s-au varsat rauri de sange. Cine-si vinde pamantul, isi vinde identitatea. Stiti vreun razboi dus in alt scop decat acela de a acapara pamant?!!”, a declarat intr-o conferinta de presa Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.

El a criticat infiintarea agentiei funciare pe care a calificat-o o suprastructura menita sa favorizeze exclusive anumite cercuri de interese.

“Agentia va detine monopolul asupra informatiilor despre terenuri pe care le va da cui va vrea. Au o singura tinta. Sa faca aceea agentie de stat si sa monitorizeze toate terenurile din Romania. La ei se vor aduna toate datele pe care le vor furniza acolitilor lor. Se va forma o clica care va controla toate terenurile din Romania. (…)S-a intentionat ca aceasta lege sa ingradeasca dreptul de proprietate a strainilor asupra terenurilor din Romania, dar, dupa cum a iesit, ingradeste dreptul de proprietate a romanilor”, a mai spus Baciu.

LAPAR: proiectul de lege este neconstitutional

Presedintele LAPAR a calificat proiectul de lege drept “neconstitutional” si plin de “aberatii” si a enumerat prevederile pe care le considera incompatibile cu legea suprema.

“In primul rand, limitarea suprafetei la 100 de hectare este neconstitutionala. Cum sa imi ingradesti mie averea. In al doilea rand, imi ingradesti varsta la 40 de ani, dupa care trebuie sa ma impusti. Mai este acolo o aberatie cum ca proprietarii vecini au drept de preemptiune. Dar, nu e niciunul proprietar acolo. Nu are niciunul act de proprietate. (…)Eu am drept de preemptiune, proprietarul se duce la primar, iar eu, daca nu sunt in relatii bune cu primarul, nu o sa aflu niciodata. Habar nu o sa am ca a scos cineva terenul la vanzare.

Presedintele LAPAR a artata ca este dificil de aplicat aceasta lege pentru ca dureaza mult indeplinirea tuturor formalitatilor iar cei care-si vand pamantul o fac, de regula, presati de evenimente imediate.

In plus, crede presedintele LAPAR, fermierii straini au venit in Romania ca sa cumpere suprefete mari de teren si nu vor putea fi impiedicati sa faca acest lucru de aceasta lege.

Avocatii specializati in piata funciara, cred, de asemenea, ca acesta lege va fi dificil de aplicat.

“Proiectul de lege pentru reglementarea vanzarii terenurilor este foarte prost facut. Intentiile au fost bune, dar mecanismul de aplicare este defectuos. Nu are expunerea de motive, notele de fundamentare, studiile de impact. Proiectul impune conditii restrictive si va fi foarte greu de aplicat”, este de parere Radu Ionescu, partener la casa de avocatura Ionescu si Sava.

Avocatii: cine a vrut sa cumpere pamant in Romania, a facut-o deja

Anul 2014 nu trebuie sa fie o sperietoare pentru romani, cred avocatii, pentru ca cine a vrut sa cumpere pamant in Romania a facut-o déjà.

“Dupa 1 ianuarie 2014, impactul pe piata funciara va fi minor. Este ca si cu romanii din Marea Britanie. Cine a vrut sa cumpere terenuri in Romania le-a cumparat déjà. Anul trecut am avut 245.000 de hectare de teren arabil tranzactionate. Cred ca numarul tranzactiilor si marimea suprafetelor vor creste in 2014, insa nu semnificativ. (…)Din punctul de vedere al tranzactiilor, daca in 2007-2008, cand exista un interes crescut al speculantilor, care cumparau hectarul cu 500 de euro, compactau terenul si-l vindeau apoi cu cateva mii, acum exista un interes mare din partea agricultorilor veritabili”, a mai spus Ionescu.

Ba, mai mult, se simte o tendinta de invesare a trend-ului in favoarea fermierilor romani.

“Se simte in ultimul an o inversare a trend-ului. Acum, romanii tineri, de pana in 40 de ani, in general fosti sefi de ferme, cumpara de la straini fermele la care au lucrat pana acum. Este imbucurator. Sa speram ca aceasta tendinta va continua”, a conchis avocatul.

Pro Agro, incantata de proiectul de lege al MADR

In ciuda criticilor LAPAR, exista organizatii de fermieri care sustin proiectul ministerului Agriculturii.

“Susținem, ca Federație reprezentativă în agricultura românească, actul normativ în forma în care el este astăzi redactat. (…) Există îngrijorări conform cărora persoane fizice nevoiașe, și nu sunt puține în această situație, ar putea să-și pună la dispoziție, spre vânzare, terenurile respective către persoane fizice străine, însă să nu uităm că, practic, avem cinci categorii de preemtori. Nu cred că va exista o fărâmițare, dincolo de ceea ce există. Cred că, dimpotrivă, vom asista la o consolidare și că legea vine la momentul la care trebuia să ajungă”, a spus Alexandru Jurconi, președintele Federației PRO AGRO.

Intr-o conferinta de presa din luna septembrie, in care a prezentat proiectul actului normativ, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin aprecia ca unul dintre elementele forte ale acestui nou act normativ este dreptul de preemțiune.

„Așa cum este normal, pe modelul și altor agenții din țări cum ar fi Franța și alte state europene, am gândit un sistem care, la vânzarea unui teren de către o persoană fizică sau o persoană juridică către persoane fizice, dreptul de preempțiune să fie exercitat în următoarea ordine: – în primul rând, co-proprietarii persoane fizice, al terenurilor respective, în al doilea rând, vecinii, persoane fizice, în al treilea rând arendașii persoane fizice, în al patrulea rând persoanele fizice cu vârstă de până la 40 de ani, care desfășoară activități agricole pe raza adminsitrativ-teritorială a localității unde este situat terenul respectiv și, nu în ultimul rând, statul român, printr-o agenție sau printr-un for de intervenție pe această problemă. Sigur, dacă niciunul dintre aceștia nu-și exercită dreptul de preempțiune, terenul respectiv poate fi achiziționat de orice fel de persoană fizică, fie că este din localitate, fie că are peste 40 de ani, poate fi cumpărat terenul respectiv”, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a și explicat cu acesta ocazie mecanismul care reglementeaza dreptul de preemptiune.

„Fiecare cetățean, în momentul în care dorește să vândă un teren, trebuie să notifice Primăria sau Agenția care se va ocupa de această viză pe piața funciară, după care se vor notifica cei care au drept de preempțiune, dacă aceștia își exercită dreptul de preempțiune la prețul stabilit de cel care dorește să vândă, atunci intră în posesie. Practic, cetățeanul care va dori să cumpere o suprafață de teren și are un cumpărător, va trebui să notifice eventual la Primărie dar, într-un final, această autoritate, care va transmite scrisori către toți cei care sunt vizați de dreptul de preemțiune, în 90 de zile aceștia trebuie să-și exercite sau nu dreptul de preemțiune, după care tranzacția se poate realiza. Dacă nu, atunci, sigur, cel care a vrut să cumpere și care nu îndeplinește condițiile acestea de preempțiune, poate cumpăra terenul respectiv”, a mai zis Constantin.

Acesta a mai spus că persoanele străine care au cumpărat deja terenuri în România, au făcut-o prin intermediul societăților comerciale. Mai mult, de la 1 ianuarie 2014, aceste societăți nu vor putea trece terenurile în cauză pe persoană fizică, într-o suprafață mai mare de 100 ha. „Nu cred că va exista un astfel de pericol”, a mai menționat șeful MADR.

De ce pot cumpara apatrizii si cetatenii non-UE pamant in Romania?!

Ministrul a refuzat sa explice logica potrivit careia apatrizii si cetatenii non-UE pot cumpara terenuri in Romania, desi, in virtutea acordurilor semnate de Romania cu UE, obligatiile noastre se refera strict la cetatenii Uniunii Europene.

„În ceea ce privește dobândirea terenurilor agricole, cetățenii statelor membre (ne referim și la piața europeană) și apatrizii cu domiciliul într-un stat membru UE sau în România, pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor agricole începând cu 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, și cetățenii din afara UE, care au domiciuliul în UE sau în România, pot să achiziționeze terenuri, ca persoane fizice”, a afirmat Daniel Constantin, la sfârșitul conferinței de presă.

Romania detine 32% din totalul fermelor din Uniunea Europeana. Din 3,85 milioane de proprietari, 3,6 milioane de exploatatii au sub 5 hectare. O alta problema consta in lipsa titlurilor de proprietate, nefinalizarea lucrarilor cadastrale, costurile ridicate ale tranzactiilor, etc.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

2 × two =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 1 November, 2018 | 0 comentarii | 553 vizualizari | 1 vot

compost2

In timp ce degradarea solurilor, inclusiv la noi in tara, constituie o problema de care tot mai multa lume incepe sa fie preocupata la nivel global, Romania bate pasul pe loc. Mai grav, este faptul ca nu avem nici macar legislatie pentru compost – cea mai buna, simpla si eficienta metoda de a reda solului […]

Autor: Agrostandard | 30 October, 2018 | 0 comentarii | 70 vizualizari | 1 vot

corteva

Corteva AgriscienceTM, Divizia de Agricultura a DowDuPont, si Economist Intelligence Unit (EIU) au publicat rezultatele Global Food Security Index 2018 – GFSI (Indicele Global al Securitatii Alimentare, editia 2018). Acest raport, sponsorizat de Corteva Agriscience, ofera un cadru comun pentru intelegerea cauzelor lipsei sigurantei alimentare pe plan global. Romania se situeaza pe pozitia a 38-a […]

Autor: Agrostandard | 25 October, 2018 | 0 comentarii | 181 vizualizari | 1 vot

pavel

Primarii din Romania au primit circa 155.000 de notificari de retrocedare a imobilelor, in baza Legii 10/2001. Dintre acestea, circa 43.500 nu sunt inca solutionate, potrivit calculelor realizate de societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii, pe baza statisticilor Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Primaria Bucuresti detine cea mai mare pondere de dosare nerezolvate […]

Autor: Agrostandard | 25 September, 2018 | 0 comentarii | 285 vizualizari | 1 vot

ripe pear in foliage of tree in fruit orchard

Italia este cel mai mare producator de pere din UE, cu o productie de 719.000 de tone, in 2017, urmata de Spania – 312.000 tone si Olanda – 307.000 de tone. In topul celor mai mari tari producatoare mai intra Belgia – 301.000 tone, urmata de Portugalia – 186.000 tone si Franta – 130.000 tone. […]

Autor: Agrostandard | 24 September, 2018 | 4 comentarii | 690 vizualizari | 1 vot

grau

Productia europeana de cereale si oleaginoase este mai mica cu circa 10% fata de anul trecut, potrivit estimarilor Copa-Cogeca. La cereale, este vorba de un recul de 12,2%, de pana la 273 milioane de tone, fata de 311 milioane de tone, in 2017, in timp ce la oleaginoase recolta este mai mica cu 8,2%, pana […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
28 Aug 2018 | 2 comentarii | 12277 vizualizari | 1 vot
»
25 Sep 2018 | 1 comentarii | 3783 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients showbad politics

2018 © Agrostandard