LAPAR a gasit solutia pentru comasarea terenurilor agricole

LAPAR a gasit solutia pentru comasarea terenurilor agricole

 

terenuriLiga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, federatie la nivel national si care reprezinta interesele producatorilor agricoli, atrage atentia asupra unei stari de fapt care aduce mari deservicii agriculturii nationale si duce direct la scaderea competitivitatii exploatatiilor agricole din Romania, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Cum vrea LAPAR sa rezolve problema faramitarii terenurilor agricole, aflam din comunicat:

„Este vorba despre excesiva faramitare a terenurilor lucrate de fermieri, situatie care nu permite aplicarea unei tehnologii pentru marirea productivitatii muncii, utilizarea de produse fitosanitare in cantitati mai reduse si implicit consumuri mai mici de combustibili – este vorba de reducerea emisiilor de carbon si de diminuarea folosirii pesticidelor, acestea fiind dorinte si obiective ale Uniunii Europene.

Citeste si Se pot obtine productii de top pe timp de seceta?! Fara apa si fara azot?!

LAPAR vine cu unele propuneri pertinente care ar putea rezolva, macar in parte, aceasta problema, cu precizarea clara ca acest demers se vrea inceputul unei dezbateri publice nationale, fara ca propunerea sa fie gandita a afecta deloc existenta si situatia fermelor mici si mijlocii din Romania. LAPAR afirma clar ca nu este o propunere indreptata impotriva cuiva, ci o chemare la discutii care sa permita cresterea profitabilitatii agriculturii din Romania, la toate nivelurile.

In Romania exista, conform datelor INS si ale Uniunii Europene, cel mai mare numar de ferme din spatiul comunitar – 3,422 milioane, adica o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din Uniune. Dar 91,8% dintre ferme au suprafete mai mici de 5 hectare, in aceasta situatie putandu-se vorbi mai degraba de gospodarii taranesti, de subzistenta. Iar amplasarea fizica a acestor suprafete, de multe ori intercalate intre proprietati mai mari, duce la fragmentarea suprafetelor de lucru, impunand masuri restrictive fermierilor care doresc sa lucreze suprafete mai mari, dupa principii de rentabilitate economica si cu respectarea normelor europene in domeniu.

Citeste si Mihai Panait, director general la Chimpex si la Ameropa

LAPAR doreste pastrarea tuturor tipurilor de exploatatii agricole, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania propune o noua metoda de comasare a terenurilor agricole, cu respectarea dreptului de proprietate si folosinta. Asta inseamna ca fermierul care are o suprafata insemnata intr-un loc sau altul, dar exista multe proprietati de mici dimensiuni in zona sa, poate sa puna la dispozitie micilor fermieri sau proprietarilor de suprafete mai mici un teren la – limita exploatatiei sale (in suprafata echivalenta si de aceeasi calitate a solului). Prin acest schimb de terenuri nu ar fi afectat dreptul la proprietate, dar ar avea loc comasarea terenurilor, ceea ce ar permite exploatarea agricola in conditii de maxima eficienta.

Existenta la aceasta ora a multor mici proprietati ”intercalate” intre suprafete agricole mari face imposibila lucrarea pamantului fara costuri suplimentare, generate de consumul de combustibil, de ingrasaminte si substante fito-sanitare. De asemenea apare si problema imposibilitatii construirii unui sistem de irigatii (mai mult decat necesar in conditiile schimbarilor climatice), pentru ca acest lucru ar presupune eventuala intrare a fermierului pe proprietati care nu ii apartin.

De aceea LAPAR considera ca un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale intre proprietari, ar rezolva una dintre multele probleme ale agriculturii din Romania.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Tinem sa mai precizam ca actuala structura a proprietatii agricole in Romania constituie o piedica in realizarea viitoarelor obiective de mediu si clima ce vor fi impuse prin noua Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene, in discutie la aceasta ora. O reala comasare a terenurilor, acolo unde este posibil, generand suprafete mari de lucru, va permite in mod direct reducerea consumurilor specifice pe hectar, cu cresterea profitabilitatii pentru fermieri si pentru tara”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *