Ion Biris, Loft: 50% dintre restaurante s-ar putea sa NU se mai deschida

Ion Biris, Loft: 50% dintre restaurante s-ar putea sa NU se mai deschida

 

Ion Biris 2Ion Biris, Antreprenor Loft, membru al board-ului de conducere HORA, spune ca jumatate din restaurante s-ar putea sa nu se mai deschida niciodata din cauza pandemiei de COVID19! Aflati mai multe despre situatia in care se afla sectorul ospitalitatii din Romania dintr-un interviu acordat FoodBiz de Ion Biris.

• Cum v-ati adaptat activitatea la criza provocata de coronavirus?

Orice ti-ar spune oricine despre industrie, informatiile sunt nerelevante: pentru ca nu stim cum va evolua criza. Daca industria va fi inchisa pana pe data de 16 aprilie, discutam de un scenariu, daca restrictia se prelungeste pentru inca 30 de zile vom discuta de altceva.

Asa ca o estimare personala – ma bazez si pe informatiile pe care le avem din business-ul nostru de distributie – Tribeca, BDG – daca atunci cand s-a declansat aceasta criza estimam ca undeva intre 70%-80% dintre restaurante vor redeschide, eu astazi cred (si daca se si prelungeste Starea de Urgenta) ca 50% din restaurantele din piata nu vor mai putea sa redeschida. Deja sunt foarte multe companii si restaurante care au inchis si si-au anuntat inchiderea definitiva. Impactul va fi imens.

Cate unitati au fost inchise (reastaurante, in special) si cati salariati sunt in pericol sa-si piarda sau au pierdut locul de munca? Apelati la somajul tehnic?

Noi operam 12 restaurante, toate sunt inchise. Suntem o companie mare, iar pana in momentul de fata nu am facut disponibilizari, toata lumea este in somaj tehnic.

Daca Starea de Urgenta tine 30 sau 60 de zile, vom avea posibilitatea sa acoperim plata acestor salarii intr-un cuantum de 75%. Daca se prelungeste mai mult de 60 de zile – din pacate nu va pot da un raspuns.

Am dezvoltat o platforma, impreuna cu platforma noastra online de la BDG, se numeste BEI CE VREI, iar de ieri am inceput livrarile la domiciliu. Avem o singura bucatarie deschisa, cei care lucreaza in aceasta bucatarie nu sunt in somaj tehnic, primesc salariul integral. Pe aceasta platforma poti comanda din meniurile de la 3 restaurante si anume Loft, Villagio si Crama Domneasca. Aceasta platforma este mai mult o forma de a pastra contactul cu clientii si de a fi prezent in piata.

Nu este insa o modalitate de ati acoperi cheltuielile, vanzarile sunt destul de mici.

Cum credeti ca ar trebui sa sprijine statul firmele private mai ales cele afectate direct: hoteluri, restaurante, organizatorii de evenimente a caror activitate a fost suspendata. Care ar fi masura cea mai importanta?

Masurile care au fost prezentate sunt masuri benefice si suntem o industrie care este destul de bine ajutata, TEORETIC VORBIND.
Marea problema apare cand incepe aplicarea acestor masuri unde deja ne lovim de o gramada de neconcordante, de probleme birocratice. Faptul ca beneficiem de suportul integral al somajului tehnic este un lucru extraordinar, dar inca nimeni nu are certitudinea ca ne vom recupera acesti bani, pentru ca nimeni nu ne poate spune clar care este modalitatea prin care iti vei primi acei bani.

La fel s-a trambitat foarte mult acel fond de garantare; acest fond exista si inainte, el doar si-a marit dimensiunea, dar pentru noi, pentru imm-uri, pentru restaurante era imposibil de accesat. Creditele trebuie sa le accesam prin sistemul bancar, iar sistemul bancar a facut tot posibilul ca acel sistem de garantare de catre stat sa nu functioneze. Este o facilitate fantastica pe hartie daca ar putea fi accesata, dar din experienta stiu ca este imposibil sa o accesezi.

Daca in continuare raman lucrurile asa cum sunt, toate aceste masuri care pe hartie par extraordinare, se vor regasi foarte putin in viata de zi cu zi. Le multumim celor care au luat aceste masuri, dar trebuie sa duca treaba pana la capat. Sa simplifice foarte mult legile si sa le faca accesibile in mod real pentru noi cei din industrie.

Cand evaluati dumneavoastra ca se va relua activitatea normala? Estimati o data aproximativa.

Am fost inchisi pentru o luna, probabil se va prelungi pentru inca o luna. Daca lucrurile nu vor reveni la normal dupa aceste 60 de zile, eu nu cred ca industria isi va mai reveni anul acesta. Reteaua noastra de distributie Tribeca avea bani de recuperat din piata de la un numar de 600 de restaurante. Din totalul de 600, 450 de restaurante sunt inchise. Daca din astea 450 de restaurante jumatate NU se mai deschid, pierderea pe care o va suferi compania noastra va fi uriasa. Nu stiu daca o vom putea digera si in aceeasi situatie sunt si ceilalti distribuitori din piata. Daca Statul nu va gasi o modalitate sa ne compenseze sau sa suportam impreuna aceste pierderi, firmele noastre nu au cum sa supravietuiasca. Nu vom mai vorbi de o revenire la ceea ce era inainte.

Companii foarte mari vor avea pierderi, dar vor putea sa supravietuiasca, dar marea majoritate a distribuitorilor nu sunt companii mari. Micii producatori incepusera si la noi sa apara, sa produca, aveam chiar mici producatori de produse mai rafinate, aceastia nu au cum sa supravietuiasca 90 de zile. Toti vor fi in faliment.

Impactul va fi major si ne va da in spate cu multi ani. Nu pot sa fac o estimare. Ne vom intoarce la primitivism in restaurante. Toata lumea va cumpara materie prima precongelata doar de la marii retaileri.

Nu stim cum va influenta aceasta criza obiceiurile de consum, atitudinea. E posibil sa vedem o schimbare mare catre partea de online, online-ul incepuse nu foarte tare, si e probabil sa se perfectioneze in aceasta perioada Toti trebuie sa fim atenti la tot ceea ce se intampla in jur si sa incercam sa ne adaptam cat de repede se poate!

Sursa: FoodBiz

One thought on “Ion Biris, Loft: 50% dintre restaurante s-ar putea sa NU se mai deschida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *