Plantele produc oxigenul pe care il respiram si constituie 80 la suta din alimentele pe care le consumam. Mai simplu spus, sanatatea plantelor este vitala pentru sanatatea umana. Cu toate acestea, conform estimarilor FAO, pana la 40% din culturile agricole se pierd din cauza daunatorilor si bolilor. Acesta este motivul pentru care activitatea Conventiei Internationale pentru Protectia Plantelor (IPPC) este atat de importanta. Experti agricoli din tarile Europei si Asiei Centrale alaturi de coordonatorii nationali ai Conventiei se reunesc la Chisinau, capitala Republicii Moldova, pentru un atelier de lucru IPPC.
Participantii vor pregati rezolutii regionale cu privire la standardele internationale de sanatate a plantelor, isi vor aprofunda cunostintele fitosanitare pentruprevenirea intrarii si a stabilirii daunatorilor invazivi ai plantelor si vor impartasi cele mai bune practici privind sanatatea plantelor.
Atelierul, care se desfasoara in perioada 2 – 5 septembrie, este organizat de Secretariatul IPPC in colaborare cu FAO si Organizatia Europeana si Mediterana pentru Protectia Plantelor. Aceasta intalnire de la Chisinau este unul dintre cele sapte ateliere regionale anuale IPPC organizate in intreaga lume in 2019, cu genericul „Sanatatea plantelor si dezvoltarea capacitatilor”.
„Acest eveniment isi propune sa sensibilizeze cu privire la importanta dezvoltarii capacitatii personalului, a institutiilor si a sistemelor la nivel national pentru a imbunatati sanatatea plantelor”, a declarat Jingyuan Xia, secretarul IPPC. El a subliniat ca evaluarile capacitatii fitosanitare joaca un rol important in sprijinirea capacitatii fitosanitare nationale si a incurajat participantii sa discute aceasta problema.
„Europa si Asia Centrala sunt regiuni extinse si foarte diverse, insa daunatorii ameninta resursele vegetale in toata regiunea in acelasi mod”, a spus Piotr Wlodarczyk, ofiter agricol al FAO la oficiul regional pentru Europa si Asia Centrala. „Atelierele de genul acesta sunt foarte importante, deoarece cooperarea internationala si armonizarea activitatilor de protectie a plantelor sunt indispensabile pentru a reduce riscurile asociate cu miscarea tranfrontaliera a organismelor daunatoare fie in mod natural fie din cauza oamenilor.”
Atelierul va pune accetul si pe pregatirile pentru Anul International al Sanatatii Plantelor din 2020 si va incuraja participantii sa discute despre cum sa-l promoveze in tarile lor.
„Comunitatea fitosanitara se confrunta cu provocari din ce in ce mai mari de la comertul in continua expansiune la schimbarile climatice”, a declarat Francisco Javier Trujillo Arriaga, presedintele Comisiei pentru Masuri Fitosanitare, care serveste ca organ de conducere al IPPC. „Anul International al Sanatatii Plantelor este de asteptat sa puna sanatatea plantelor si protectia plantelor pe agenda politica si sa creasca gradul de constientizare al publicului cu privire la importanta acestora in realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila.”
Conventia Internationala pentru Protectia Plantelor este un tratat international instituit in 1952 cu misiunea de a proteja resursele vegetale ale lumii prin prevenirea introducerii si raspandirii daunatorilor nocivi. SecretariatulIPPC este gazduit de catre FAO.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 19 January, 2021 | 0 comentarii | 125 vizualizari | 2 voturi

Ministerul Agriculturii anunta ca au fost acordate autorizatii temporare pentru campania de primavara 2021 la utilizarea de tratamente pe baza de neonicotinoide la semintele de porumb si sfecla de zahar., nu si pentru floarea soarelui. Perioadele pentru care se acorda autorizatiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2020, in cazul tratarii si utilizarii semintelor […]
Autor: Agrostandard | 26 October, 2020 | 0 comentarii | 374 vizualizari | 1 vot

A doua mare grupa de produse agroalimentare care asigura Romaniei un excedent comercial important este grupa 12, denumita generic „Seminte si fructe; plante industriale si medicale; paie si furaje”, potrivit unei analize realizate de Prof. Univ. Dr. Toma Adrian Dinu, Decan – Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, USAMV București. Aeasta […]
Autor: Agrostandard | 12 October, 2020 | 0 comentarii | 468 vizualizari | 1 vot

O familie de produse de amestec de substrat cu continut de turba nord europeana de calitate exceptionala, cu supliment de umidificare si ingrasamant starter, M-Peat este de real ajutor chiar din prima etapa de dezvoltare a legumelor si plantelor ornamentale. Tipurile recomandate pentru semanat sau cultivare in tava, poturi sau galeti, asigura conditii de start […]
Autor: Agrostandard | 26 September, 2020 | 0 comentarii | 408 vizualizari | 1 vot

Braila ocupa primul la productia de seminte pentru agricultura! “Nu semintele din hambar sunt salvarea, ci soiurile si hibrizii romanesti obtinuti la Fundulea si in statiunile noastre de cercetare. De exemplu, hibridul «Olt» de porumb poate garanta, in conditii aproape normale, o productie de 8 to/ha boabe”, ii avertizeaza pe fermierii braileni reprezentatii Asociatiei Producatorilor, […]
Autor: Agrostandard | 6 August, 2020 | 0 comentarii | 536 vizualizari | 1 vot

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a aprobat „Ordinul privind aprobarea listei utilizarilor minore in Romania”, acesta fiind publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 672 din 29 iulie 2020. In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piata a produselor de protectie a […]