Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Initiativa APAR – Primul hackathon dedicat domeniului agroalimentar din Romania
Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 121 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

APARPrimul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a fost obtinuta de la CE prin intermediul programului SmartAgriHubs. In perioada de 13-15 noiembrie 2020 entuziasti din diverse domenii, de la studenti, freelancers, ingineri, designeri de software, programatori, pana la specialisti in agricultura, marketing si vanzari au raspuns provocarii APAR de a participa la acest eveniment.

Desfasurarea efectiva a hackathonului a fost exclusiv online, la concurs inscriindu-se 14 echipe insumand 44 de persoane. Si pentru ca nu e usor sa rezisti unui concurs maraton desfasurat in mod continuu pe parcursul a 25 de ore, linia de finis a fost trecuta de 10 echipe care au prezentat spre jurizare 12 solutii complete, avand la baza cele 5 teme propuse de APAR.

Procesul de elaborare a solutiilor a fost sustinut cu mult entuziasm si profesionalism de 8 mentori, cu vasta experienta in domeniile specifice temelor propuse. Mentorii au fost alaturi de echipe, traind alaturi de participanti emotiile din etapa de prezentare a proiectelor, precum si in cea de alegere a castigatorilor de catre juriu.

Alegerea celor 9 membri ai juriului a avut la baza criteriul diversitatii domeniilor de activitate: academic, autoritati publice si societatea civila.

Primele 3 echipe castigatoare au fost AngusTerra (ex. AgriTerra) formata din Olimpia Copacenaru, Adrian Stoica, Dan Birtas si Ioan-Teodor Gociman, Transilvania 2020 – Claudiu Franc, Ioan Radu Moldovan, Daniel Ifrim, Chirila Ioan si echipa Agro Control compusa din Cezar Dragos Geambasu si Ciprian Abramov.

Marele castigator, AngusTerra a propus o solutie inteligenta de gestionare a pasunilor si a taurinelor crescute in sistem extensiv, bazata pe tehnologii IoT si folosirea imaginilor satelitare. Platforma de smart pasture management vine in ajutorul fermierilor care au nevoie de solutii fezabile pentru eficientizarea si soliditatea afacerilor, avand in vedere dificultatea acestora de a gestiona eficient suprafetele mari de pasuni, mai ales in contextul pandemiei COVID-19.

Ce-a de-a doua solutie castigatoare a fost propusa de echipa Transilvania 2020 si se refera la folosirea Inteligentei Artificiale (IA) pentru reducerea cantitatii de substante pentru combaterea bolilor si daunatorilor, a consumului de combustibili fosili si transparenta utilizarii tratamentelor si ingrasamintelor folosite in ferma. Solutia propusa contribuie la reducerea poluarii, a consumului de apa precum si la cresterea calitatii produselor agroalimentare.

Pe locul 3 in clasament s-a aflat echipa Agro Control care a prezentat 2 solutii: un modul de agricultura inteligenta care va permite fermierului sa automatizeze cu ajutorul senzorilor fluxul de informatii provenite din agricultura (temperatura, umiditatea, conductivitatea electrica, continutul de apa, nivelul de oxigen, volumul de apa din sol).

A doua propunere prezentata de echipa o reprezinta un sistem automat de detectie a daunatorilor care ofera informatii in timp real asupra aparitiei daunatorilor pe diverse culturi. Toate solutiile propuse vor avea au impact pozitiv asupra mediului si durabilitatii in contextul propus de Pactul Verde European (The EU Green Deal) si a strategiei europene de la Ferma la Consumator (Farm to Fork).
De asemenea, solutiile sunt un raspuns la efectele pandemiei COVID19, prin limitarea interactiunii umane in procesele de productie agroalimentara. Totodata, propunerile introduc elemente de digitalizare in vederea eficientizarii economice in agricultura, prin optimizarea costurilor de productie, reducerea cheltuielilor si a procedurilor de monitorizare.

Primele 3 echipe vor fi recompensate cu premii in produse in valoare de cate 1000 € fiecare, destinate implementarii solutiilor castigatoare, precum si mentorat pe parcursul urmatoarelor 6 luni pentru dezvoltarea si implementarea celor 3 proiecte castigatoare.
Desi nu a fost prezenta pe podium, echipa Click Click Hack a primit un premiu special din partea mentorilor – Mentors Award HAR2020. Maricica Stoica, Liliana Mihalcea, Dimitrie Stoica si Olga Grecu au propus o solutie (HARWa) de valorificare inteligenta a subproduselor si deseurilor de peste rezultate in urma industrializarii pestelui prin care se reduce amprenta de mediu prin eliminarea poluantilor formati la arderea clasica a deseurilor.

Avand in vedere ca aceasta echipa a fost premiata onorific de catre mentori, APAR a hotarat sa ofere 5 tablete, care prin generozitatea echipei Click Click Hack vor ajunge la studentii din Cahul (Rep. Moldova) care studiaza in cadrul Facultatii Transfrontaliere din cadrul Universitatii Dunarea de Jos Galati, cu scopul de a sprijini procesul de invatare.

Dincolo de solutiile create, hackathon-ul a oferit un mediu de lucru pozitiv participantilor, fiind o sursa uriasa de inspiratie pentru stakeholderii din agricultura, speranta si optimism in aceasta perioada atat de dificila. APAR isi propune, dupa ce restrictiile impuse de pandemie vor inceta, organizarea unor evenimente similare care sa aduca de aceasta data fata in fata specialisti, oameni dedicati pentru a colabora si genera solutii inovative pentru sectorul agroalimentar.

One comment

  • November 25, 2020

    Multumesc pentru informatie!

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 4 November, 2020 | 0 comentarii | 159 vizualizari | 1 vot

legume

Dupa ce a reusit sa cultive legume romanesti pe 60 ha in ferma proprie de la Ciolpani, Cooperativa Tara Mea anunta ca are, incepand cu luna noiembrie, inca cinci cooperative membre reprezentand cei mai importanti producatori de legume si fructe din bazine cunoscute ale tarii – Vidra, judetul Ilfov, Lunguletu – Dambovita, Hunedoara, Ilfov si […]

Autor: Agrostandard | 15 October, 2020 | 0 comentarii | 441 vizualizari | 1 vot

nicu vasile_lapar

Nicu Vasile, presedintele LAPAR, a declarat la BucharestFoodSummit ca doar 1% din fermierii din Romania fac parte dintr-o forma asociativa, ceea ce si explica multe despre situatia actuala a agriculturii romanesti, despre lipsa puterii de negociere a fermierilor in fata autoritatilor, dar si a comerciantilor.

Autor: Agrostandard | 13 October, 2020 | 0 comentarii | 469 vizualizari | 1 vot

tomata_minimis

In contextul in care, la inceput de an, Romania importa masiv legume, Cooperativa Tara Mea a reusit sa livreze in acest sezon peste 10. 000 de tone de legume romanesti, sustinand astfel productia si asigurand supravietuirea a peste 300 de fermieri autohtoni, se arata intr-un comunicat al Cooperativei Tara Mea. Productia autentic romaneasca a constat […]

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 201 vizualizari | 1 vot

copa- cogeca

Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania APPR, organizatii din sectorul agro-alimentar al Romaniei reunite in cadrul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare au […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 295 vizualizari | 1 vot

copa_cogeca

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a achitat pentru prima data cotizatia la COPA-COGECA pentru organizatiile de fermieri din sectorul agro-alimentar din Romania! Comitetul Organizatiilor Profesionale din Agricultura (COPA) si Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana (COGECA), desemnate cu acronimul asociativ COPA-COGECA, constituie una dintre cele mai mari si mai active organizatii in reprezentarea […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard