Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
InfoCons: Stam mai bine la sucul de fructe, insa Milka are mai multe E-uri in Romania
Agrostandard | 23 July, 2017 | 0 comentarii | 656 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

infoconsInfoCons – Asociatie pentru Protectia Consumatorilor a organizat un studiu cu privire la existenta standardului dublu de calitate intre produsele comercializate in Romania si aceleasi produse comercializate in alte tari. In urma studiului au fost identificate doua produse cu diferente in lista de ingrediente si valori nutritionale, respectiv Fanta Portocale – Bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale si Milka Ciocolata cu lapte. Fanta Portocale. In cazul bauturii racoritoare, in urma analizei produselor din 3 tari, au fost sesizate diferente cu privire la continutul de suc de fructe: Romania: minim 5% suc de portocale, din concentrat

– Marea Britanie: 3.7% suc de portocale si 1.7% suc de citrice, din concentrat (5.4%)
– Spania: 8% suc de portocale, din concentrat.

O alta diferenta sesizata este reprezentata de numarul de aditivi alimentari, in produsele din Romania regasindu-se 5 aditivi, in cele din Marea Britanie 8 aditivi si, respectiv, in Spania 10 aditivi.

Specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop ne avertizeaza cu privire la E-urile regasite in aceste produse: „Cu cat numarul de aditivi alimentari este mai mare, cu atat ficatul nostru are mai mult de munca in a-i elimina. Observam ca in Anglia si Spania gasim specificatia: „contine o sursa de fenilalanina”. Fenilalanina este un aminoacid care se afla in compozitia indulcitorului aspartam. Exista o afectiune genetica numita fenilcetonurie care reprezinta incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afectiune grava care poate duce la retard psihic daca nu este tratata de timpuriu. De aceea, produsele care contin aceasta substanta trebuie sa aiba pe ambalaj un avertisment in acest sens”.

Pe de alta parte, observam ca raportul este inversat in ceea ce priveste continutul de carbohidrati (zahar) si cel de calorii.
„Dupa cum puteti vedea pe eticheta, are 0 nutrienti, adica 0 proteine, 0 grasimi bune, 0 carbohidrati buni. Singura sursa de carbohidrati este din zaharuri simple.

Aceste zaharuri au fost candva carbohidrati complecsi, benefici pentru organism, insa mana omului a inlaturat din acestia fibrele alimentare, vitaminele si mineralele si astfel au ramas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte usor sub forma de grasime, determina cresteri si scaderi bruste ale glicemiei (a zaharului din sange), influentand astfel intr-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot creste senzatia de foame.

Zaharul nu este altceva decat un hot de nutrienti. El nu numai ca aduce in corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consuma din rezervele de vitamine si minerale ale organismului. Asadar, pe langa faptul ca Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai si consuma din cantitatea de vitamine si minerale pe care o avem in corp”, au completat specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop.

Milka Ciocolata cu lapte

In ceea ce priveste produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, in urma analizei produselor din 2 tari, principala diferenta pe care o observam se refera la numarul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din Romania, a fost adaugat suplimentar, pe langa lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta avand rolul de a inlocui partial ingredientul de o calitate superioara, dar mai costisitor, „unt de cacao”. Recomandam evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia in alimentatia copiilor.

Cele doua produse, chiar daca aduc acelasi aport caloric, 530kCal/100g, prezinta mici diferente in ceea ce priveste continutul de nutrienti. Constatam astfel ca, desi continutul de grasimi este mai mic in cazul produsului gasit pe piata din Romania, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regasesc in produsul din Spania, acesta ascunde in fapt o cantitate mai mare de grasimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g. Facand diferenta, reiese un continut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat in Romania, respectiv 11g/100g, fata de produsul echivalent din Spania (12g/100g).

Citeste si Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca

Diferente pot fi sesizate si in ceea ce priveste continutul de glucide (mai mare la produsul comercializat in Romania), de proteine (mai mic la produsul comercializat in Romania) si sare (mai mic la produsul comercializat in Romania).

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociatie Nationala de Protectia Consumatorilor, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, apolitica, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

three × five =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 12 December, 2017 | 0 comentarii | 149 vizualizari | 1 vot

magazin

Piata romaneasca de retail este estimata, in prezent, la 40 miliarde euro, 85% din produsele vandute in lantul de comert fiind de origine mixta, iar 15% sunt produse locale, conform unui studiu de realizat de Euler Hermes. In 2016, piata de retail din Romania a inregistrat o crestere de 12% pe fondul majorarii salariului minim […]

Autor: Agrostandard | 10 December, 2017 | 0 comentarii | 355 vizualizari | 1 vot

CARNE

In preajma sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, ANSVSA recomanda cetatenilor sa achiziționeze produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. In cadrul acestor unitați autorizate atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si […]

Autor: Agrostandard | 10 December, 2017 | 0 comentarii | 463 vizualizari | 1 vot

oua

Opt din zece romani consuma oua saptamanal, iar cei mai multi dintre ei (39%) consuma intre trei si sase oua pe saptamana, potrivit unui comunicat realizat de Agricola Bacau, in noiembrie. 14% dintre cei chestionati consuma oua zilnic si doar unu din zece romani declara ca mananca mai putin de un ou pe saptamana sau […]

Autor: Agrostandard | 5 December, 2017 | 0 comentarii | 269 vizualizari | 1 vot

caramizaru

FrieslandCampina, unul din principalii jucatori pe piata interna a lactatelor, a investit in acest an, in ciuda contextului dificil de piata, circa 1,3 milioane de euro intr-o linie de productie a telemelei la fabrica din Cluj. Acesta este de altfel si nivelul investitiilor realizate de companie, care trece de cativa ani printr-un amplu proces de […]

Autor: Agrostandard | 2 December, 2017 | 0 comentarii | 1052 vizualizari | 1 vot

KV_VDR (2)

Kaufland a lansat recent noua sa marca proprie, K-Vreau din Romania in intreaga retea nationala de magazine. K-Vreau din Romania ofera produse facute exclusiv de producatori si furnizori locali, fiind prima marca proprie a companiei realizata in intregime la nivel local, special pentru Romania. Gama ofera o varietate de produse special pentru cei care vor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1600 vizualizari | 6 voturi
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1871 vizualizari | 4 voturi
05 Dec 2017 | 0 comentarii | 2279 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3727 vizualizari | 2 voturi
»
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3394 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2017 © Agrostandard