InfoCons – Asociatie pentru Protectia Consumatorilor a organizat un studiu cu privire la existenta standardului dublu de calitate intre produsele comercializate in Romania si aceleasi produse comercializate in alte tari. In urma studiului au fost identificate doua produse cu diferente in lista de ingrediente si valori nutritionale, respectiv Fanta Portocale – Bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale si Milka Ciocolata cu lapte. Fanta Portocale. In cazul bauturii racoritoare, in urma analizei produselor din 3 tari, au fost sesizate diferente cu privire la continutul de suc de fructe: Romania: minim 5% suc de portocale, din concentrat
– Marea Britanie: 3.7% suc de portocale si 1.7% suc de citrice, din concentrat (5.4%)
– Spania: 8% suc de portocale, din concentrat.
O alta diferenta sesizata este reprezentata de numarul de aditivi alimentari, in produsele din Romania regasindu-se 5 aditivi, in cele din Marea Britanie 8 aditivi si, respectiv, in Spania 10 aditivi.
Specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop ne avertizeaza cu privire la E-urile regasite in aceste produse: „Cu cat numarul de aditivi alimentari este mai mare, cu atat ficatul nostru are mai mult de munca in a-i elimina. Observam ca in Anglia si Spania gasim specificatia: „contine o sursa de fenilalanina”. Fenilalanina este un aminoacid care se afla in compozitia indulcitorului aspartam. Exista o afectiune genetica numita fenilcetonurie care reprezinta incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afectiune grava care poate duce la retard psihic daca nu este tratata de timpuriu. De aceea, produsele care contin aceasta substanta trebuie sa aiba pe ambalaj un avertisment in acest sens”.
Pe de alta parte, observam ca raportul este inversat in ceea ce priveste continutul de carbohidrati (zahar) si cel de calorii.
„Dupa cum puteti vedea pe eticheta, are 0 nutrienti, adica 0 proteine, 0 grasimi bune, 0 carbohidrati buni. Singura sursa de carbohidrati este din zaharuri simple.
Aceste zaharuri au fost candva carbohidrati complecsi, benefici pentru organism, insa mana omului a inlaturat din acestia fibrele alimentare, vitaminele si mineralele si astfel au ramas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte usor sub forma de grasime, determina cresteri si scaderi bruste ale glicemiei (a zaharului din sange), influentand astfel intr-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot creste senzatia de foame.
Zaharul nu este altceva decat un hot de nutrienti. El nu numai ca aduce in corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consuma din rezervele de vitamine si minerale ale organismului. Asadar, pe langa faptul ca Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai si consuma din cantitatea de vitamine si minerale pe care o avem in corp”, au completat specialistii de la Clinica de nutritie KiloStop.
Milka Ciocolata cu lapte
In ceea ce priveste produsul Milka Ciocolata cu lapte alpin, in urma analizei produselor din 2 tari, principala diferenta pe care o observam se refera la numarul de aditivi alimentari. Astfel, la produsul din Romania, a fost adaugat suplimentar, pe langa lecitina din soia, aditivul Poliglicerol (E476), acesta avand rolul de a inlocui partial ingredientul de o calitate superioara, dar mai costisitor, „unt de cacao”. Recomandam evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia in alimentatia copiilor.
Cele doua produse, chiar daca aduc acelasi aport caloric, 530kCal/100g, prezinta mici diferente in ceea ce priveste continutul de nutrienti. Constatam astfel ca, desi continutul de grasimi este mai mic in cazul produsului gasit pe piata din Romania, respectiv 29g/100g, comparativ cu 29.5g/100g ce se regasesc in produsul din Spania, acesta ascunde in fapt o cantitate mai mare de grasimi saturate, respectiv 18g/100g, comparativ cu 17.5g/100g. Facand diferenta, reiese un continut diminuat al grasimilor bune din produsul comercializat in Romania, respectiv 11g/100g, fata de produsul echivalent din Spania (12g/100g).
Citeste si Ce E-uri contin maslinele de pe piata romaneasca
Diferente pot fi sesizate si in ceea ce priveste continutul de glucide (mai mare la produsul comercializat in Romania), de proteine (mai mic la produsul comercializat in Romania) si sare (mai mic la produsul comercializat in Romania).
InfoCons (www.infocons.ro) – Asociatie Nationala de Protectia Consumatorilor, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, apolitica, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 1 comentarii | 477 vizualizari | 1 vot

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 160 vizualizari | 1 vot

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1685 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 91 vizualizari | 1 vot

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, promite impozit zero pe salariul minim, incepand cu 2022, in agricultura, un sector in care sunt salarii mici si evaziunea fiscala este foarte mare. Adica cu un an mai tarziu decat se astepta toata lumea… “Impozitul zero pe salariul minim este cea mai buna masura pe care o […]
Autor: Agrostandard | 8 January, 2021 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) considera reprobabila si in afara prevederilor legale implicarea numelui institutiei in girarea unor informatii eronate referitor la consumul de alimente neambalate. Nu este prima data cand in piata sunt promovate spoturi publicitare in care se spune ca produsele neambalate nu sunt sigure pentru consum. ANSVSA a […]