Sustine Agrostandard
starea vremii
Culturi vegetale
Incertitudine si volatilitate pe pietele internationale de marfuri!
Agrostandard | 26 April, 2020 | 0 comentarii | 279 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

agriculturaCOVID-19 a starnit volatilitatea pe pietele internationale de marfuri, iar sectorul agricol se confrunta acum cu provocarile protejarii cerealelor si a altor marfuri agricole atat pentru hrana, cat si pentru furaje, se arata intr-un comunicat al Commoditrader, o piata pentru tranzactionarea online a marfurilor agricole. Specialistii Commoditrader mentioneaza un interes crescut in perioadele de volatilitate a pietei pentru sectorul agricol, dupa masurile de suspendare a exporturilor de cereale si apoi redeschiderea pietei, luate de autoritatile romane in doar o saptamana.

Romania este unul dintre cei mai mari exportatori din Europa de marfuri agricole precum grau si porumb, cu o productie totala de 19 MMT de porumb si 14 MMT de grau in 2019. Odata cu recolta de anul trecut, Romania a iesit ca principal exportator european de porumb, seminte de floarea soarelui si soia, si ca al doilea mare exportator de grau in Europa, dupa Franta.

Citeste si Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de grau de circa 5 mil. de tone, in acest an

Majoritatea exporturilor de cereale din Romania au avut destinatie in afara UE, Africa de Nord si Orientul Mijlociu fiind cumparatorii de top ai recoltelor romanesti. Odata cu intrarea in aprilie si interzicerea exportului in afara UE, compania europeana fintech Commoditrader, in colaborare cu exportatorii romani, estimeaza ca Romania a atins aproximativ 86% din exportul de grau vizat pentru recolta anului trecut si 67% pentru programul de export de porumb.
In timp ce interdictia a fost pusa in aplicare, preocuparile din sector au crescut si UE a facut presiuni asupra Romaniei.

Comisarul UE pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, a comentat situatia afirmand ca „Comisia nu are nicio informatie, ceea ce indica faptul ca Romania se confrunta sau in curand se va confrunta cu deficiente de produse agricole destinate consumului uman”. Presiunea exercitata de Comisia Europeana, impreuna cu pierderile financiare majore pe care le-ar fi suferit Romania daca ar fi oprit exporturile, in cel mai bun caz pentru o luna, si un potential ridicat de crestere a insolventelor intr-o economie care se afunda in criza, au determinat Guvernul sa revina asupra deciziei, iar o saptamana mai tarziu sa redeschida piata pentru export.

Totusi, prognozele pentru noua recolta arata semne ale celei mai stranse piete incepand cu 2014/15, iar cu seceta in zonele cheie din SUA, Franta, Rusia, Ucraina si Romania, piata globala este in voga chiar si atunci cand se confrunta cu o cerere potentiala mai mica, ca urmare a noului coronavirus si a unei recesiuni globale. In Franta, de exemplu, suprafata plantata a scazut cu 7,5% fata de anul trecut, la o scadere totala de 17%.

In lipsa previzibilitatii si a continuitatii masurilor guvernamentale luate asupra exporturilor de cereale, impreuna cu starea de urgenta, avand ca masura principala distantarea sociala pentru combaterea raspandirii COVID-19, sectorul agricol cauta noi modalitati de a asigura sustenabilitatea intreprinderilor active in sector. Astfel, in timp ce comerciantii s-au concentrat extrem de mult pe interdictia de export din cauza virusului COVID-19 in ultima saptamana, fermierii s-au concentrat intr-o masura si mai mare asupra factorului daunator al secetei actuale din Romania si tarile din jur.

In timp ce piata se confrunta cu incertitudine si volatilitate, restrictiile sociale si economia slabita schimba mecanismele de creare a pietei pentru intregul lant de aprovizionare, creand provocari de deficit si incertitudine in ceea ce priveste pretul. Agricultorii, crescatorii de animale, comerciantii si producatorii de produse alimentare se adapteaza la noua realitate cu un lant de aprovizionare redirectionat si imprumuta rapid utilizarea unei platforme de tranzactionare digitala pentru produsele agricole, pentru a conecta mai bine si mai direct oferta si cererea.

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

„In prezent, avem parte de schimbari dramatice la unele dintre mecanismele fundamentale de pe piata. Pe platforma Commoditrader observam o crestere semnificativa a activitatii de la o multitudine de participanti la piata, cu necesitatea unui nou canal de vanzare si cumparare de produse agricole. Cu sectorul agricol european aflat deja in mijlocul unei evolutii digitale, situatia actuala ar putea aprinde o digitalizare mai profunda si mai rapida a pietei comerciale Agri, creand un lant de aprovizionare mai direct si mai putin vulnerabil”, a concluzionat Ida Boesen, cofondator Commoditrader.

Platforma Commoditrader creeaza un acces mai bun la piata intr-un mod optimizat, in care digitalizarea limiteaza distanta dintre cumparator si vanzator si ofera posibilitatea de a compara preturile si alte conditii contractuale, atat pe plan intern, cat si international, pentru a creste puterea de negociere a fermierilor si a oferi comerciantilor acces mai usor pe piata.

Commoditrader a fost fondata in 2018 de doua femei daneze, antreprenorul tech, Julie Koch Fahler, si traderul de marfuri, Ida Boesen, si un grup international de mari fermieri. Platforma Commoditrader.com a fost lansata in Danemarca in aprilie 2019 si in Romania in septembrie, cu peste 2.000 de participanti profesionisti pe piata din cele doua tari. Piata se va lansa in alte tari din Europa de Est si Centrala in urmatoarea perioada.

Despre Commoditrader

Commoditrader a fost fondata in 2018 de doua femei daneze, antreprenorul tech, Julie Koch Fahler, si traderul de marfuri, Ida Boesen, si un grup international de mari fermieri. Platforma Commoditrader.com a fost lansata in Danemarca in aprilie 2019 si in Romania in septembrie 2019.

Lansand platforma de comert online www.commoditrader.com, compania isi asuma misiunea de a sprijini comertul transparent si deschis si sa creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.
Commoditrader a fost premiat ca fiind “Cea mai inovatoare companie din industria Agro” de catre Danish Agriculture & Food Council si YARA si “Start-up-ul nordic fintech nr. 1 in 2019” de catre Copenhagen Fintech si The Danish Industry Foundation.

Informatii aditionale:

• Actualizarea cererii si a ofertei USDA a fost la scara mare (pret negativ) pe piata porumbului, comparativ cu asteptarile anterioare. Piata ar avea nevoie de un sezon de crestere foarte slab, de o reducere a suprafetei plantate sau de o modificare a cererii pentru a modifica acest scenariu la scara globala, unde cererea mondiala a fost revizuita cu aproape 4 milioane de tone.

• Un salt semnificativ al dolarului face ca graul american sa fie mai putin competitiv pe piata mondiala, ceea ce este de asteptat sa creasca cererea de grau din UE.

• Egiptul a anuntat recent planurile de a importa 800.000 tone suplimentare de grau in timpul recoltarii proprii, pentru a-si aproviziona rezervele nationale. Acest lucru se intampla intr-o perioada in care, in mod normal, se retrag de pe piata internationala, intrucat se concentreaza pe achizitiile interne.

• Zonele mari cultivate din Romania, Rusia si Ucraina sufera de uscaciune si se asteapta o recolta slaba, in timp ce atat Rusia, cat si Ucraina, au plasat cote la exporturile de grau, desi restrictiile sunt inca destul de libere.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

15 − 14 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 29 May, 2020 | 0 comentarii | 135 vizualizari | 1 vot

ce

Green Deal: Comisia Europeana este pe o cale gresita! Confederatia Europeana a Cultivatorilor de Porumb (CEPM) a analizat, in cadrul sedintei sale de consiliu director din data de 26 mai, proiectul Green Deal al Comisiei Europene, care se concentreaza pe cele doua strategii „De la ferma la consumator”si” Biodiversitatea”, ce vor ghida reforma PAC. Intr-un […]

Autor: Agrostandard | 27 May, 2020 | 0 comentarii | 404 vizualizari | 1 vot

tractor

La Vaslui, criza din sectorul agricol este pe cale sa condamne la faliment o parte din fermierii locali. Multe parcele de culturi agricole sunt calamitate in totalitate, iar plantele care au mai rasarit au o vegetatie proasta, asa ca exista slabe sperante pentru recolte bogate in acest an. Iar pentru fermierii care au obligatii financiare […]

Autor: Agrostandard | 25 May, 2020 | 0 comentarii | 190 vizualizari | 1 vot

grau_spice

2020 este un an greu pentru fermieri, in conditiile in care seceta din acest an va diminua serios productia de cereale paioase. La grau, de exemplu, s-ar putea reduca la jumatate, adica pana la circa 5 milioane de tone, potrivit estimarilor reprezentantilor Ministerului Agriculturii. In aceste conditii, disponibilul la export va fi foarte mic (cel […]

Autor: Agrostandard | 25 May, 2020 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 1 vot

OROS_madr

1,6 milioane hecare de culturi agricole sunt compromise de seceta, potrivit raportarilor facute de fermieri, a anuntat, luni, ministrul Agriculturii Adrian Oros. Surprinzator, sunt si judete unde suprafetele raportate ca fiind calamitate sunt mai mari decat cele semanate in toamna, s-a aratat ministrul nedumerit. “Sunt lucruri exagerate, se poate ca supratele sa fie calamitate 100%, […]

Autor: Agrostandard | 23 May, 2020 | 0 comentarii | 264 vizualizari | 1 vot

frunza

Grindina cat o minge de tenis, care a cazut in ultimele zile in Timis, a facut ravagii pe plantatiile de pepeni. Zeci de hectare, aproape gata de cules, au fost ciuruite, arata Digi24.ro. „Avem numai la grindina vreo 5.400 de hectare afectate de grindina la toate culturile si culturi cazute peste 7.000 de hectare”, a […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2029 vizualizari | 3 voturi
27 Mai 2020 | 0 comentarii | 348 vizualizari | 2 voturi
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1324 vizualizari | 2 voturi
24 Mar 2020 | 0 comentarii | 386 vizualizari | 2 voturi
»
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2029 vizualizari | 3 voturi
»
20 Mar 2020 | 0 comentarii | 1611 vizualizari | 1 vot
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1324 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1324 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Foodbad politics

2020 © Agrostandard