Inca o afacere pusa pe butuci! 44.580 porci, sacrificati la Tulcea

Inca o afacere pusa pe butuci! 44.580 porci, sacrificati la Tulcea

 

porciiLa aproape zece ani de la izbucnirea focarului de pesta porcina in fermele Smithfield din Timis, care a dus la sacrificarea unui efectiv de peste 50.000 de porci, un alt producator din Romania se confrunta cu o situatie similara. Sa speram totusi ca despagubirile pe care le va primi in urma sacrificarii animalelor, il vor ajuta sa se mentina pe piata. ANSVSA a anuntat astazi ca ancheta epidemiologica demarata de autoritate in data de 28 iunie, ca urmare a depistarii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale de crestere a porcilor din judetul Tulcea, precum si rezultatele examenelor de laborator au confirmat prezenta acestuia si in fermele apartinand aceleiasi exploatatii. Pentru o interventie eficienta, ANSVSA a dispus detasarea de personal de specialitate din alte zece judete.

”La actiunile care se desfasoara in focar sunt prezenti presedintele Autoritatii, dr. Geronimo Branescu si o echipa de specialisti din cadrul ANSVSA, de la nivel central.

Citeste si G4Media.ro: EXCLUSIV! Unda verde pentru vanzarea celei mai mari ferme agricole din Romania catre o companie din Emiratele Arabe Unite. Consiliul Concurentei a avizat tranzactia

Pentru a veni in sprijinul autoritatilor, au sosit doi experti din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situatiei si vor oferi consultanta de specialitate pentru o gestionare operativa.
Conform procedurilor, vor fi sacrificati toti porcii existenti in exploatatie (44.580 de capete), de la care se vor preleva un numar suficient de probe, rezultatele de laborator urmand a fi utilizate in cadrul investigatiilor epidemiologice, pentru determinarea modului in care a fost introdus virusul pestei porcine africane in exploatatie.

Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficiala. Pentru aceasta operatiune au fost aduse din judetul Timis, cu sprijinul Ministerului Apararii Nationale, patru incineratoare mobile.

Dupa depopulare, vor urma operatiunile de curatare mecanica, dezinfectie, deratizare si dezinsectie a zonelor afectate si a mijloacelor de transport.

Citeste si “Cele mai productive soluri din Romania. Top producatori Cereale”

Personal sanitar veterinar va participa, alaturi de reprezentanti ai politiei, la controale in trafic si la alte verificari specifice, pentru asigurarea respectarii masurilor de carantina impuse si a restrictiilor de circulatie.

Vezi si Producator legume: M-am chinuit doua zile sa vand 1.500 kg de rosii cu 80 de bani/kg. Este dezastru la pretul asta!

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire al oamenilor, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic”, se arata in comunicatul ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *