Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Agrometeo
Impactul incalzirii globale asupra sectorului alimentar
Agrostandard | 13 July, 2020 | 0 comentarii | 178 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

incalzire_globalaIncalzirea globala reprezinta fenomenul natural prin care suprafata, atmosfera cat si oceanele Terrei se incalzesc constant, ajungand ca in viitor sa reprezinte un pericol mortal pentru intreaga omenire. Cauzele incalzirii globale sunt determinate de actiunile umane in promovarea unor comoditati diverse ale modernizarii ce elibereaza dioxid de carbon in atmosfera prin arderea de combustibili fosili.

Sectorul alimentar, daca nu este gestionat corespunzator, poate fi puternic afectat de schimbarile climatice ce pot deteriora atat recoltele, cat si modul de distributie al hranei la nivel global.

Efectele incalzirii globale, precum: extremitatile vremii, cresterea temperaturilor, nivelul crescut de dioxid de carbon, cresterea nivelului apelor, contribuie la degradarea agricola.

Potrivit Institutului Pamantului din cadrul Universitatii Columbia:

„Se precizeaza ca seceta si deficitul de apa vor afecta productia de orez, care este un aliment de baza pentru mai mult de jumatate din oamenii de pe Terra. In Asia de sud si sud-est, 23 de milioane de hectare de suprafete de productie de orez neirigat sunt deja supuse deficientei de apa, iar seceta recurenta afecteaza aproape 80% din zonele cultivate cu orez neirigat din Africa.”

Mai mult, Institutul Pamantului din cadrul Universitatii Columbia atrage atentia asupra efectelor temperaturii ridicate privind cresterea animalelor:

„Valurile de caldura care se asteapta sa devina mai frecvente, fac ca animalele sa devina mai putin fertile si mai vulnerabile la boli. Vacile de lapte sunt in special sensibile la caldura, rezultand ca productia de lapte sa fie in scadere.”

Citeste si Seful LAPAR la FIF 2020: Doar 5% din productia de cereale ramane in tara

Totodata, din cauza incalzirii globale pot aparea daunatori in noi zone ale lumii, distrugand culturile care nu au avut timp sa-si evolueze sistemele de aparare impotriva acestora.

„Temperaturile ridicate, cresterea nivelului apelor si cresterea frecventa de vreme nefavorabila vor duce la reducerea productivitatii agriculturii si a horticulturii in multe regiuni ale lumii” raporteaza Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura in 2019.

In ceea ce priveste stoparea factorilor naturali ce prezinta un risc crescut asupra omenirii, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor ajuta la dezvoltarea unui dispozitiv ce prezice producerea si raspandirea aflatoxinei (micotoxine cancerigene produse de doua specii de Aspergillus, o ciuperca gasita in zonele cu clima calda si umeda) in porumb, grau si orez sub diferite scenarii ale schimbarii climatice.

Cercetatorii promoveaza cercetarea pentru a ajuta la crearea unor abordari flexibile pentru evaluarea riscurilor pentru amestecurile de micotoxine. Mai mult, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor a derulat un proiect denumit – Schimbarile climatice ca motor al riscurilor emergente pentru siguranta alimentelor si furajelor, a plantelor, a sanatatii animalelor si a calitatii nutritionale – in perioada 2018-2020.

Ambitiile proiectului in lupta impotriva schimbarilor climatice au fost urmatoarele: anticiparea pe termen lung ale multiplelor riscuri emergente folosind scenarii ale schimbarii climatice / scanarea orizontului pentru colectarea semnalelor provenite din mai multe surse de informatii / largirea retelei de cunostinte prin racolarea de experti ai agentiilor UE si ONU / crearea analizelor asupra deciziilor cu criterii multiple pentru a identifica riscul in alimente, securitatea furajelor, plante, sanatatea animalelor si calitatea nutritiva.

Mancarea din supermarketuri provine din zone indepartate ale lumii, fiind transportata pe termen lung in conditii ce favorizeaza emisiile de gaze de sera, avand un efect foarte nociv asupra mediului inconjurator. Acest aspect a inspirat o firma din Africa de Sud sa creeze un sistem de racire „verde”, in urma impactului puternic pe care transportul alimentelor il are asupra mediului: camioanele si containerele ce transporta alimente frigorifice de obicei opereaza cu ajutorul unui lichid de racire care actioneaza precum gazele cu efect de sera, fiind aproape de 4000 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon.

Sistemul de racire al firmei Sud Africane urmareste crearea unui dispozitiv care ar pastra mancarea proaspata si ar reduce din emisiile de carbon. Inovatia in materie de transport al alimentelor reprezinta una din modalitatile de prevenire a consecintelor schimbarilor climatice. (Radu Stinghe)

Sursa: FoodBiz

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 27 October, 2020 | 0 comentarii | 107 vizualizari | 1 vot

ialomita_despagubiri

Mai multi femieri din Ialomita au pierdut despagubirile pentru culturile de primavara calamitate de seceta, pentru ca Directia pentru Agricultura Judeteana (DAJ) Ialomita nu a evaluat 8.313 hectare de teren calamitate de seceta, pe motiv ca nu a avut cine sa o faca! Direct implicata in evaluarea culturilor de

Autor: Agrostandard | 3 October, 2020 | 0 comentarii | 151 vizualizari | 1 vot

vaslui

Din cauza secetei excesive si persistente, fermierii vasluieni nu au putut face araturile pentru insamantarile din aceasta toamna si au fost nevoieti sa apelaze la alte tehnologii. Producatorii au utilizat utilaje grele cu ajutorul carora sa pregateasca terenul pana la o adancime de 20 de centimetri, pentru a putea face insamantarile de toamna. Dupa ploile […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 1 comentarii | 216 vizualizari | 1 vot

seceta2020

Nici o companie de asigurari nu asigura concret impotriva secetei si arsitei, ci pierderile de venit si/sau productia scontata, corelata cu celelalte conditii, se arata intr-un comunicat al UNCSV. Acestea cresc costurile cu asigurarea si fac ca despagubirea sa fie mult mai mica decât prima achitata, cel putin la rata de repetitivitatea a secetei, pe […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 291 vizualizari | 1 vot

seceta_floare

Fermierii din Iasi sunt disperati pentru ca nu vor avea productie la porumb si floarea-soarelui din cauza secetei extreme din 2020. Agricultorii spun ca situatia este mai grava la aceste culturi de primavara, inregistrând pierderi mai mari fata de cele la grâu si rapita. In prezent, Directia Agricola verifica la fata locului culturile de porumb […]

Autor: Agrostandard | 6 September, 2020 | 0 comentarii | 329 vizualizari | 1 vot

seceta

Ministrul Agriculturii Adrian Oros le promite fermierilor ca despagubirile pentru seceta vor intra in conturi incepand cu 18 septembrie, adica la trei zile dupa ce expira termenul de depunere a cererilor la APIA. Trei zile care vor fi suficiente pentru centralizarea datelor si verificari, astfel incat sa inceapa platile cat mai repede. “Primul pachet de […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 1831 vizualizari | 1 vot
»
20 Aug 2020 | 0 comentarii | 1772 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard