Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Actualitate
Imbucaturi. Retete stravechi din bucataria lui Brancoveanu…
Agrostandard | 7 September, 2019 | 0 comentarii | 356 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

carte-tatuliciAud ca avem Noua Bucatarie romaneasca. Cred ca n-o avem (inca) nici pe cea veche, ca sa nu vorbesc de cea straveche. Motivul principal e probabil, absenta componentei culturale. La noi gastronomia nu face parte din cultura: e inca prea multa haleala. Bucatarii cei mari se ocupa de fite, unele minunate, dar nu romanesti. Aud ca exista un restaurant smecher care serveste un fel de mancare „comunist” remarketata; parizer pe ziar. Pe aceeasi paradigma putem avea numeroase feluri de mancaruri „istorice”: branza cu rosii pe ziar, slaninuta cu mustar pe ziar si, la o adica, chiar scrumbie afumata cu ceapa, tot pe ziar.

Deocamdata, pentru chefii nostri, cartea de bucate din biblioteca lui Constantin Cantacuzino (1640-1716), despre care se spunea ca ar fi fost „ghidul ” gastronomic al bucatariei varului sau, Constantin Brancoveanu, e o necunoscuta. In conditiile in care, acolo, sunt zeci de retete romanesti pe care nu le stie nimeni.

Inainte de a inventa o noua bucatarie romaneasca ar fi cazul sa o recuperam pe cea veche, adevarata, pe care o avem si n-o cunoastem. Si ca sa ramanem in spatiul „imbucaturii”, iata cum se preparau stridiile la 1690, in bucataria lui Brancoveanu:
„Sa ei stridiile spalate, sa le pui pe gratariu si sa le lasi pana ce se vor incalzi bine, iar nu sa se deschida, apoi le scoate du pren coaja, si apa lor sa nu o lepezi.

Deci ia o plachie (oala) an (sau) tingire in care punem untdelemn, un catelus de usturoi, izma si maghiran tocat, piper si scortisoara, apoi pune in plachie stridiile, puindu-le apa lor strecurata pen sita si potintel vin bun, alb, agurida an zeama de lamaie si putintel zahar, si le fiarbe in cuptoriu an supt test si calde sa le aduci la masa, puind pe dadesupt falii de paine prajite an neprajite, cum vei vrea”.

Autor: Mihai Tatulici

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 11 December, 2020 | 0 comentarii | 151 vizualizari | 1 vot

cos_cumparaturi

Luna decembrie este luna in care vanzarile cresc substantial. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmati in goana dupa cumparaturile pentru masa de Craciun si Revelion, informeaza Agentia pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). In primul rand, consumatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor […]

Autor: Agrostandard | 18 August, 2020 | 0 comentarii | 297 vizualizari | 1 vot

horeca_restaurant

Premiera pentru tara noastra! Industria HoReCa din Romania, cea mai afectata de pandemie, care a redus afacerile cu 70% in sector si a inchis 40% din unitati, protesteaza miercuri 19, august 2020.Activitatea va fi suspendata in aceasta zi pentru a trage un semnal de alarma Guvernantilor care au ramas nepasatori fata de soarta unei intregi […]

Autor: Agrostandard | 6 July, 2020 | 0 comentarii | 850 vizualizari | 1 vot

varujan_pambuccian

Comunitatea de business din Romania este de fapt o lume de real-estate, iar cea mai mare problema cu care se confrunta tara noastra, in prezent, este faptul ca suntem o tara de lohn, un segment in cadere libera si care va continua sa se subtieze, din cauza robotizarii, sustine deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia […]

Autor: Agrostandard | 22 June, 2020 | 0 comentarii | 379 vizualizari | 1 vot

vin

Trei crame renumite – Oprisor, Serve si Vinarte – concurente de peste 20 de ani pe piata vinului – se alatura in campania «Trei pentru vin, vinul pentru toti» si lanseaza platforma comuna treipentruvin.ro. Publicul va avea astfel acces la o selectie inedita de oferte comune cu vinuri promovate #impreuna de catre cei trei, in […]

Autor: Agrostandard | 17 June, 2020 | 0 comentarii | 374 vizualizari | 1 vot

biris

Gabriel Biris, partener fondator Casa de Avocatura Biris-Goran, este de parere ca Guvernul Romaniei ar trebui sa compenseze scaderea cererii private prin investitii publice semnificative. Trebuie sa ne asiguram ca urmatoarea criza ne va prinde mai bine pregatiti decat ne-a prins criza actuala, sustine intr-un interviu acordat FoodBiz Gabriel Biris.

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1680 vizualizari | 4 voturi
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 3329 vizualizari | 3 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1909 vizualizari | 3 voturi
22 Ian 2021 | 0 comentarii | 102 vizualizari | 2 voturi
»
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 3329 vizualizari | 3 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1909 vizualizari | 3 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1787 vizualizari | 2 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1680 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2021 © Agrostandard