Sustine Agrostandard
starea vremii
Actualitate
Imbucaturi. Retete stravechi din bucataria lui Brancoveanu…
Agrostandard | 7 September, 2019 | 0 comentarii | 104 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

carte-tatuliciAud ca avem Noua Bucatarie romaneasca. Cred ca n-o avem (inca) nici pe cea veche, ca sa nu vorbesc de cea straveche. Motivul principal e probabil, absenta componentei culturale. La noi gastronomia nu face parte din cultura: e inca prea multa haleala. Bucatarii cei mari se ocupa de fite, unele minunate, dar nu romanesti. Aud ca exista un restaurant smecher care serveste un fel de mancare „comunist” remarketata; parizer pe ziar. Pe aceeasi paradigma putem avea numeroase feluri de mancaruri „istorice”: branza cu rosii pe ziar, slaninuta cu mustar pe ziar si, la o adica, chiar scrumbie afumata cu ceapa, tot pe ziar.

Deocamdata, pentru chefii nostri, cartea de bucate din biblioteca lui Constantin Cantacuzino (1640-1716), despre care se spunea ca ar fi fost „ghidul ” gastronomic al bucatariei varului sau, Constantin Brancoveanu, e o necunoscuta. In conditiile in care, acolo, sunt zeci de retete romanesti pe care nu le stie nimeni.

Inainte de a inventa o noua bucatarie romaneasca ar fi cazul sa o recuperam pe cea veche, adevarata, pe care o avem si n-o cunoastem. Si ca sa ramanem in spatiul „imbucaturii”, iata cum se preparau stridiile la 1690, in bucataria lui Brancoveanu:
„Sa ei stridiile spalate, sa le pui pe gratariu si sa le lasi pana ce se vor incalzi bine, iar nu sa se deschida, apoi le scoate du pren coaja, si apa lor sa nu o lepezi.

Deci ia o plachie (oala) an (sau) tingire in care punem untdelemn, un catelus de usturoi, izma si maghiran tocat, piper si scortisoara, apoi pune in plachie stridiile, puindu-le apa lor strecurata pen sita si potintel vin bun, alb, agurida an zeama de lamaie si putintel zahar, si le fiarbe in cuptoriu an supt test si calde sa le aduci la masa, puind pe dadesupt falii de paine prajite an neprajite, cum vei vrea”.

Autor: Mihai Tatulici

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

12 + 19 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 6 November, 2019 | 0 comentarii | 118 vizualizari | 1 vot

Summit-300

Cel mai important eveniment de business al sfarsitului de an Bucharest Food Summit 2019 are loc in perioada 12-13 noiembrie la Academia de Studii Economice din Bucuresti si la Hotel Sheraton. Dupa succesul inregistrat la prima editie, din noiembrie 2018, editia din 2019 se pozitioneaza ca un eveniment de o si mai mare anvergura, reunind […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2019 | 0 comentarii | 322 vizualizari | 1 vot

tudose

Programul National Casa Verde – Fotovoltaice 2019, derulat de Administratia Fondului pentru Mediu, se redeschide cu noi reguli, la aproape doua luni de la sistarea inscrierilor! Concret, in urma discutiilor cu reprezentantii instalatorilor autorizati, s-au stabilit o serie de masuri pentru a asigura buna desfasurare a reluarii procesului de inscriere. In acest sens, fiecare instalator […]

Autor: Agrostandard | 30 October, 2019 | 0 comentarii | 74 vizualizari | 1 vot

masterclas

Grupurile cheie dintr-o organizatie pot fi identificate utilizînd trei întrebari esentiale. Astfel, în functie de raspunsurile obtinute, poti distinge care sunt persoanele centrale – „conectorii”, le-a spus Sergiu Oprescu, presedinte Alpha Bank, participantilor la prima editie a Masterclass-ului de Leadership organizat de Bucharest Food Summit, revista FoodBiz si Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). Cele […]

Autor: Agrostandard | 30 October, 2019 | 0 comentarii | 127 vizualizari | 1 vot

R!

In perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, Romexpo impreuna cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza cele mai importante manifestari din domeniile agricol, alimentatie, ambalaje, bauturi alcoolice si non-alcoolice. Este vorba despre Indagra, Indagra Food & Carnexpo, Pack Show si Expo Drink. La deschiderea oficiala a Indagra 2019 a fost prezent si presedintele […]

Autor: Agrostandard | 28 October, 2019 | 0 comentarii | 190 vizualizari | 1 vot

albine

Cele mai importante fiinte vii de pe aceasta planeta au fost declarate albinele, potrivit concluziilor Earthwatch Institute la intalnirea Royal Geographic Society din Londra. Albinele se afla pe lunga lista a speciilor aflate pe cale de disparitie, cu o scadere a populatiei de aproape 90%, iar acesta este un pas foarte importan, pentru ca 70% […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Oct 2019 | 0 comentarii | 795 vizualizari | 3 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 598 vizualizari | 3 voturi
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2067 vizualizari | 3 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6250 vizualizari | 2 voturi
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2067 vizualizari | 3 voturi
»
24 Aug 2019 | 0 comentarii | 1881 vizualizari | 1 vot
»
14 Sep 2019 | 0 comentarii | 1343 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2019 © Agrostandard