Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
GLOBAL FOOD SECURITY INDEX 2019. Romania, locul 38 in lume!
Agrostandard | 20 December, 2019 | 0 comentarii | 221 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

MANCAREPozitie solida pentru Romania in ceea ce privește securitatea alimentara. Programele de siguranta alimentara, un acces facil al fermierilor la surse de finantare și existenta micronutrientilor in alimente au ajutat Romania sa mentina un scor bun in Global Food Security Index. Global Food Security Index (GFSI) 2019 a fost publicat analizand sistemul alimentar din 113 tari. Realizat de divizia de cercetare The Economist Intelligence Unit și sprijinit de Corteva Agriscience, jucator global activ in domeniul agricol, editia din acest an a raportului evidentiaza o posibila amenintare asupra sigurantei alimentare din directia crizelor climatice și de mediu și arata cum investitiile strategice și avansul inovarii in domeniul alimentar pot diminua riscurile, potrivit unui comunicat al Corteva Agriscience.

CITESTE SI Chesnoiu: Ce sa fac eu la Buzau, la Banca de Gene, cand ei nu administreaza fonduri europene?

Romania se mentine in acest clasament pe pozitia 38, in mare parte datorita disponibilitatii și calitatii alimentelor, programelor de siguranta alimentara și accesului facil al fermierilor la surse de finantare. Nivelul redus al risipei alimentare, sistemul de distributie dezvoltat și disponibilitatea micronutrientilor in alimente sunt elemente forte in cazul Romaniei.
Raportul GFSI examineaza și asumarea de standarde alimentare la nivelul autoritatilor publice, Romania fiind in urma altor tari in ceea ce privește dezvoltarea unui standard nutritional, stabilirea unei strategii alimentare și prezenta unui sistem de monitorizare și supraveghere. Cheltuielile nationale pentru sustinerea cercetarii in domeniul agricol și nivelul infrastructurii agricole locale sunt sub nivelul altor tari. Cu toate acestea, raportat la nivelul mediu global, Romania sta mai bine in ceea ce privește posibilitatea dezvoltarii infrastructurii de irigare și capacitatea de depozitare.

Pentru al doilea an consecutiv, Singapore, Irlanda și Statele Unite se mentin pe primele trei pozitii, fiind lideri in securitatea alimentara, in ciuda faptului ca in 2019 indexul a adaugat instrumente noi de masurare precum costul mancarii, infrastructura agricola și existenta unor standarde nutritionale.

Top cinci tari Punctaj securitate alimentara (din 100 puncte)
1. Singapore 87,4
2. Irlanda 84,0
3. Statele Unite83,7
4. Elvetia 83,1
5. Finlanda 82,9
5. Norvegia 82,9

Criza climatica globala – impactul diminuarii resurselor naturale și capacitatea de revenire

Luand in considerare impactul din ce in ce mai mare al crizei climatice globale și epuizarea resurselor naturale, GFSI a inclus anul acesta o categorie numita „Resursele naturale și capacitatea de revenire”, un pachet separat de date care se alatura celorlalte trei (Accesibilitate, Disponibilitate, Calitate și siguranta) in analiza nivelului de securitate alimentara. Daca sunt luate in calcul și datele din aceasta categorie, majoritatea tarilor inregistreaza o diminuare a punctajului general, ceea ce subliniaza cat de vulnerabil este sistemul alimentar in fata unor amenintari precum seceta, inundatiile sau creșterea nivelului marii. Romania este o exceptie, fiind mai putin expusa riscurilor climatice globale.

Disponibilitate limitata a unor elemente nutritive

Editia din 2019 a GFSI arata, de asemenea, ca, in cazul unui numar important de tari, pur și simplu lipsesc din alimentatie vitamine și minerale esentiale. In peste 30% din tarile analizate a fost raportat un nivel insuficient de vitamina A, element cheie pentru o vedere buna, sistem imunitar puternic și buna functionare a unor organe. De asemenea, aproape un sfert dintre tarile analizate au in alimentatie un nivel insuficient de zinc, element nutritional esential pentru sanatatea sistemului imunitar și functionarea metabolismului.

Subnutritia, o provocare globala, in ciuda abundentei și disponibilitatii alimentare

GFSI 2019 arata ca majoritatea tarilor analizate (88%) dispun de suficienta hrana pentru propriile populatii. Chiar și așa, potrivit raportului FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations – Organizatia pentru Alimentatie și Agricultura a Natiunilor Unite) privind Nivelul Securitatii Alimentare și a Nutritiei in Lume, peste 820 milioane persoane sufera de foame. Aceasta nu este o problema doar intr-un numar limitat de tari, ci in multe state la nivel global: aproape o treime din tarile analizate de GFSI au peste 10% din populatie subnutrita.

GFSI 2019 arata, de asemenea, o creștere a preturilor alimentelor in lume, cele mai mari scumpiri fiind inregistrate in Venezuela și Siria, subliniind nevoia unor eforturi mai mari pentru a face alimentele bogate in nutrienti și de calitate mai accesibile pentru populatia cu venituri mici.

„Raportul demonstreaza concentrarea puternica a Romaniei in domeniul agricol. Beneficiem de o buna calitate a solului care permite cultivarea unor alimente pline de minerale și nutrienti. Populatia are un acces facil la alimente, iar fermierii dispun de multe instrumente de finantare care ii pot ajuta in dezvoltarea afacerilor pe care le conduc. Corteva Agriscience continua sa sprijine fermierii cu inputuri agricole de cea mai buna calitate care permit obtinerea unei productivitati ridicate și produse care raspund nevoilor mereu in schimbare ale consumatorilor”, declara Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience Romania și Moldova.

Despre Global Food Security Index

GFSI este o evaluare ampla a nivelului securitatii alimentare globale dezvoltata de Economist Intelligence Unit (EIU) și sprijinita de Corteva Agriscience. Indexul, facut public anual, ofera un cadru comun pentru a intelege cauzele principale ale insecuritatii alimentare – lipsa accesului la hrana suficienta, sigura, hranitoare pentru mentinerea unei vieti sanatoase și active – folosind un model dinamic de evaluare cantitativa și calitativa.

Indexul examineaza schimbarile globale și sistemele alimentare din 113 tari, masurandu-le trei piloni fundamentali – accesibilitate, disponibilitate, calitate și acum, un al patrulea factor de ajustare, respectiv resurse naturale și capacitatea de revenire. Aflat la cea de-a opta editie, GFSI a devenit un reper pentru autoritati și un instrument de cercetare in mediul academic, dar și un instrument de diagnosticare a tarilor in vederea realizarii unor investitii in sectorul privat.

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agriscience™ este o companie globala, pur-agricultura, tranzactionata pe bursa, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat și divers de seminte, solutii pentru protectia culturilor și solutii digitale axate pe maximizarea productivitatii și creșterea randamentului și profitabilitatii.

Avand in portofoliu unele dintre cele mai ușor de recunoscut marci din agricultura și o linie de produse și tehnologii de top in industrie, care pot genera creșteri viitoare, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc și a celor care consuma și asigurand progresul generatiilor viitoare.

Corteva Agriscience™ a devenit o companie independenta listata la bursa pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricola a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.com.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 2 December, 2020 | 0 comentarii | 162 vizualizari | 1 vot

piete

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in data de 2 decembrie ca a discutat cu expertii si a decis impreuna cu guvernul redeschiderea pietelor la interior. Acestea vor fi redeschise de la sfarsitul acestei saptamani. Decizia a aparut pe fondul reducerii numarului de persoane nou infectate in fiecare zi, care a scazut semnificativ, spune presedintele. „Am […]

Autor: Agrostandard | 30 November, 2020 | 0 comentarii | 127 vizualizari | 1 vot

varujan

Deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei și Comunicatiilor, considera ca echilibrarea balantei de plati a Romaniei este mai mult decat o urgenta, la acest moment. Romania exporta materii prime și importa produse finite, adica așa cum fac tarile subdezvoltate despre care ni se tot vorbea in urma cu cateva decenii. Un adevar […]

Autor: Agrostandard | 29 November, 2020 | 0 comentarii | 127 vizualizari | 1 vot

BFS-Varujan-750x430

Deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor, vrea abtina iacrederea alegătorilor pentru al optulea mandat de parlamentar! Va fi o continuare a muncii de peste 15 ani, a eforturilor sustinute pentru dezvoltarea industriei de IT&C (care a devenit una dintre cele mai performante din Romania), dar de data aceasta, intr-un alt […]

Autor: Agrostandard | 27 November, 2020 | 0 comentarii | 438 vizualizari | 1 vot

KV_Invitatie mici producatori_Kaufland Romania

Micii producatori locali de legume fructe din intreaga tara sunt invitati sa se inscrie pana pe 7 decembrie 2020 in program, printr-un e-mail la office@kaufland.ro! Pentru a fi alaturi de producatorii mici de legume fructe afectati de dificultati in perioada aceasta, Kaufland Romania isi pune la dispozitie spatiile din magazine, pentru ca acestia sa isi […]

Autor: Agrostandard | 26 November, 2020 | 0 comentarii | 174 vizualizari | 1 vot

KV_Carne de porc romaneasca_Program Kaufland

Premiera in retail: Kaufland dezvolta primul program agricol pentru carne de porc romaneasca in magazine – ,,Porc nascut si crescut in Romania si introduce noi standarde de calitate pentru cresterea porcilor! Kaufland este primul lant de magazine in care 100% din carnea de porc de la Raftul Romanesc provine de la porci nascuti, si nu […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
09 Oct 2020 | 0 comentarii | 492 vizualizari | 2 voturi
04 Dec 2020 | 0 comentarii | 64 vizualizari | 1 vot
04 Dec 2020 | 0 comentarii | 106 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard