George Scarlat: 80% din capacitatile de abatorizare din Romania nu sunt rentabile!

George Scarlat: 80% din capacitatile de abatorizare din Romania nu sunt rentabile!

 

scarlatGeorge Scarlat, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, afirma ca undeva la 80% din capacitatile de abatorizare din Romania sunt sub pragul de rentabilitate. Avem o dezvoltare haotica – cu prea multe unitati de abatorizare in nordul tarii, in general, și cu numeroase ferme dezvoltate in partea de sud, unde exista judete intregi fara nicio unitate de sacrificare a animalelor. Situatia este cu atat mai grea cu cat in acest an multi fermieri nu au furajele necesare pentru hrana animalelor, fiind nevoiti sa le sacrifice. De altfel, multi au și anuntat ca renunta sa mai creasca vite, pe care le trimit la abatorizare tocmai in nordul tarii cu costuri de transport foarte mari.

Ori in conditiile unui an an atat de dificil pecum 2020, devine tot mai clar faptul ca in lipsa unui sistem de productie integrat, șansele de a rezista pe piata pentru producatorii romani sunt ca și inexistente.

„Undeva la 80% din capacitatile de abatorizare din Romania sunt sub pragul de rentabilitate. Nu știu cum reușesc sa-și sustina activitatea, bineinteles cei care au ferme in spate o pot face, altii rostogolind și poate din volume izbutesc sa aiba o bruma, o marja de profit”, a declarat George Scarlat la Meat.Milk 2020.

Citeste si Producatorii romani, discriminati in tara lor! Scrisoare deschisa Cream Land!

Despre dezvoltarea haotica a unitatilor de abatorizare, dar și a celor de procesare se tot vorbește de ani buni. Scarlat cunoaște bine aceasta realite și da exemplu ceea ce se intampla in industria laptelui unde s-au inchis numeroase fabrici in care se investisera sume importante. Ca sa nu mai vorbim de unitatile de sacrificare a animalelor, de aproape patru ori mai multe decat ar fi necesare la șeptelul actual.

„Avem capacitati de abatorizare in partea de nord a tarii, din pacate, insa, fermele s-au dezvoltat mai mult in sud. Exista o dezvoltare haotica, cred ca ar trebui sa avem o radiografie completa la nivel de tara, cel putin pe partea de zootehnie’’, a mai spus Scarlat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *