Gabi Paun despre vaporul „mortii”: Si sa moara jumatate din animale  tot era profitabil

Gabi Paun despre vaporul „mortii”: Si sa moara jumatate din animale tot era profitabil

 

gabi paunAnimals International cere infringement impotriva autoritatilor romane care au trimis 66.000 de oi in miezul verii in tari de la Golful Persic, cel mai fierbinte loc de pe Planeta, in ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul sa nu paraseasca Romania. Daca teoretic stim cate oi au plecat de la noi (si ne bazam pe estimarile Animals International), in ceea ce priveste numarul celor care au reusit sa ajunga la destinatie, este greu de spus…Nu ne ramane decat sa ne dam cu parerea, pentru ca oricum ar fi, nu poti sa crezi ca mortalitatea a fost de doar 0,05%, cum sustin oficialii de la ANSVSA intr-o adresa trimisaAnimal International.

Daca australienii au inregistrat mortalitate de 2% (peste un procent de 2% in Australia se face ancheta guvernamentala!) la un transport similar, este greu de crezut ca noi am sta mai bine…Pe de alta parte, este mai mult decat limpede ca pentru importator transportul este profitabil….

„Putea sa moara si jumatate din animale si tot era profitabil. Firma asta (n.red – KLTT/Al Mawashi) face de 8-9 ori mai multi bani, raportat la pretul de achizitie. Intrebarea este daca profitul justifica aceasta suferinta a animalelor?”, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa Gabriel Paun, Directorul UE al Animals International.

In Romania, pretul de achizitie al animalelor vii este de 100-150 de lei pe cap de animal, cel mai mic din Europa, a mai spus Paun.

Tara noastra este cel mai mare exportator de ovine vii la nivel mondial (2,4 milioane ovine, in 2017), din care peste 65% au mers in tarile din Golf.

Intr-o scrisoare recenta parvenita Animal International, ANSVSA sustine ca densitatea obisnuita a fost redusa cu 20% pe Al Suwaikh (operat de firma KLTT/Al Mawashi), vaporul reclamat. Dar dovezile prezentate deja de organizatie Comisiei Europene dezvaluie ca densitatea nu mai conteaza atunci cand stresul termic depaseste o anumita limita si ca sute de animale au clacat la destinatie.

Investigatorii ONG-ului de protectia animalelor descrie ”mormanul de animale moarte” filmat la punctul de descarcare din Golf. Acestia au surprins si oi batute la debarcare cand temperatura depasea 40°C. Chiar daca destinatia initiala era Kuweit, vapotul a facut alte 4 opriri in Arabia Saudita, Dubai, Qatar si Oman.

Comisarul European Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea sa furnizeze rapoarte zilnice de calatorie . “Aceste rapoarte nu pot fi adevarate. Al Shuwaikh este o vechitura sub standardele internationale care de exemplu nu mai are voie sa ia animale din Australia incepand cu ianuarie pentru ca accesul la animale este anevoios si ventilatia proasta. Chiar daca ar pune o singura oaie pe etaj, aceasta va suferi de stres termic odata ce temperatura si umiditatea cresc pe vapor.

Sistemele de ventilatie de pe vapoare nu sunt capable sa reduca temperatura si umiditatea sub temperature ambientala. De fapt pe vapor sunt mereu cu 2 pana la 6 grade mai cald decat afara. Puteau sa reduca densitatea si cu 50% si animalele tot erau expuse la conditii insuportabile de stres termic in lunile de vara de pe Marea Rosie si Golful Persic”, a declarat Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

Citeste si Animals International da in judecata Guvernul! “Vaporul mortii” a primit girul presedintelui ANSVSA

Potrivit MADR, acesta a fost primul transport . Peste un million de oi ar urma sa fie in total exportate in Golf anul acesta, pe langa alte cel putin 1 milion exportate spre Libia si Iordania. Aceste rute expun animalele la o combinatie de umiditate si caldura care pot duce la colaps, in multe cazuri oile se coc de vii in propria piele in structurile metalice ale vaporului.

“Avem dovezi si filmari cu scene ingrozitoare adunate de-a lungul intregii calatorii, fara a mentiona uciderea animalelor care s-a facut fara asomare. Animalele acestea provin de pe pajisti verzi din Carpati. Un contrast inimaginabil cu locurile din Golf pe care oile trebuie sa le indure”, a adaugat Paun.

La capatul tunelului se arata in sfarsit o luminita. Este vorba de un proiect de lege inregistrat la Parlamentul Romaniei chiar inainte de vacanta. Proiectul prevede printre altele ca exporturile vor fi interzise pe timpul verii. ”Astazi am lansat petitia prin care toti Parlamentarii sunt rugati sa sustina aceasta lege de bun simt. Macar atat se poate face intr-o prima faza”, a adaugat Paun.

Animals International a depus un raport complet de investigatii la Comisia Europeana si a cerut demararea procedurii de infringement impotriva autoritatilor romane.
Nu in ultimul rand, organizatia cere Guvernului Romaniei sa inlocuiasca exportul de animale vii cu cel de carne congelata pentru a curma suferinta inutila a animalelor si pentru a pastra valoarea economica adaugata in Romania.

In acest sens, organizatia l-a contractat pe economistul Claudiu Cazacu care a realizat primul studiu economic prin care arata ca tara noastra ar putea crea pana la 5311 locuri de munca, valoarea adaugata bruta prin crearea acestor locuri de munca fiind estimata la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate in cazul scenariului care presupune o incetare a tuturor livrarilor internationale (UE sau non-UE) pentru ovine si bovine in mod etapizat pe parcursul a 4 ani. Studiul integral este disponibil la cerere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *