Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Fructele si legumele deshidratate, cea mai profitabila afacere din industria alimentara. Profit de peste 40%
Agrostandard | 8 October, 2018 | 0 comentarii | 1631 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

fructe_deshidratateCererea de fructe si legume deshidratate este in continua crestere la nivel mondial, fiind una dintre cele mai dinamice piete, dupa cum apreciaza specialistii. Numai la fructe, de exemplu, consumul este estimat sa atinga in 2020 un volum de circa 4 milioane de tone la nivel mondial.
Cei mai mari consumatori sunt americanii, insa si in Europa trendul este de crestere, mai ales in tarile nordice si Anglia.

Specialistii spun ca producatorii care au surplus de fructe si legume in plin sezon ar trebui sa ia in calcul si aceasta varianta de valorificare a productiei, mai ales ca preturile pe piata sunt destul de bune. In Anglia, de exemplu, 100 grame de fructe deshidratate costa peste 11 lire, sustine inventatorul Constantin Savu Stupca (fondatorul Miraco), cel care are la activ circa 26 de brevete de inventii, printre care se numara si un uscator de fructe si legume, cu performante unice la nivel mondial: productivitate de trei ori mai mare, consum energetic de circa opt ori mai mic fata de oferta de pe piata, precum si reducerea timpului de productie la jumatate.

Ca sa obtii un kilogram de fructe deshidratate, mere, de exemplu, este nevoie de un volum de 12 kg de materie prima, povesteste Savu. La varza, necesarul este ceva mai mare 17-18 kg, rezulta insa un kg de varza fasii, care odata hidratata ajunge la 1,3 kg. Si cu rosiile s-ar putea proceda la fel, si nu numai…

tommate_deshidratate

Citeste si De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie

In loc sa lase productia pe camp, mai ales in anii cu preturi foarte mici din cauza ofertei ridicate, producatorii ar putea sa foloseasca aceasta tehnologie si sa obtina venituri importante. Nu de alta, dar vorbim de produse pentru care exista cerere peste tot in lume, indiferent de anotimp….

Vezi si Calendarul lucrarilor de toamna in livada.

Trebuie retinut insa ca o astfel de investitie este recomandata producatorilor mari, care detin suprafete insemnate de pomi fructiferi si legume, pentru ca altfel nu se justifica economic. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar fi ideal sa existe productie in toata perioada anului, ceea ce presupune si existenta unor depozite. Din pacate, insa, Romania, la acest moment, nu se poate lauda cu nicio astfel de unitate, afirma Savu, poate si pentru ca in PNDR 2014-2020 n-au existat fonduri pentru acest segment.

Asa ca nu avem decat sa ne consolam cu faptul ca inainte de 1989, Romania era un exportator important de fructe si legume deshidratate pe piata sovietica, pe cand acum am devenit o importanta piata de desfacere, invadata de marfuri aduse de peste tot, dupa cum marturiseste cu amaraciune Constantin Savu.

Profit de peste 40%

Din studiile de fezabilitate rezulta ca metoda de conservare a legumelor si fructelor prin deshidratare-uscare se realizeaza cu o crestere de peste 90% a valorii adaugate si cu un profit de peste 40%, sustine Savu.

Citeste si Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…

Tehnologia produsa de inventatorul roman se aplica legumelor si fructelor, plantelor rapid perisabile si care, de regula, sunt aprovizionate in cantitati mici (30-50-70-100 kg), cum ar fi de exemplu; visine, cirese, capsuni, fragi, zmeura, mure, afine, ciuperci etc.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Deshidratarea-uscarea legumelor si fructelor se realizeaza cu un consum energetic redus cu 70-80% si in loc de 10-12 kwh/kg de produs deshidratat, cat se consuma cu alte uscatoare, camerele inventive de uscare cu functionare in regim economic Miraco consuma numai 3 kw, respectiv 0,3 euro/kg de produs deshidratat sau 1,35 lei/kg.

O tehnologie unica pe piata si care ar putea aduce venituri importante producatorilor romani, cu o conditie, insa: sa fie interesati si acestia….

Citeste si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

2 × five =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2019 | 0 comentarii | 40 vizualizari | 1 vot

foodsummit

Bucharest Food Summit s-a dovedit a fi si in 2019 cel mai important eveniment al anului dedicat tehnologiilor si industriei agroalimentare. Manifestarea, desfasurata in perioada 12-14 noiembrie 2019 la ASE Bucuresti si Hotel Sheraton, a atras cei mai importanti oameni de afaceri din agricultura, industria alimentara si HoReCa, precum si factori de decizie din structurile […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2019 | 0 comentarii | 143 vizualizari | 1 vot

s1

Colectarea selectiva a deseurilor menajere si, mai ales, reciclarea lor sunt subiecte mai degraba tabu in Romania, nu doar pentru primarii, ci si pentru cetateni. Lipsa unei infrastructuri adecvate, a investitiilor in sector, dar si a educatiei in randul romanilor sunt doar cateva din problemele cu care se confrunta operatorii implicati in domeniu. Din pacate, […]

Autor: Agrostandard | 15 November, 2019 | 0 comentarii | 208 vizualizari | 1 vot

olt1

Suceava si Cluj sunt singurele doua judete curate de pesta porcina africana, la acest moment, a anuntat, vineri seara, la Izbiceni (judetul Olt) ministrul Agriculturii Adrian Oros. Din cauza pestei, a fost demis si seful ANSVA Geronimo Branescu, ale carui atributii au fost preluate de catre Csutak Nagy Laszlo, vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 236 vizualizari | 1 vot

minea

In Romania, toata lumea bate moneda pe produsul romanesc, dar oare chiar poate fi numit romanesc in conditiile in care se aduce carne din import la greu, iar retetele sunt o creatie a tehnologilor. La romani, criteriile care dicteaza alegerile consumatorilor sunt calitatea si pretul si nicidecum patriotismul, sa fim seriosi. Cat despre retail, s-a […]

Autor: Agrostandard | 14 November, 2019 | 0 comentarii | 99 vizualizari | 1 vot

schloer

Schimbarile climatice, migratia accentuata, dar si dificultatile crescânde de a produce suficienta apa pentru irigatii sunt doar câteva din provocarile actuale care trebuie luate serios in calcul si analizate consecvent de specialistii preocupati de viitorul agriculturii. De aceea, considera specialistul in geopolitica Hardy Schloer, „este nevoie sa aplicam instrumente de inteligenta artificiala pentru luarea deciziilor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Oct 2019 | 0 comentarii | 818 vizualizari | 3 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 612 vizualizari | 3 voturi
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2090 vizualizari | 3 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 6289 vizualizari | 2 voturi
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 2090 vizualizari | 3 voturi
»
24 Aug 2019 | 0 comentarii | 1901 vizualizari | 1 vot
»
14 Sep 2019 | 0 comentarii | 1356 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2019 © Agrostandard