Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Fructele si legumele deshidratate, cea mai profitabila afacere din industria alimentara. Profit de peste 40%
Agrostandard | 8 October, 2018 | 0 comentarii | 1044 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

fructe_deshidratateCererea de fructe si legume deshidratate este in continua crestere la nivel mondial, fiind una dintre cele mai dinamice piete, dupa cum apreciaza specialistii. Numai la fructe, de exemplu, consumul este estimat sa atinga in 2020 un volum de circa 4 milioane de tone la nivel mondial.
Cei mai mari consumatori sunt americanii, insa si in Europa trendul este de crestere, mai ales in tarile nordice si Anglia.

Specialistii spun ca producatorii care au surplus de fructe si legume in plin sezon ar trebui sa ia in calcul si aceasta varianta de valorificare a productiei, mai ales ca preturile pe piata sunt destul de bune. In Anglia, de exemplu, 100 grame de fructe deshidratate costa peste 11 lire, sustine inventatorul Constantin Savu Stupca (fondatorul Miraco), cel care are la activ circa 26 de brevete de inventii, printre care se numara si un uscator de fructe si legume, cu performante unice la nivel mondial: productivitate de trei ori mai mare, consum energetic de circa opt ori mai mic fata de oferta de pe piata, precum si reducerea timpului de productie la jumatate.

Ca sa obtii un kilogram de fructe deshidratate, mere, de exemplu, este nevoie de un volum de 12 kg de materie prima, povesteste Savu. La varza, necesarul este ceva mai mare 17-18 kg, rezulta insa un kg de varza fasii, care odata hidratata ajunge la 1,3 kg. Si cu rosiile s-ar putea proceda la fel, si nu numai…

tommate_deshidratate

Citeste si De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie

In loc sa lase productia pe camp, mai ales in anii cu preturi foarte mici din cauza ofertei ridicate, producatorii ar putea sa foloseasca aceasta tehnologie si sa obtina venituri importante. Nu de alta, dar vorbim de produse pentru care exista cerere peste tot in lume, indiferent de anotimp….

Vezi si Calendarul lucrarilor de toamna in livada.

Trebuie retinut insa ca o astfel de investitie este recomandata producatorilor mari, care detin suprafete insemnate de pomi fructiferi si legume, pentru ca altfel nu se justifica economic. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar fi ideal sa existe productie in toata perioada anului, ceea ce presupune si existenta unor depozite. Din pacate, insa, Romania, la acest moment, nu se poate lauda cu nicio astfel de unitate, afirma Savu, poate si pentru ca in PNDR 2014-2020 n-au existat fonduri pentru acest segment.

Asa ca nu avem decat sa ne consolam cu faptul ca inainte de 1989, Romania era un exportator important de fructe si legume deshidratate pe piata sovietica, pe cand acum am devenit o importanta piata de desfacere, invadata de marfuri aduse de peste tot, dupa cum marturiseste cu amaraciune Constantin Savu.

Profit de peste 40%

Din studiile de fezabilitate rezulta ca metoda de conservare a legumelor si fructelor prin deshidratare-uscare se realizeaza cu o crestere de peste 90% a valorii adaugate si cu un profit de peste 40%, sustine Savu.

Citeste si Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…

Tehnologia produsa de inventatorul roman se aplica legumelor si fructelor, plantelor rapid perisabile si care, de regula, sunt aprovizionate in cantitati mici (30-50-70-100 kg), cum ar fi de exemplu; visine, cirese, capsuni, fragi, zmeura, mure, afine, ciuperci etc.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Deshidratarea-uscarea legumelor si fructelor se realizeaza cu un consum energetic redus cu 70-80% si in loc de 10-12 kwh/kg de produs deshidratat, cat se consuma cu alte uscatoare, camerele inventive de uscare cu functionare in regim economic Miraco consuma numai 3 kw, respectiv 0,3 euro/kg de produs deshidratat sau 1,35 lei/kg.

O tehnologie unica pe piata si care ar putea aduce venituri importante producatorilor romani, cu o conditie, insa: sa fie interesati si acestia….

Citeste si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

15 + fourteen =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 January, 2019 | 1 comentarii | 753 vizualizari | 1 vot

seminte cu suflet

Doua mii de gradinari, membri ai asociatiei ”Seminte cu suflet” vor strabate si in acest an toata tara, incepand din 19 ianuarie, organizand piete libere, unde vor oferi, gratis, seminte tuturor celor care doresc sa cultive si sa manance legume si fructe romanesti, anunta Agerpres. Primul eveniment va avea loc sambata, 19 ianuarie, de la […]

Autor: Agrostandard | 17 January, 2019 | 0 comentarii | 50 vizualizari | 1 vot

saptamana verde

In perioada 18-27 ianuarie 2019, se desfasoara la Berlin, Germania, expozitia „Saptamana Verde 2019” (Grüne Woche). Anual, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) participa la aceasta expozitie cu un stand de informare privind politicile aplicate in domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale (de parca ii intereseaza pe nemti asa ceva!), in cadrul careia experti din cadrul […]

Autor: Agrostandard | 15 January, 2019 | 0 comentarii | 87 vizualizari | 1 vot

daeabrx

In dupa-amiaza zilei de 14 ianuarie 2019, ministrul Petre DAEA a convocat cea de-a doua videoconferinta cu presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru de la Bruxelles, experti din cadrul Unitatii pentru Pregatirea Consiliului Presedintiei UE, precum si directori generali din structurile implicate in procesul de exercitare a Presedintiei Consiliului UE, anunta Ministerul Agriculturii. Obiectul videoconferintei […]

Autor: Agrostandard | 15 January, 2019 | 0 comentarii | 190 vizualizari | 1 vot

cartofi 1

Cartofii si alte legume si conserve de legume s-au scumpit cel mai mult in 2018 la categoria produselor alimentare, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS). Fata de decembrie 2017, pretul cartofilor a inregistrat, in decembrie 2018, un avans de 39,64%, iar raportat la noiembrie 2018 de 5,73%. In topul scumpirilor s-au aflat […]

Autor: Agrostandard | 12 January, 2019 | 0 comentarii | 101 vizualizari | 1 vot

nestle

Napolitanele Joe vor fi produse in Ungaria, incepand cu acest an! Inca una din marcile romanesti de succes va fi produsa in strainatate, de data aceasta la vecinii unguri. Gigantul elvetian a anuntat ca va muta activitatea fabricii de la Timisoara, unde se produceau circa 10.000 de tone de dulciuri si cafea, incepand cu luna […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
04 Ian 2019 | 0 comentarii | 177 vizualizari | 4 voturi
18 Dec 2018 | 0 comentarii | 217 vizualizari | 3 voturi
24 Oct 2018 | 2 comentarii | 924 vizualizari | 3 voturi
»
21 Oct 2018 | 0 comentarii | 2026 vizualizari | 1 vot
»
18 Oct 2018 | 0 comentarii | 1603 vizualizari | 1 vot
»
27 Oct 2018 | 0 comentarii | 1204 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2019 © Agrostandard