Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Fructele si legumele deshidratate, cea mai profitabila afacere din industria alimentara. Profit de peste 40%
Agrostandard | 8 October, 2018 | 0 comentarii | 1238 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

fructe_deshidratateCererea de fructe si legume deshidratate este in continua crestere la nivel mondial, fiind una dintre cele mai dinamice piete, dupa cum apreciaza specialistii. Numai la fructe, de exemplu, consumul este estimat sa atinga in 2020 un volum de circa 4 milioane de tone la nivel mondial.
Cei mai mari consumatori sunt americanii, insa si in Europa trendul este de crestere, mai ales in tarile nordice si Anglia.

Specialistii spun ca producatorii care au surplus de fructe si legume in plin sezon ar trebui sa ia in calcul si aceasta varianta de valorificare a productiei, mai ales ca preturile pe piata sunt destul de bune. In Anglia, de exemplu, 100 grame de fructe deshidratate costa peste 11 lire, sustine inventatorul Constantin Savu Stupca (fondatorul Miraco), cel care are la activ circa 26 de brevete de inventii, printre care se numara si un uscator de fructe si legume, cu performante unice la nivel mondial: productivitate de trei ori mai mare, consum energetic de circa opt ori mai mic fata de oferta de pe piata, precum si reducerea timpului de productie la jumatate.

Ca sa obtii un kilogram de fructe deshidratate, mere, de exemplu, este nevoie de un volum de 12 kg de materie prima, povesteste Savu. La varza, necesarul este ceva mai mare 17-18 kg, rezulta insa un kg de varza fasii, care odata hidratata ajunge la 1,3 kg. Si cu rosiile s-ar putea proceda la fel, si nu numai…

tommate_deshidratate

Citeste si De ce isi vand fermierii romani afacerile? S-au saturat de birocratie

In loc sa lase productia pe camp, mai ales in anii cu preturi foarte mici din cauza ofertei ridicate, producatorii ar putea sa foloseasca aceasta tehnologie si sa obtina venituri importante. Nu de alta, dar vorbim de produse pentru care exista cerere peste tot in lume, indiferent de anotimp….

Vezi si Calendarul lucrarilor de toamna in livada.

Trebuie retinut insa ca o astfel de investitie este recomandata producatorilor mari, care detin suprafete insemnate de pomi fructiferi si legume, pentru ca altfel nu se justifica economic. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar fi ideal sa existe productie in toata perioada anului, ceea ce presupune si existenta unor depozite. Din pacate, insa, Romania, la acest moment, nu se poate lauda cu nicio astfel de unitate, afirma Savu, poate si pentru ca in PNDR 2014-2020 n-au existat fonduri pentru acest segment.

Asa ca nu avem decat sa ne consolam cu faptul ca inainte de 1989, Romania era un exportator important de fructe si legume deshidratate pe piata sovietica, pe cand acum am devenit o importanta piata de desfacere, invadata de marfuri aduse de peste tot, dupa cum marturiseste cu amaraciune Constantin Savu.

Profit de peste 40%

Din studiile de fezabilitate rezulta ca metoda de conservare a legumelor si fructelor prin deshidratare-uscare se realizeaza cu o crestere de peste 90% a valorii adaugate si cu un profit de peste 40%, sustine Savu.

Citeste si Are master in economie, dar este portar si cultiva legume. Este mult mai rentabil…

Tehnologia produsa de inventatorul roman se aplica legumelor si fructelor, plantelor rapid perisabile si care, de regula, sunt aprovizionate in cantitati mici (30-50-70-100 kg), cum ar fi de exemplu; visine, cirese, capsuni, fragi, zmeura, mure, afine, ciuperci etc.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Deshidratarea-uscarea legumelor si fructelor se realizeaza cu un consum energetic redus cu 70-80% si in loc de 10-12 kwh/kg de produs deshidratat, cat se consuma cu alte uscatoare, camerele inventive de uscare cu functionare in regim economic Miraco consuma numai 3 kw, respectiv 0,3 euro/kg de produs deshidratat sau 1,35 lei/kg.

O tehnologie unica pe piata si care ar putea aduce venituri importante producatorilor romani, cu o conditie, insa: sa fie interesati si acestia….

Citeste si STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

14 − one =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 22 April, 2019 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

carcasa

Ministerul Agriculturii face precizari cu privire la pretul la carnea de porc la poarta fermei in Romania, dupa aparitia in spatiul public a unor informatii cu privire la scumpirea carnii de porc: Preturile la carnea de porc la nivel global au fost influentate de situatia din China – principalul producator la nivel mondial, cu o […]

Autor: Agrostandard | 22 April, 2019 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

Antet UCPR

Ouale s-au ieftinit la poarta fermei! Pretul oualor la poarta fermei in Romania este de 28 bani – un pret de faliment, dupa cum a declarat Ilie Van, presedintele UCPR -, fata de 37 de bani in UE, in scadere usoara fata de lunile anterioare, informeaza Ministerul Agriculturii care citeaza datele Uniunii Crescatorilor de Pasari […]

Autor: Agrostandard | 21 April, 2019 | 0 comentarii | 205 vizualizari | 1 vot

PK40

Dupa ce am omorat porcii din cauza pestei porcine africane, acum am ajuns in situatia sa nu prea mai avem oferta pe piata interna si sa fim nevoiti sa aducem carne din import. Si cum concurenta pe piata este mare, mai ales ca exista o cerere ridicata din partea chinezilor afectati si ei de PPA, […]

Autor: Agrostandard | 20 April, 2019 | 0 comentarii | 275 vizualizari | 1 vot

fructe&legume

Practici incorecte privind originea legumelor, etichete pe care apar doua sau trei variante de tara de origine, neconcordante intre pretul afisat la raft si cel marcat pe bonul de casa, iar lista poate continua lejer. Acestea sunt doar cateva din neregulile constatate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) in urma unui control desfasurat la […]

Autor: Agrostandard | 19 April, 2019 | 0 comentarii | 128 vizualizari | 1 vot

paste1

Primaria Municipiului Bucuresti, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, organizeaza in perioada 20 – 29 aprilie 2019, cea de-a zecea editie a Targului dedicat Sarbatorilor Pascale din Capitala – „Traditii si Flori de Sarbatori”, in Parcul Regele Mihai I, intrarea Charles de Gaulle. Evenimentul se adreseaza bucurestenilor care petrec […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
25 Ian 2019 | 0 comentarii | 2949 vizualizari | 1 vot
»
26 Ian 2019 | 0 comentarii | 2200 vizualizari | 1 vot
»
07 Feb 2019 | 0 comentarii | 1898 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard