Franta se asteapta la exporturi record de grau de panificatie

Franta se asteapta la exporturi record de grau de panificatie

 

graulExporturile frantuzesti de grau de panificatie se apropie de un nivel record in acest sezon! La acest lucru a contribuit si contextul favorabil: competitivitatea slabita a Rusiei determinata de cresterea preturilor pe piata interna, dar si cererea mare din partea tarilor importatoare. La data de 14 aprilie, FranceAgriMer a revizuit in plus estimarile privind livrarile pe pietele din afara UE cu 0,5 mil. de tone, pana la un total de 13,2 milioane tone, un nivel record.

Un volum record a fost inregistrat si la vanzarile catre China, la acest moment fiind livrate 1,3 milioane de tone de grau, din care 0,3 milioane de tone in martie, cantitate similara cu volumele exportate in primele trei saptamani din aprilie, ceea ce i-a uimit pana si pe analisti.

Citeste si Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de grau de circa 5 mil. de tone, in acest an

Vanzarile francezilor au mers bine si pe continentul africain. De exeemplu, numai catre Maroc la data de 29 aprilie erau livrate deja 1,8 milioane de tone, din care 0,6 milioane de tone doar in perioada martie-aprilie.

Francezii au revenit in forta si pe piata egipteana, tara care a anuntat ca isi mareste rezervele strategice. Vanzarile au fost mai mari cu 0,7 milioane de tone fata de prognoze.

S-au redus in schimb livrarile de grau catre tarile din Nordul Europei, din cauza competitivitatii mai mici a graului raportat la porumb. Si volumele livrate catre statele UE au fost mai mici cu 0,2 milioane de tone, de pana la 7,7 milioane de tone, nivel care se inscrie in media ultimilor cinci ani, potrivit reussir.fr

Citeste si “Top 600+Cele mai mari exploatatii agricole din Romania“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *