FoodIntelForum invitat sa sustina dobanzi mai mici la credite – nevoie majora de finantare adaptata la ciclurile reale de productie!

FoodIntelForum invitat sa sustina dobanzi mai mici la credite – nevoie majora de finantare adaptata la ciclurile reale de productie!

 

ur1Dupa dezbaterile furtunoase despre impactul tehnologiei in agribusiness de pe data de 7 iulie, dezbaterile de pe data de 8 iulie despre finantare au fost si mai aprinse. „Este o tema de o importanta deosebita, pentru ca daca ne lipseste ceva si la cercetare si la agricultura este sistemul de finantare performant si adaptat nevoilor.Sistemul agricol romanesc, chiar si cel agroalimentar, se bazeaza pe ceea ce inseamna subventii, fie ca sunt subventii europene, in principal, dar si din fondurile nationale. Si mai putin forme de colaborare intre sistemele financiare pe care le avem la dispozitie. Vedeti si in acest an cate slabiciuni exista in sistemul nostru agricol”, a declarat Valeriu Tabara.

ur3Evenimentul a fost moderat de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, un surprinzator cunoscator al sectorului, care a reusit sa capteze audienta si sa provoace speakerii la dezbateri din ce in ce mai aprinse.

László Borbély, consilier de Stat, Cabinet Prim-ministru, a scos in evidenta rolul “catalizator” al Departamentul de Dezvoltare Durabila pe care il coordoneaza si care pune la aceeasi masa institutiile vizate ori de cate ori sunt probleme.

Borbély a vorbit despre provocarile pe care le presupune alimentatia sanatoasa in urmatorii ani, in contextul normelor tot mai stricte anuntate de CE.

Dincolo dur5e cerintele europene, trebuie sa avem strategii pe termen lung, „sa ne adaptam la ceea ce ne ofera UE si sa ne aparam interesele la Bruxelles cu mai multa fermitate si competenta”, a mai precizat consilierul de stat.

Rectorul ASE, Nicolae Istudor, a trecut in revsta, cu surprinzator de inalta competenta si cu detalii practice care l-au descoperit implicat direct in tot ce inseamna agribusiness, toate variantele posibile de finantare pentru fermierii, producatorii, antreprenorii si institutiile implicate. Radiografia la zi pe care a facut-o si solutiile propuse ar putea sa rezolve provocarile majur6ore.

„Cea mai mare problema a Romaniei azi este legata de asigurarea competitivitatii tuturor produselor pe piata europeana si nu numai. Pentru noi este o situatie favorabila faptul ca fermierii, cel putin de dimensiuni mici si mijlocii, au potential fantastic de a orienta productia catre piata, cu conditia ca acele produse sa fie lasate sa ajunga la piata”, a declarat Istudor.

Adrian Pintea, directorul general al APIA, a prezentat situatia la zi a platilor pentru campania 2019 si a anuntat ca este foarte probabil ca avansul pentru platile din toamna sa se poata face in septembrie, daca autoritatile de la Bruxelles isi dau accordul.
ur7

„Ministerul Agriculturii a notificat autoritatile de la Bruxelles cu privire la devansarea platii avansului catre fermieri pentru subventiile din Campania 2020. Este foarte posibil ca la 1 septembrie sau 15 septembrie sa inceapa autorizarea platilor. Prin interrnediul APIA se vor face si platile privind despagubirile pentru seceta si, de asemenea, pregatim si cinci forme de spriijn pentru zootehnie”, a anuntat Pintea.

Constantin Bostina, presedintele ASPES si director al revistei Economistul, le-a cerut bancherilor sa micsoreze dobanzile pentru creditele agribusiness, productie alimentara si de bauturi, respectand realitatea ciclurilor de productie si a specificului activitatii.

„Populatia prin depozite finanteaza bancile si profitul lor, nu bancile finanteaza economia si agricultura. Asta trebuie sa inceteze imediat, dobanzile bancare trebuie sa scada la un nivel corect. Invit Revista FoodBiz, Agrostandard, #RomaniaFunctioneaza, FoodIntelForum si toata presa romaneasca alaturi de avocati si oameni de afaceri sa ceara bancilor dobanzi mai mici la credite!”

Codrut Nicolau, director general adjunct Patria Bank, a incercat sa raspunda conducatorului revistei Economistul si sa protejeze sistemul bancar, trecand in revista criteriile in functie de care bancile tin seama la acordarea de credite, dar si modul cum este monitorizat beneficiarul.

„Nu toate bancilur4e din Romania stiu sa finanteze agricultura si ma refer la ceva foarte specific. Finantarea agriculturii nu se face la fel ca finantarea productiei de haine, nu se face la fel ca si comertul de incaltaminte. Finantarea agricuturii are specificul ei, ar trebui facuta de oameni cu dubla specializare, atat de agro, cat si de bancher. Nu toate bancile au aceasta diferentiere”, a precizat Nicolau.

Dar FoodIntelForum, probabil cel mai important si mai mare eveniment destinat agribusiness-ului in acest inceput de vara, a reusit sa-i tina impreuna pe speakeri si participanti in discutii care se prelungesc si acum la ceas de seara cand scriu aceste randuri.
Competenta si profesionalismul care razbat din aceste discutii ar trebui transferate de Guvern si autoritati in politici chiar mai competente.

Foour9dIntelForum, editia a III-a, 25 iunie-14 iulie, precum pamantul uscat care absoarbe cu lacomie apa, aduna informatii si incearca sa ude cu finante cat mai multe uriasul domeniu al foodbiz-ului romanesc.
Toata suita de evenimente este sustinuta de Computerland Romania, partener Gold; Casa de Avocatura Biris-Goran; CEC Bank, Ana Pan, Aqua Carpatica si Domeniile Samburesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *