Romania va trebui sa aleaga in curand daca opteaza pentru productia de biocarburant sau vrea sa produca alimente pentru populatia proprie si export pentru ca este imposibil de alcatuit o strategie pe termen mediu si lung care sa cuprinda ambele sectoare, sustin fermierii. Acestia cer, de asemenea, valorificarea potentialului foarte mare al zonelor de deal si de munte pentru agricultura ecologica. “Va trebui sa ne hotaram cat de repede daca Romania vrea sa produca carburant sau alimente, pentru ca pamantul nu ajunge in momentul de fata atat pentru carburant si pentru alimente. Pentru urmatorii trei-cinci ani de zile putem vorbi despre o suprafata minimala pe care o putem orienta catre productia de carburanti, dar este pe termen extreme de scurt. Nu se pune problema de a o avea ca si gandire pe termen lung”, este de parere Avram Fitiu, presedintele Organizatiei Profesionale “Agroecologia”.
Fermierul a aratat ca nu se exclud cele doua sectoare agricole, insa nu pot fi la fel de importante in strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti.
“Putem coexista, bineinteles, cu acest sector de bioenergie in zona de biomasa agricola. Nicio problema. Avem chiar in zona de inverzire masuri care ne-ar permite sa venim cu biomasa”, a mai spus Fitiu.
Agricultorii sunt mai categorici cand vine vorba despre zonele de deal si cele de munte, unde, spun acestia, agricultura ecologica are un potential deosebit.
“In zona de munte, in zona de deal, unde exista un potential pedoclimatic diferit, si unde nu poti sa faci ce vrei, aici lasati-ne sa producem o agricultura de calitate, care sa ne permita sa asiguram acestei tari alimentele, iar cei care vor sa faca in campie excedent alimentar, sa-l faca si sa-l export la nivel european. Nicio problema. Dar nu in zona de munte si nu in zona de deal”, a conchis Fitiu.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 103 vizualizari | 1 vot

Importanta agribusiness-ului este legata de asigurarea securitatii și sigurantei alimentare a populatiei, de ponderea ridicata pe care acesta o are la formarea Produsului Intern Brut (in anul 2018, sectorul agroalimentar a contribuit cu 4,35%), dar și de ponderea ridicata a populatiei ocupate in acest sector in totalul populatiei ocupate (in anul 2018, populatia ocupata in […]
Autor: Agrostandard | 7 October, 2020 | 1 comentarii | 1880 vizualizari | 1 vot

Deficitul agroalimentar al Romaniei este ingrijorator, fiind dat de importul cu produse cu valoare adaugata mai mare, sustine Prof. Univ. Dr. Toma Adrian Dinu, Decan – Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura și Dezvoltare Rurala, USAMV București. Exportam cu pret mediu de 446 $/t și importam cu 922 $/t fiind evidenta lipsa de competitivitate […]
Autor: Agrostandard | 13 July, 2020 | 0 comentarii | 468 vizualizari | 1 vot

In acest an, Rusia ar urma sa aiba o recolta de floarea soarelui de aproximativ 15,5 milioane de tone, in timp ce in Ucraina este asteptata o productie de circa 16 milioane de tone, potrivit estimarilor analistilor. Astfel, in sezonul 2020/21, Rusia si Ucraina, in conditii meteorologice bune, vor recolta in total 32 de milioane […]
Autor: Agrostandard | 6 June, 2020 | 0 comentarii | 638 vizualizari | 1 vot

Suprafete tot mai mici la cultura de rapita, recolta la nivelul anului 2019! Productia din acest an este estimata la circa 700.000 de tone, nivel in crestere usoara fata de 2019, potrivit unui raport de piata publicat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Dupa cate se pare, productiile par sa fie mai mari decat estimarile initiale […]
Autor: Agrostandard | 2 June, 2020 | 0 comentarii | 766 vizualizari | 1 vot

Productía de grau a Romaniei ar putea atinge 6,9 milioane de tone, in acest an, intr-un scenariu mediu optimist, in conditiile secetei prelungite din primavara, se arata intr-un raport de piata realizat de Clubul Fermierilor Romani (CFR). Nu doar Romania asteapta productii mai mici, ci si Rusia sau Ucraina, jucatori importanti in bazinul Marii Negre. […]