Au venit in Romania in urma cu cinci ani pentru a face ceea ce stiu ei cel mai bine: sa creasca vaci, pentru ca la ei acasa nu prea mai au unde. Acum, dupa cinci ani de munca sustinuta se mandresc cu o ferma de 250 de vaci si 400 ha de teren in Fagaras (judetul Brasov) si isi fac in continuare planuri de extindere, de ce nu chiar pana la vreo 600 de vaci. Este povestea de viata a doi olandezi, sot si sotie, care recunosc ca au realizat in Romania ceea ce la ei acasa poate n-ar fi reusit niciodata. Nu le-a fost insa deloc usor sa sa obisnuiasca cu Romania, mai ales din punct de vedere social. Nu mai vorbim de infrastructura, birocratie sau lipsa serviciilor in mediul rural…trec peste toate, insa, convinsi fiind de posibilitatile de dezvoltare ale sectorului in Romania.
Pret bun la lapte in Romania si bonus, pe deasupra
Cei doi olandezi Paula Bos si Paulus Dijkstra (firma Frylapte) provin din familii de fermieri. Fratele Paulei, de exemplu, are o ferma cu 150 de vaci in Olanda – de altfel, in tara lalelelor fermele mici sunt foarte numeroase-, insa pentru cei care vor sa porneasca o afacere nu prea mai este loc.
Au ales Romania pentru ca aici este destul loc de crestere, numai daca ne gandim la importurile de lapte, si exista fabrici care stiu ce sa produca pentru piata. Nu in ultimul rand, si costurile sunt mai mici. Cat despre Fagaras, s-au oprit aici pentru ca nu este asa de cald vara, recunoaste Paula.
In Romania, posibilitatile de dezvoltare sunt mai mari si chiar este mai rentabil decat in Olanda, in ciuda dificultatilor intampinate la tot pasul, spun olandezii.
‘’Preturile la teren sunt mai mici si salariile la fel, iar pretul laptelui este la fel ca in Olanda. Daca faci calitate, primesti si bonus pentru grasime si proteina. In Romania, poti sa produci lapte cu costuri mai mici. Este mai rentabil aici, dar este mai greu cu infrastructura”, ne-a declarat la Agraria Paula.
Doar cateva exemple: in Olanda, daca un tractor are o problema, mergi la un service la 2 km si se rezolva, pe cand aici nu este nimic. Acolo, daca ai nevoie de concentrate, faci comanda si primeste livrarea la ferma…
Crowdfunding pentru investitia din Fagaras
Pentru a face rost de bani pentru investitia din Romania, cei doi au apelat la crowdfunding, reusind sa atraga in proiectul lor 25 de parteneri – romani din Olanda. Afacerea este admintstrata de cei doi soti, care sunt ajutati de sase salariati. La ferma, olandezii fac de toate, de la inseminatie artificiala, pana la muls sau administratie, spune Paula, care are studii de zootehnie in Olanda.
De altfel, cam asa se procedeaza la ea acasa, unde numarul fermelor mici este mare. Pe cand in Romania, in general, pentru o singura lucrare este nevoie de 3-4 salariati, ca sa nu mai vorbim de directori….
O alta deosebire intre Romania si Olanda este faptul ca la noi nu exista cooperative, ceea ce ingreuneaza munca fermierului.
“Aici fiecare producator vinde laptele fabricii, pe cand in Olanda nu trebuie sa faci nimic, deoarece esti membru al cooperativei si ea se ocupa de tot. In Romania, este o provocare”, a mai spus Paula.
Si din pacate, nu este singura..
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 285 vizualizari | 1 vot

In viitorul Plan National Strategic, afacerile in sistem integrat din agricultura vor beneficia de o atentie sporita, iar prin urmare si fondurile alocate vor fi importante. O adevarata sansa pentru fermierii romani care trebuie sa profite la maximum de aceasta oportunitate daca vor sa devina rentabili. Altfel spus, a cam sosit momentul sa nu mai […]
Autor: Agrostandard | 31 July, 2020 | 0 comentarii | 941 vizualizari | 2 voturi

Luna iulie se incheie cu cea mai mare tranzactie cu porumb inegistrata vreodata intre chinezi si americani: 1,9 mil. de tone. Autoritatile de la Washington au confirmat tranzactia, intr-adevar cea mai mare de cand exista astfel de statistici, potrivit France Agricole. Drept urmare, la Bursa de la Chicago si cursul a crescut lejer in data […]
Autor: Agrostandard | 13 June, 2020 | 0 comentarii | 516 vizualizari | 1 vot

Commoditrader, platforma digitala de comert cu marfuri agricole, lanseaza o serie de functionalitati si servicii adiacente in platforma, menite sa asigure un comert sigur, transparent si informat utilizatorilor sai – fermieri, traderi profesionisti si intreprinderi agricole, se arata intr-un comunicat al companiei. Cand tranzactionezi orice tip de produs pe o piata de baza speculativa, cu […]
Autor: Agrostandard | 17 May, 2020 | 0 comentarii | 568 vizualizari | 1 vot

Pasiunea argeseanului Mihail Unguenus nu cunoaște limite. Experimentează permanent în cele 10 hectare ale sale de livadă, ca intr-un adevărat centru de cercetare. Mai multe puteti afla aici. #Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc fructe de calitate si rod bogat! Mai multe despre Livada Bunicului de la Corbi puteti afla aici #Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc […]
Autor: Agrostandard | 13 May, 2020 | 1 comentarii | 3679 vizualizari | 1 vot

Fermierii roman sunt tot mai contienti de faptul ca tehnologia de top le aduce beneficii si ca acesta este viitorul. Un astfel de agricultor este si Relu Barbulescu, administratorul societatii Reland din Sfantu Gheorghe de Ialomita, care administreaza circa 1.500 ha de teren agricol. Cu un singur tractor, “cel mai mare si mai puternic din […]