Fermier din sudul tarii: “Este o drama sa legi doi ani tampiti in agricultura”

Fermier din sudul tarii: “Este o drama sa legi doi ani tampiti in agricultura”

 

zapadaRealitatea bate datele MADR! Productiile record anuntate de Ministerul Agriculturii sunt contestate de tot mai multi fermieri din Romania, ceea ce ridica un serios semn de intrebare cu privire la corectitudinea acestor date. Daca la porumb 2018 a fost un an foarte bun, la culturi precum rapita, grau sau orz, in niciun caz nu se poate vorbi de productii record, dupa cum afirma un cunoscut fermier din sudul tarii, Constantin Ionut Olteanu, fondatorul Agromad Crops.

O opinie sustinuta si de Constantin Epure, presedintele Asociatiei Profesionistilor din Agricultura, un fermier din judetul Valcea, care declara ca nu este cazul sa ne imbatam ca apa rece. Iar cea mai buna dovada sunt productiile medii la hectar otinute la culturile agricole in Romania, raportat la cele din Vestul Europei.

“Noi nu suntem producatori, suntem cultivatori, sa nu ne imbatam cu apa rece. Productiile noastre sunt la genunchiul broastei, atat timp cat stai la mana bunului Dumnezeu sa iti dea ploaie, cum poti sa faci productii de mii de tone?!”, a declarat Constantin Epure la AgroTv.

Din pacate, dupa un an dificil precum 2018 din cauza secetei, in principal, nici 2019 nu se anunta mai bun. Ori sa legi doi ani dificili la rand, este foarte greu, chiar si pentru fermierii mari…

“2018 a fost un an dezastruos, iar 2019 se anunta si mai greu. Este o drama sa legi doi ani tampiti. Statistic vorbind, un an dezastruos venea o data la 6-7 ani”, a afirmat si Olteanu.

Citeste si Romania, locul 1 in UE la productia de porumb, in 2018. Pe cand un milion de hectare cu o medie de 16 to/ha?

Ori ceea ce se intampla in ultima vreme a dat peste cap cam toate planurile fermierilor si ceea ce stiau ei despre agricultura.

“In ultimii 5 ani, nu a semanat un an cu celalalt, la 4 ani era un an ploios si la 6-7 ani unul secetos”, a precizat si fermierul din Valcea.

Ministerul Agriculturii a anuntat pentru 2018 o productie istorica la grau de 10,2 mil. de tone, cu o medie de 4,85 tone la hectar, dar si la porumb – 18,9 mil. tone, cu o medie de 5,95 tone/ha.

Citeste si Preturile terenurilor arabile s-au dublat in ultimii zece ani. Un hectar costa si peste 10.000 de euro, in unele regiuni

“Cum sa fie productie istorica la grau cand eu am facut 4 tone si majoritatea fermierilor pe care ii cunosc personal au facut cu cel putin o 1-2 tone mai putin decat in 2017? A fost an istoric acum 2 ani, cand intr-adevar am avut productii si a fost un an bun la nivel national. In 2018, a fost dezastru la rapita, la orz, la grau si productii foarte bune la porumb, cam aceasta este singura cultura care a fost in regula”, a mai spus Olteanu.

Cat despre 2019, dupa toate premisele, se anunta mult mai dificil decat 2018.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

“Nu stiu cat grau este rasarit. La mine la ferma, mai mult de 20% din grau nu este incoltit, la acest moment, iar la rapita sub zapada este samanta”, a mai afirmat Epure.

Si cam asa se intampla peste tot in tara….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *