Fara practici neloiale in lantul de aprovizionare cu alimente

Fara practici neloiale in lantul de aprovizionare cu alimente

 

magazinFermierii si IMM-urile vor beneficia de mai multa certitudine si vor fi degrevatI partial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla prin noile masuri de interzicere a practicilor comerciale neloiale propuse de Comisia Europeana recent. Totodata, micilor operatori le va fi asigurat un tratament mai echitabil, iar autoritatile nationale vor putea impune sanctiuni atunci când constata incalcari ale normelor in vigoare. Printre practicile neloiale vizate se numara platile intârziate in cazul produselor perisabile, anularile in ultimul minut ale comenzilor, modificarile unilaterale sau retroactive ale contractelor, precum si obligarea furnizorului la plata produselor irosite, informeaza reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Alte practici comerciale vor fi permise numai daca fac obiectul unui acord prealabil, clar si lipsit de ambiguitate intre parti cum ar fi cazul returnarii de catre cumparator la furnizor a produselor alimentare nevândute sau a platii de catre furnizor a promovarii sau comercializarii produselor alimentare vândute de cumparator.

Propunerea Comisiei impune statelor membre sa desemneze o autoritate publica responsabila cu aplicarea noilor norme. In cazul unei incalcari dovedite a normelor, organismul responsabil va avea competenta de a impune o sanctiune proportionata si disuasiva.

Vezi si Mai multi bani pentru sfecla de zahar, tomate cultivate in camp si legume in solarii

Masurile propuse completeaza legislatia nationala si codul de conduita al initiativei voluntare privind lantul de aprovizionare. Daca doresc, statele membre pot lua masuri suplimentare.

Etape urmatoare

Propunerea Comisiei va lua forma unei directive europene si urmeaza sa fie transmisa, impreuna cu o evaluare a impactului, celor doi colegiuitori, Parlamentul European si Consiliul UE.

Context

Inca de la inceputul mandatului sau, Comisia a depus eforturi pentru realizarea unui lant de aprovizionare cu alimente mai echitabil si mai echilibrat.

Propunerile prezentate se bazeaza pe un cod de bune practici voluntar care exista deja in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente, cunoscut sub numele de Initiativa privind lantul de aprovizionare (Supply Chain Initiative).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *