Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Distributie-Comert
FAO: Preturi mici la alimente in urmatorii 10 ani, din cauza cresterii productivitatii
Agrostandard | 20 July, 2019 | 0 comentarii | 357 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

ALIMENTE_FAOCererea globala de produse agricole ar putea sa creasca cu 15% in urmatorul deceniu, in timp ce cresterea productivitatii agricole va creste usor mai rapid, determinand preturile ajustate la inflatie ale marilor produse agricole sa ramana la aceleasi niveluri sau sub nivelurile actuale, potrivit raportului anual al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Editia din acest an a Raportului OCDE-FAO privind Perspectivele in agricultura ofera o evaluare consensuala a perspectivelor ce tin de pietele marfurilor agricole si de peste pentru urmatorii 10 ani, la nivel national, regional si global.

Previziunile din raport arata ca productia imbunatatita si randamentele mai mari, determinate de inovatia tehnologica, vor genera rezultate mai mari, chiar daca utilizarea terenurilor agricole la nivel global va ramane in general constanta. Emisiile directe de gaze cu efect de sera din agricultura se asteapta sa creasca cu aproximativ 0,5% anual in deceniul urmator, sub 0,7% inregistrat in ultimii 10 ani si sub rata de crestere prevazuta a productiei – ceea ce indica o scadere a intensitatii carbonului.

In acelasi timp, pe langa riscurile obisnuite cu care se confrunta agricultura, apar noi incertitudini. Acestea includ tensiunile comerciale, raspandirea bolilor asupra culturilor si a animalelor, cresterea rezistentei la substante antimicrobiene, reglementarile pentru noile tehnici de crestere a plantelor si fenomenele climatice din ce in ce mai extreme. Incertitudinile includ, de asemenea, schimbarea preferintelor in alimentatie, in contextul problemelor legate de sanatate si durabilitate si raspunsurile politice la tendintele alarmante la nivel mondial in ceea ce priveste obezitatea.

Cresterea populatiei, urbanizarea si stilul de viata

La nivel mondial, se estimeaza ca utilizarea cerealelor in alimentatie va creste cu aproximativ 150 de milioane de tone in urmatorii 10 ani – ajungand la o crestere de 13% – cu orezul si graul reprezentand cea mai mare crestere. Cel mai semnificativ factor din spatele cresterii prognozate a consumului alimentar de uz curent este cresterea populatiei, care se asteapta sa creasca cel mai rapid in Africa Subsahariana si Asia de Sud.

Citeste si Dezastrul agriculturii romanesti: Pana si fermierii din R. Moldova stau mai bine la incarcatura suprafata pe tractor

“Din pacate, se asteapta ca regiunile cele mai nevoiase sa inregistreze o crestere lenta a veniturilor si, prin urmare, doar imbunatatiri minore ale starii lor nutritionale”, a avertizat Máximo Torero, Asistent al Directorului General al FAO pe domeniul dezvoltarii economice si sociale. Constatarile indica o scadere a nivelului de subnutritie dar, cu toate acestea, la ratele actuale de imbunatatire, ramanem inca departe de atingerea Obiectivului Zero Foamete pana in 2030.

“Potrivit raportului, comertul este esential pentru securitatea alimentara la nivel mondial”, a declarat Directorul OECD pentru Comert si Agricultura, Ken Ash. Raportul constata ca nivelurile de consum ale zaharului si uleiului vegetal vor creste, reflectand tendinta continua catre alimente preparate si prelucrate, in special in multe tari cu venituri mici si medii, cu grad mare de urbanizare. Preocuparile legate de sanatate si bunastare, intre timp, se asteapta sa forteze numeroase tari cu venituri mai mari spre consumul redus de carne rosie si trecerea de la uleiurile vegetale la unt.

In plus, cererea de furaje este preconizata sa depaseasca cresterea productiei zootehnice in tarile in care sectorul zootehnic evolueaza de la sistemele de productie traditionale la cele comerciale, in timp ce utilizarea produselor agricole furejere ca materie prima pentru producerea de biocarburanti se asteapta sa creasca in principal in tarile in curs de dezvoltare.

Citeste si Peste 420 mil. euro pentru tinerii fermieri prin PNDR 2014-2020

Comertul cu marfuri de origine agricola si din peste ar trebui sa se extinda in decursul urmatorului deceniu, la aproximativ 1,3% anual, mai lent decat in ultimul deceniu (media fiind de 3,3%), deoarece cresterea cererii de import la nivel mondial se asteapta sa incetineasca. In ceea ce priveste exportul, se estimeaza ca atat America Latina, cat si Europa vor creste vanzarile pe pietele externe.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 99 vizualizari | 1 vot

lidl

Lidl sprijina producatorii locali prin facilitarea exportului de produse autohtone catre magazinele Lidl din Europa, in valoare de 59 milioane de euro, in 2019. Datele au fost extrase din cel de-al treilea raport de sustenabilitate lansat de retailer, care acopera perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020, se rataa intr-un comunicat al companiei. In […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 122 vizualizari | 1 vot

APAR

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]

Autor: Agrostandard | 9 November, 2020 | 0 comentarii | 289 vizualizari | 1 vot

piata_valea ialomitei

Producatorii romani se muta din piete in parcare. Dupa ce autoritatile au anuntat ca pun lacatul pe pietele agroalimentare inchise, edilii locali au gasit tot felul de solutii pentru ca produsele locale sa poata fi gasite pe tarabe in continuare. Nu de alta, dar dupa cum se știe, pietele agroalimentare constituie pentru multi romani principalul […]

Autor: Agrostandard | 1 November, 2020 | 0 comentarii | 247 vizualizari | 1 vot

oros_BucharestFoodSummit

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a vorbit la BucharestFoodSummit despre necesitatea infiintarii unor depozite regionale mari care sa aiba si rolul de a gazdui rezervele strategice la produsele de baza. Rezerve care vor trebui sa fie consolidate, pentru ca nu „se stie ce vremuri vor veni”. Iar cea mai buna dovada in acest sens este ceea […]

Autor: Agrostandard | 1 November, 2020 | 0 comentarii | 179 vizualizari | 1 vot

salam_sibiu

1 noiembrie este Ziua Nationala a Salamului de Sibiu IGP Bucuresti. In Romania, productia anuala de Salam de Sibiu IGP ramane constanta la 3.000 de tone, chiar si in acest an provocator pentru toate afacerile.Totusi in cadrul categoriei se dezvolta un nou trend, cel de Salam de Sibiu IGP feliat, care reprezinta aproximativ 6% din […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard