Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Culturi vegetale
Facilitatile pentru membrii cooperativelor agricole doar pe hartie?! Doua ministere vor sa le amane pentru 2020
Agrostandard | 2 April, 2019 | 0 comentarii | 344 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

KELO-1Cooperativa Agricola Fermierul Nadlacan trage un semnal puternic de alarma prin care condamna Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Finantelor Publice pentru incercarea de a amana aplicabilitatea scutirii facilitatilor fiscale pentru membrii cooperatori pentru anul 2020 prin ordinul comun pentru stabilirea criteriilor potrivit carora membrii cooperatori vor beneficia de scutirile prevazute la art. 76 alin. 1). lit. e din Legea Cooperatiei Agricole nr. 566/2004.

„Facem apel public la Domnul Ministru Vasile Daniel SUCIU si Domnul Ministru Eugen TEODOROVICI sa clarifice cu personalul juridic din subordine amanarea aplicabilitatii pentru 2020 si sa dispuna urgentarea aprobarii ordinului comun cu aplicare din 2019, care trebuia conform legii sa fie publicat in Monitorul Oficial la 10 martie 2019”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de presedintele Cooperativei Agricole Fermierul Nadlacan, inginer Milan Kelo.

Aveti mai jos comunicatul integral:

”O lege publicata in 29 iulie 2016 a fost aplicata abia in 2018 doar dupa ce a aparut circulara ANAF nr. 700 din 26.03.2018, dar nu in totalitate. MDRAP recunoaste aplicabilitatea facilitatilor din 2016 prin radiograma nr. 51.471 din 04.06.2018, dar vine printr-o atitudine de disimulare si propune amanarea aplicarii pentru 2020, sustin membrii cooperativei.

Prin legea nr. 164/2016 este introdusa aceasta facilitate doar pentru membrii cooperatori care valorifica minim 50% din toata productia comercializata prin/catre cooperativa, beneficiind de scutire doar pentru terenurile aflate in proprietate, lucru intarit si de circulara ANAF nr. 700 din 26.03.2018.

Citeste si PNDR 2014-2020: Doar 14 proiecte finalizate pe sM 4.1a (Investitii in exploatatii pomicole). Unul din doua proiecte, respins!

,,Avand in vedere faptul ca Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004 are un caracter special in raport cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta norma speciala se aplica prioritar in raport cu Codul Fiscal. De asemenea, legea nr. 164/2016 fiind ulterioara in raport cu Codul Fiscal, in cazul unui conflict intre cele doua acte normative, legea mai recenta primeaza fata de legea mai veche. Aplicarea de catre cooperativele agricole/membrii a facilitatilor fiscale prevazute de legea speciala, respectiv de Legea nr. 566/2004 nu este conditionata de corespondenta cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, si pe cale de consecinta facilitatile fiscale respective sunt aplicabile de la data intrarii in vigoare a prevederilor din legea speciala care a instituit aceste facilitati’, se arata in comunicat.

si Radiograma MDRAP 51.471/DPFBL -20.923/04.06.2018

,,Totodata consideram ca membrii cooperatori pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe proprietate a bunurilor imobile aflate in proprietatea lor, aferente productiei valorificate prin cooperativa agricola, de la data intrarii in vigoare a prevederilor din legea speciala care le-a instituit (29.07.2016), nefiind conditionati de corespondenta cu Codul Fiscal’’.

Citeste si Precizari AFIR fata de Radierea din Registrul Comertului a PFA-urilor si II-urilor care au mai mult de 5, respectiv 10 coduri CAEN

Trimiterea la art. 4, alin. 2 din Codul Fiscal, care oricum nu primeaza in relatia cu legea speciala, lucru sustinut de ANAF/MFP si MDRAP prin actele amintite anterior, nu este valabila in cazul de fata pentru ca nu au intervenit modificari la facilitatile existente, doar anumite clarificari privind operationalizarea celor existente, care trebuia aplicate incepand chiar si cu acest principiu, de la 1.01.2017.

S-a popularizat in teritoriu, in mod eronat ca fiind o scutire de la plata impozitelor de la bugetele locale pentru toate terenurile exploatate de membri cooperatori, ceea ce este absurd pentru ca toti stim ca platesti impozit doar pentru ce detii in proprietate. Aceasta confuzie probabil se datoreaza propunerii de scutire de la plata impozitului pe teren anuntate in programul de guvernare ca facilitate pentru fermieri incepand cu 2018.

Avand in vedere ca membrii cooperativelor agricole din Romania exploateaza aproximativ 200.000 ha, dar numai acei membri care valorifica minimum 50% din productie prin cooperativa sunt eligibili raman aproximativ 70.000 ha exploatate.

Din acestea, o medie de 10% este in proprietate, respectiv ar fi echivalentul impozitului a 7000 ha la nivel national (aproximativ 350.000 lei), daca vor solicita toti si vor anexa documentatia prevazuta in ordinul comun. Termenul scadent de achitare era de 31 martie, iar marea majoritate a acestora au achitat deja impozitele.

Aceste facilitati sunt importante pentru stimularea asocierii, mai ales pentru fermierii mici si mijlocii din cooperativa noastra care se confrunta cu seceta atmosferica cu pagubele cauzate de animale salbatice care nu sunt despagubite si alte aspecte importante care ii franeaza in desfasurarea activitatii.

Legea este in vigoare de la 29.07.2016 si scutirea de la plata impozitului pe proprietate trebuia aplicata de la 1.01.2017.

„Nu poti veni ulterior, chiar si ca Minister al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sau Minister al Finantelor Publice dupa ce ai recunoscut circulara ANAF, transmis in teritoriu Radiograma in iunie 2018, sa soliciti prin ordin, act subsecvent legii, amanarea aplicarii pana la 1.01.2020”.

Facem apel public la Domnul Ministru Vasile Daniel SUCIU si Domnul Ministru Eugen TEODOROVICI sa clarifice cu personalul juridic din subordine amanarea aplicabilitatii pentru 2020 si sa dispuns urgentarea aprobarii ordinului comun cu aplicare din 2019, care trebuia conform legii sa fie publicat in Monitorul Oficial la 10 martie 2019.

Cu respect,
Presedinte Coop. Agr. Fermierul Nadlacan
Ing. Milan Kelo”

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 137 vizualizari | 1 vot

copa_cogeca

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a achitat pentru prima data cotizatia la COPA-COGECA pentru organizatiile de fermieri din sectorul agro-alimentar din Romania! Comitetul Organizatiilor Profesionale din Agricultura (COPA) si Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana (COGECA), desemnate cu acronimul asociativ COPA-COGECA, constituie una dintre cele mai mari si mai active organizatii in reprezentarea […]

Autor: Agrostandard | 26 September, 2020 | 0 comentarii | 166 vizualizari | 1 vot

braila

Braila ocupa primul la productia de seminte pentru agricultura! “Nu semintele din hambar sunt salvarea, ci soiurile si hibrizii romanesti obtinuti la Fundulea si in statiunile noastre de cercetare. De exemplu, hibridul «Olt» de porumb poate garanta, in conditii aproape normale, o productie de 8 to/ha boabe”, ii avertizeaza pe fermierii braileni reprezentatii Asociatiei Producatorilor, […]

Autor: Agrostandard | 26 September, 2020 | 0 comentarii | 138 vizualizari | 1 vot

porumb

Un numar de 1.183 fermieri au depus documente privind calamitarea unor culturi agricole de primavara in diferite proportii din cauza secetei, porumbul fiind cultura cea mai afectata, cu peste 2.000 ha compromise, a anuntat sefa Directiei Agricole Judetene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie. “Din procesele verbale intocmite, reiese ca au fost calamitate din cauza secetei 2.030,5 […]

Autor: Agrostandard | 23 September, 2020 | 0 comentarii | 348 vizualizari | 1 vot

secetapb

Comerciantii de Produse Agricole nu vor sa auda de starea de calamitate in agricultura! Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA) sustine ca declararea starii de calamitate, in contextul publicarii de catre Ministerul Agriculturii a unui astfel de proiect, va pune in pericol productia urmatorilor ani agricoli si solicita retragerea de urgenta din circuitul […]

Autor: Agrostandard | 23 September, 2020 | 0 comentarii | 324 vizualizari | 1 vot

APIA-SECETA

Agentia de Plati si interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza beneficiarii ca a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri in perioada 03 – 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producatorilor agricoli care au infiintat culturi in toamna anului 2019, afectate de seceta pedologica. Astfel, in urma verificarilor efectuate au fost […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard