Fabricile de conserve din Romania cauta cu disperare rosii pentru procesare, in conditiile in care oferta interna – doar 15.000 de tone, fata de un necesar de 350.000 de tone, nu conteaza practic. Pare incredibil, dar suprafata de rosii in camp s-a redus in ultimii ani pana la circa 700 ha, in lipsa unor ajutoare consistente pentru legumicultori. Aurel Tanase, presedintele ProdCom Legume-Fructe, spune ca este nevoie de un Program national pentru cultura rosiilor sustinut de Ministerul Agriculturii si care sa permita cresterea suprafetelor cu circa 1.000 de hectare in fiecare an.
Citeste si Malagrow: Castiguri substantiale pentru cei care au acum rosii de vanzare
„A fost o politica proasta, nu se poate cultiva rosie decat in ferme specializate, unde ai macar 30 ha si poti sa utilizezi o combina cu care sa recoltezi, pentru ca recoltatul este cea mai mare belea. In fiecare an, ar trebui sa marim suprafetele cu 1.000 ha cu ajutorul unui sprijin substantial, ce ar trebui sa aiba o valoare de 3.000-4.000 euro/ha. O ferma trebuie sa detina 30-50 ha minimum ca sa poata sa foloseasca tehnologie. In fiecare an, trebuie sa infiintam macar 230 de ferme”, ne-a declarat Aurel Tanase.
Suprafetele cultivate cu rosii in camp s-au tot redus in ultimii ani, incepand cu 2014, cand sprijinul cuplat pentru rosiile pentru industralizare era de circa 13.700 euro/ha. Anul trecut, acesta a avut o valoare de 1.700 euro/ha.
Fabricile de conserve au inceput sa proceseze rosii inca de saptamana trecuta, insa, din pacate, se confrunta cu lipsa materiei prime. Pretul cu care sunt achizitionate rosiile de le producatori este de circa 45 de bani pe kilogram, in prezent.
Cantitati importante de rosii se aduc, la acest moment, din Bulgaria.
Fara productie autohtona de rosii pentru industrializare, piata romaneasca a ajuns sa fie invadata de pasta de rosii si bulion din import (45 milioane de euro pe an) din tari precum China, Egipt, Vietnam, Italia si Grecia.
Trebuie sa remarcam faptul ca nu doar rosiile sunt la mare cautare, in prezent, ci si ardeioasele rosii sau vinetele, pentru ca este sezonul in care se face zacusca.
Legumicultorii cer MADR sa faca publice politicile pentru 2021
August si septembrie sunt lunile in care Ministerul Agriculturii ar trebui sa faca publice politicile pentru anul viitor. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, pentru ca legumicultorii trebuie sa-si faca planul de culturi pentru 2021.
„Ministerul Agriculturii trebuie sa apara cu politicile publice, in asa fel incat producatorul sa stie ce seminte isi ia, cum distribuie cultura si ce va pune la anul”, a mai declarat Tanase.
In ceea ce-l priveste, se va axa pe productia de castraveti si mai putin pe rosii, care nu i-au adus niciun profit, in acest an, in principal din cauza Tuta Absoluta.
One comment
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 17 January, 2021 | 0 comentarii | 328 vizualizari | 1 vot

2020 a fost un an greu pentru fermieri din mai multe puncte de vedere, dar chiar si asa pare greu chiar si sa ne imaginam ca la unele culturi recoltele au fost cu mult sub productiile medii din 1986, cu toata dezvoltarea tehnologica actuala, sustine Nicu Vasile, seful LAPAR. Nu se sfieste sa spuna nici […]
Autor: Agrostandard | 8 December, 2020 | 0 comentarii | 781 vizualizari | 1 vot

Fermierii cu pana la cinci hectare au un venit mult mai mic decat romanii aflati in somaj, a declarat seful LAPAR, Nicu Vasile, in cadrul unei conferinte ce a avut loc recent la ASAS. Romania nu este capabila sa-si hraneasca proprii cetateni, 33% din cele 10,3 milioane de ferme europene se aflau in 2016 pe […]
Autor: Agrostandard | 7 December, 2020 | 0 comentarii | 207 vizualizari | 1 vot

LAPAR anunta inceperea procedurilor pentru punerea la punct a unui centru de cercetare aplicata, dezvoltare si implementare pentru agricultura, care va functiona in apropiere de Bucuresti, cu finantare din surse private, a declarat presedintele LAPAR in urma cu cateva zile intr-o conferinta de presa. El a mai anuntat si punerea la punct a Parteneriatului Public […]
Autor: Agrostandard | 4 December, 2020 | 0 comentarii | 268 vizualizari | 1 vot

LAPAR va incheia un parteneriat public-privat (primul de acest fel in sector, de altfel) cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (A.S.A.S.) care anunta ca este deschisa pentru colaborarea cu asociatiile de fermieri din Romania. Rezultatele cercetarii romanesti vor putea sa ajunga astfel cu mult mai usor la agricultori pentru a-i ajuta sa […]
Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 217 vizualizari | 1 vot

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]
Brendul este Bucatareasa,ok dar Passata Rustica???deci mergea la export ,adica vor rosii ieftine din Romania sa le vanda produsul procesat in Italia!!!!De ce sa dea statul banii???