EXCLUSIV AGROstandard. Claudiu Franc, ROPAC: Cumpararea terenului de la granite de catre straini inseamna ocuparea statului fara razboi

EXCLUSIV AGROstandard. Claudiu Franc, ROPAC: Cumpararea terenului de la granite de catre straini inseamna ocuparea statului fara razboi

 

agrostandard12Claudiu Franc, presedintele ROPAC, sustine ca achizitionarea terenului agricol de la granite de catre straini poate fi privita ca o amenintare la adresa securitatii nationale. Daca polonezii au stabilit distanta de la granite pana la care se poate face cumpararea de teren de catre straini la 150 de km, la noi aceasta cu greu s-a majorat de la 10 km la 20 km.

“Cumpararea de la limita frontierei a terenului de catre straini inseamna ocuparea statului fara razboi. Noi am propus150 de km, pentru ca nu suntem o tara mica – sunt tari foarte mici care au impus distante foarte importante la nivelul frontierei de stat. Cat la suta din acele supafete pot fi cumparate de catre straini este foarte important. Nu poti sa vii sa incerci sa cumperi pamant in Romania, cand eu n-am nicio sansa sa ma duc sa cumpar in tara ta”, a declarat Claudiu Franc, presedintele Aliantei ROPAC in cadrul primei conferinte AGROstandard avand ca tema “Iarna fierbinte a agriculturii romanesti”.

Prezent la eveniment Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a precizat ca ministerul nu detine date legat de suprafetele de teren agricol detinute de romani in strainatate, unde oricum preturile mari fac practic imposibila achizitia de terenuri.

“Nu avem cum sa detinem suprafete asa mari in Europa (n.r. – 1.000 ha), cand in Romania era pana mai ieri 100 de euro hectarul, iar in Belgia peste 20.000 euro hectarul si chiar 50.000 euro hectarul”, a spus Irimescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *