Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Europarlamentar roman: Derapajele vizavi de siguranta alimentara tin de modul cum este aplicata legislatia UE
Agrostandard | 6 May, 2018 | 0 comentarii | 664 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

tanasescu2Siguranta alimentara preocupa tot mai multa lume, mai ales ca dupa cum ne-am obisnuit, aproape in fiecare an avem parte de cate o criza majora la nivel european. In ciuda tuturor masurilor luate de Comisia Europeana, problema nu a fost rezolvata, poate si pentru ca fiecare tara are responsabilitatea implementarii lor. Ori de cele mai multe ori, din aceasta cauza apar si derapaje, dupa cum ne-a declarat europarlamentarul Dr. Claudiu Ciprian Tanasescu, membru al Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European.”Problema intervine in momentul in care aceasta legislatie trebuie adoptata la nivel national si mai ales la punerea ei in aplicare. De fapt aici este principala cauza a derapajelor care apar in chestiunea sigurantei alimentare. Si nu ma refer aici doar la Romania. Mai mult sau mai putin, chestiunea poate fi imputata oricarui guvern national, care are responsabilitatea implementarii deciziilor europene, dar si responsabilitatea crearii institutiilor menite sa urmareasca procesul si sa sanctioneze eventualele derapaje”, ne-a declarat Dr. Claudiu Ciprian Tanasescu.

Mai multe insa despre problemele care preocupa CE pe segmentul sigurantei alimentare si ce masuri are in vedere pe viitor in acest sens, puteti afla din interviul acordat AgroStandard de catre europarlamentarul roman.

– Care sunt sectoarele cu cele mai grave incalcari ale legislatiei privind asigurarea sigurantei alimentare in UE si Romania? Care a fost ultima criza majora si cum a fost ea solutionata?

Pentru inceput, trebuie sa precizez ca politica UE in materie de siguranta alimentara acopera tot lantul alimentar, de la ferma la consumator. Ea isi propune sa garanteze securitatea si calitatea produselor alimentare si a hranei pentru animale, respectarea unor standarde inalte in materie de sanatate si bunastare a animalelor si de protectie a plantelor, etichetarea corecta a produselor, precum si difuzarea de informatii clare privind originea, continutul si consumarea alimentelor.

Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul European, comisie in care activez de 9 ani, este preocupata de elaborarea unui mecanism practic si aplicabil, prin care sa previna orice incalcare a sigurantei alimentare, eveniment ce ar putea fi catalogat ca un atac la adresa sanatatii populatiei.

Dupa parerea mea, ultima mare dezbatere la care s-a ajuns la un „consens european” a vizat reglementarile referitoare la cultivarea plantelor modificate genetic si a celor transgenice. Eu nu ma aflu de partea celor care spun ca odata consumate sunt daunatoare, da nici de partea celor care considera aceste tipuri de culturi ca fiind singurele in masura sa asigure viitorul in ceea ce priveste alimentatia. Dar, pana cand cercetarile asupra acestor tipuri de culturi vor aduce concret argumente pro sau contra, argumentate stiintific, dincolo de orice interpretare, prefer ca in acest sector sa avem un set de reglementari care sa impuna o linie care sa duca la folosirea sau scoaterea lor de pe piata cu moderatie.

– Ce masuri are in plan Comisia Europeana pentru a tine sub control eventuale derapaje in ceea ce priveste siguranta alimentara?

Principiul de baza al politicii europene privind siguranta alimentelor consta in aplicarea unei abordari integrate a problemei, de tipul „de la furca la furculita”. Aceasta include toate sectoarele lantului alimentar, inclusiv productia de furaje, sanatatea plantelor si animalelor, bunastarea animalelor, productia primara, procesarea alimentelor, depozitarea, transportul, comercializarea lor pe plan national, intracomunitar, precum si importul si exportul cu alimente. In acest context reglementarile si masurile impuse constant de Comisia Europeana incearca sa tina pasul cu evolutia problematicii, iar aici, in comisia de specialitate, reglementarile sunt discutate si amendate, pentru a cauta formula care sa raspunda intereselor tuturor europenilor. Problema intervine in momentul in care aceasta legislatie trebuie adoptata la nivel national si mai ales la punerea ei in aplicare. De fapt aici este principala cauza a derapajelor care apar in chestiunea sigurantei alimentare. Si nu ma refer doar la Romania. Mai mult sau mai putin, chestiunea poate fi imputata oricarui guvern national, care are responsabilitatea implementarii deciziilor europene, dar si responsabilitatea crearii institutiilor menite sa urmareasca procesul si sa sanctioneze eventualele derapaje.

– Cum pot fi combatute fenomene precum dublul standard la alimente, dar si contrafacerea unor produse (cazul ingrasamintelor etc)?

Chestiunea dublului standard la produse alimentare si produse de uz agricol a intrat in atentia institutiei europene inca din 2013. Atunci a existat o rezolutie in Parlamentul European, care cerea Comisiei Europene sa analizeze in amanunt aceasta problema si sa faca propria analiza a pietei interne. Numai ca problema a fost foarte greu acceptata, “ca fiind o problema”. Dublul standard in calitatea alimentelor distribuite de unii producatori in tarile din Est, comparativ cu cele din Vestul Europei a fost subiect al unei dezbateri organizate chiar la inceputul lunii aprilie de colegii mei din grupul social democrat – Daciana Sarbu si Pavel Poc. Situatia este una complicata, dar ea este certificata de studii pe aceleasi produse, de la aceleasi firme, vandute atat in vestul Europei, cat si in est. De altfel, la insistenta noastra, a celor din comisia de profil, la sfarsitul acestei luni, Comisia Europeana va lansa o campanie de testare a produselor alimentare in 16 tari ale Uniunii Europene, pe fondul acuzatiilor privind calitatea inferioara a marfurilor vandute in Europa de Est. Chiar recent am fost instiintati ca protocolul comun de testare a fost definitivat. La sfarsitul lunii mai ar urma sa fie lansata o campanie de testare, cu participarea a cel putin 16 tari (selectate pe criterii geografice si de marime). Testele vor include formarea unui cos comun de produse comercializate in cele mai multe dintre statele membre si vor fi efectuate verificari privind gustul si compozitia chimica. Primele rezultate concrete vor fi disponibile la sfarsitul anului, iar in cazul in care se confirma si oficial acest dublu standard vor lua si masuri in consecinta.

Personal sunt pentru pedepsirea drastica a acestui tip de abordare a pietei europene, prin amenzi drastice, dar si prin impunerea retragerii de pe piata a produselor neconforme, indiferent ca vorbim aici de alimente sau de produse chimice necesare agriculturii. Mai mult, sunt de partea celor care sustin in Parlamentul European introducerea standardului dublu in lista neagra a practicilor comerciale incorecte. Daca Uniunea Europeana garanteaza o piata unica, iar producatorii se bucura de toate avantajele unei piete unice, este furt sa aplici un dublu standard pentru produsele de aceeasi marca vandute in tarile UE. Este un furt din buzunarul consumatorului ca aceste produse sa difere in functie de zona geografica sau populatie.

Cine este Claudiu Ciprian Tanasescu

De profesie medic, Claudiu Ciprian Tanasescu este membru al Parlamentului European din 15 iunie 2009. Inca de la inceput dr. Claudiu Ciprian Tanasescu a activat in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a inaltului for legislativ continental, scopul activitatii sale fiind perfectionarea si imbunatatirea mediului si accesul egal al cetatenilor europeni la resursele medicale si de sanatate ale Uniunii.

Aflat la cel de-al doilea mandat in Parlamentul European, dr. Claudiu Ciprian Tanasescu a contribuit activ la crearea si sustinerea unor importante reglementari ce privesc sanatatea publica, mediul si siguranta alimentara. Numai in aceasta legislatura (2014 – 2019), dr. Claudiu Ciprian Tanasescu a fost coautor a sapte propuneri de rezolutie, a fost raportor sau raportor alternativ a trei initiative legislative, precum si a numeroase alte actiuni premergatoare initiativelor legislative adoptate de Parlamentul European.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

19 − fifteen =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 October, 2018 | 1 comentarii | 493 vizualizari | 1 vot

MARUL

2018 este un an cu o productie mare de mere in Romania. Pentru ca preturile sunt mici (chiar si 25 de bani/kg in unele locuri), producatorii prefera sa faca suc din recolta. Asa se intampla si in Harghita, unde productia a depasit orice asteptari. Fructele cele mai frumoase ajung la vanzare, iar celelalte sunt transformate […]

Autor: Agrostandard | 14 October, 2018 | 0 comentarii | 333 vizualizari | 1 vot

legumele

Romania este dependenta de importurile de legume si fructe, in timp ce exporturile practic nici nu conteaza. Dupa cum arata statistica la sase luni, este clar ca ne apropiem de 1 importuri de 1 miliarde de euro la nivelul intregului an. Tara noastra a importat, in primul semestru, legume si fructe in valoare de 783,1 […]

Autor: Agrostandard | 10 October, 2018 | 0 comentarii | 1486 vizualizari | 1 vot

cartofi

Criza mare de cartofi in Europa, in acest an, din cauza vremii capricioase! Preturile au explodat pur si simplu, ajungandu-se ca tona de cartofi sa coste acum 300-350 de euro, fata de 100-110 euro, anul trecut. In piata se cauta cartofi de toate felurile – de consum si mai ales, industrializare, cererea fiind in continua […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2018 | 0 comentarii | 268 vizualizari | 1 vot

targ izvor

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va sarbatori in 10 octombrie “Ziua Nationala a Produselor Agroalimentare Romanesti” in cadrul Targului Bucurestilor, organizat de Primaria Capitalei prin Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti – CREART, in parteneriat cu MADR, in Parcul Izvor. Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale va deschide oficial evenimentul […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2018 | 0 comentarii | 1547 vizualizari | 1 vot

porumb_boabe

2018 se dovedeste a fi un an dificil pentru producatorii de porumb din Romania, cel putin in relatia cu traderii. In doar o luna si jumatate, agricultorii s-au trezit ca preturile s-au redus de la 65 de bani pe kilogram, la circa 50 de bani pe kilogram, dandu-le peste cap toate socotelile.Nici macar cei care […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
05 Oct 2018 | 0 comentarii | 1321 vizualizari | 2 voturi
04 Oct 2018 | 4 comentarii | 1479 vizualizari | 2 voturi
26 Sep 2018 | 0 comentarii | 277 vizualizari | 2 voturi
25 Sep 2018 | 1 comentarii | 3692 vizualizari | 2 voturi
»
28 Aug 2018 | 2 comentarii | 12171 vizualizari | 1 vot
»
08 Aug 2018 | 0 comentarii | 3718 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard