Romania, in pragul unei crize alimentare de proportii?! Daniel Constantin: Romania poate hrani 35 de milioane de oameni, nu 80 de milioane!! Cand este deja prea mult in materie de vanzare a terenurilor?!!

Romania, in pragul unei crize alimentare de proportii?! Daniel Constantin: Romania poate hrani 35 de milioane de oameni, nu 80 de milioane!! Cand este deja prea mult in materie de vanzare a terenurilor?!!

 

daniel_constanti_potential_agricolMarius Serban
Romania nu poate hrani 80 de milioane de oameni! Astea sunt simple povesti, crede ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Tara noastra are un potential de a hrani cel mult 35 de milioane de persoane, crede cu tarie ministrul. “Aud tot felul de politicieni si de tehnicieni care spun ca Romania poate hrani 80 de milioane de oameni. In realitatea, potentialul Romaniei nu poate depasi o capacitate mai mare de 35 de milioane de locuitori. Sigur, mi-as dori sa putem hrani 80 de milioane de oameni. Dar cred ca trebuie sa fim realisti si sa valorificam la maxim ce avem”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la prezentarea pentru mass media a PNDR 2014-2020. Numai ca, daca este asa, nu cumva ne aflam in pragul unei iminente crize alimentare de proportii?!!!

Sa fim mai clari. Potrivit datelor APIA, circa 1 milion de hectare de teren arabil este detinut cu acte de straini. La aceasta suprafata se adauga, potrivit ROPAC, LAPAR, CATAR si altor mari confederatii de agricultori din tara alte cateva milioane de hectare de teren arabil detinute de straini fara acte, prin interpusi, sau luate in arenda cu drept de preemptiune la cumparare. Optmistii cred ca vorbim in total despre 2,5 milioane de hectare de teren instrainate, in vreme ce pesimistii vorbesc de circa 4 milioane de hectare de teren arabil controlate prin diverse modalitati de catre straini.

Cititi si: EXCLUSIV AGROstandard. Avram Fitiu, Agroecologia: Strainii detin in Romania suprafete de teren agricol mult mai mari decat cele comunicate de autoritati

ROPAC/CATAR: Guvernul si Parlamentul nu apara interesele tarii; legea vanzarii terenurilor nu protejeaza resursa strategica care este pamantul; restrictiile la credite pentru romani care primesc si cea mai mica subventie din Europa creeaza o concurenta neloiala intre romani si straini la achizitia de terenuri agricole

LAPAR: problema vanzarii terenurilor agricole catre straini, una nationala, nu comunitara. Romania, singura tara din Europa care nu a notificat UE. Vanzarea unui singur hectar de teren in Germania ar fi provocat isterie nationala

Străinii proprietari de terenuri în România “exportă”, la scară mare, profiturile peste graniţă

Franc, ROPAC: dezastru pe piata funciara! Strainii detin, de fapt, cateva milioane de hectare de teren in Romania. Multe fara acte…Concurenta neloiala, incurajata de stat, isi arata roadele

Iar procesul de preluare continua cu febrilitate in lipsa vidului legislativ care face din Romania singura tara din Europa si din lume unde pamantul poate fi cumparat de catre oricine si in orice suprafata fara nicio restrictie, si la un pret ridicol de mic fata de cele practicate in Europa, si, de ce nu, in Africa!!

Evident, dupa cum au afirmat in nenumarate randuri reprezentantii asociatiilor de fermieri, strainii exporta atat profiturile, cat si productia, de multe ori catre tarile de origine. Si este dreptul lor sa o faca, in calitate de proprietari ai terenurilor.

In aceste conditii, daca 40% sau, in curand, 50% din productia totala de alimente din Romania este exportata, iar Romania poate hrani, dupa logica ministrului Constantin, cel mult 35 de milioane de persoane, rezulta de aici, printr-un silogism elementar ca, in prezent, avem asigurata o cantitate de alimente suficienta pentru doar 17,5 milioane de persoane!!

Cu alte cuvinte, plecand de la premisa ca am mai ramas in tara aproximativ 20 de milioane de romani, in curand nu vom mai avea cu ce hrani aproximativ 2,5 milioane de suflete.

Situatia este cu atat mai grava cu cat, ministrul Constantin se referea la potentialul teoretic al Romaniei. In realitate, insa, productia este inca una foarte mica raportat la ceea ce se intampla in restul Europei din cauza gravei decapitalizari a fermierului roman.

Slava Domnului ca avem un declin demografic accelerat si ca vom mai fi, potrivit specialistilor, doar vreo 16 milioane de romani peste 20 de ani. Si, slava Domnului ca, desi tara cu un mare potential agricol, importam peste 80% din totalul produselor agricole consumate in Romania. De unde tragem concluzia ca politicienii nostri s-au gandit la toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *