Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
Efectivele de porci si pasari, in cadere libera. Fermierii, la capatul puterilor!
Agrostandard | 24 July, 2020 | 0 comentarii | 167 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

porcEfectivele de porci si pasari, in cadere libera. Fermierii, la capatul puterilor! Efectivele de porci si pasari sunt in cadere libera din cauza bolilor, dar si a contextului actual. La porci, au fost sacrificati/eutanasiati 600.000 de porci in ultimii 3 ani din cauza Pestei Porcine Africane, in timp ce la pasari efectivele s-au redus cu 20% din cauza pandemiei de coronavirus, iar preturile la poarta fermei sunt tot mai mici. Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) solicita intr-o scrisoare deschisa catre Ministerul Agriculturii si premierul Ludovic Orban masuri concrete de sprjin ale celor doua sectoare care trec prin perioade dificile.

“Prin prezenta scrisoare, in numele fermierilor romani pe care ii reprezentam, solicitam in regim de urgenta alocarea fondurilor bugetare pentru implementarea tuturor actelor normative menite sa sprijine sectoarelor de crestere a porcinelor si a pasarilor.

Citeste si Dan Radu Rusanu: Statul Roman trebuie să-si asume responsabilitatea!

Criza privind sanatatea publica prin care trece si Romania afecteaza aceste sectoare intr-o masura ridicata, punand in pericol functionarea si chiar existenta acestora pe termen scurt si mediu.

Suntem intr-o situatie extrem de dificila din punct de vedere financiar si epidemiologic si un sprijin real din partea Guvernului este reprezentat doar de alocarea sumelor prevazute de cadrul legislativ in vigoare”, se mentioneaza in apelul adresat de cele doua organizatii prim-ministrului Ludovic Orban si ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

„In ultimii 3 ani au fost sacrificati/eutanasiati 600.000 de porci urmare a infectarii cu Pesta Porcina Africana, iar 86% dintre acestia au fost sacrificati de fermele comerciale, principalii furnizori de carne de porc in comertul intern.

Totodata, au fost ucise circa 47.000 scroafe din fermele comerciale, ceea ce reprezinta un deficit suplimentar de 2 milioane de purcei pentru ingrasare pe care va fi necesar sa ii importam.

Citeste si Emil Dumitru dupa 4 zile si nopti de negocieri cu UE: Un buget rezonabil, dar nu ne multumeste intru totul!

Sectorul are nevoie de investitii pentru a putea asigura aprovizionarea cu purcei pentru fermele de ingrasare si pentru a produce carne de porc pentru consum”, se precizeaza in scrisoarea deschisa.

Bani pentru reproductia de suine

„Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania va solicita alocarea fondurilor pentru aplicarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie care sa acopere toate cererile depuse pana in acest moment si aprobarea modificarilor propuse pentru a putea fi implementate, asigurarea unui ajutor de stat fermelor de crestere si ingrasare pentru a putea produce la capacitate maxima si pentru despagubirea pierderilor de venit datorate crizei COVID si sprijinirea asociatiilor noastre prin crearea unui cadru legislativ corect si predictibil (norme de aplicare la Legea nr. 123/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului emisa de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de porcine emis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Legea 204/2008 privind protejarea exploatatiilor agricole emisa de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale)”, se precizeaza in scrisoarea transmisa de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

UCPR cere sprijin pentru subventionarea depozitarii produselor avicole

„Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania va solicita o interventie rapida pentru oprirea caderii sectorului avicol, sector campion in cresterea animalelor, prin acordarea de sprijin imediat in conformitate cu legislatia UE pentru: subventionarea depozitarii produselor avicole, ajutor pentru fermierii care nu pot popula din cauza reducerii pietei produselor avicole si ajutor pentru dezvoltarea fermelor de reproductie – incubatie – crestere, conform legislatiei in vigoare”, conform scrisorii deschise.

„In ceea ce priveste sectorul avicol, productia este inca insuficienta, valoarea importurilor este uriasa, iar productia de oua pentru consum este subdezvoltata.

In timp ce fermierii vand la poarta fermei cu cele mai mici preturi din UE, sub valoarea costurilor de productie, si acumuleaza stocuri mari, comertul intracomunitar cu carne de pasare si oua de consum, de calitate indoielnica si la preturi de dumping, continua, accentuand si mai mult situatia grea a sectorului avicol.

In timp ce preturile la poarta fermei s-au redus continuu din decembrie 2019 pana in iunie 2020, conform Observatorului Preturilor UE, Indicele Pretului de Consum (pretul la consumator), conform INS, a crescut continuu, la sfarsitul lunii iunie 2020 acesta a inregistrat o crestere cu 2,5% la consumator.

Desi pretul la poarta fermei la oua de consum s-a redus cu 26%, pretul la consumator a scazut doar cu 4%. Atragem atentia ca pe fondul pandemiei de COVID-19, efectivele de pasari din Romania s-au redus cu circa 20% pana la jumatatea anului 2020 si, daca circulatia materialului biologic avicol va fi din nou restrictionata in UE, productia poate scadea chiar si cu 40%”, potrivit documentului transmis de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.

Sursa: Capital

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 113 vizualizari | 1 vot

AFIR_9.1a

AFIR anunța ca se prelungește sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru grupurile de producatori din sectorul pomicol, pana in data de 13 noiembrie 2020 (Sm 9.1a)! Submasura 9.1a are ca scop sprijinirea infiintarii grupurilor de producatori in sectorul pomicol si, in consecinta, o mai mare coordonare a productiei pentru a face fata unei […]

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 95 vizualizari | 1 vot

aurel_simion

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) are in lucru un numar de cinci scheme de calitate, din care trei au fost comunicate deja la Bruxelles, a anuntat Aurel Simion, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, in cadrul evenimentului bucharestFoodSummit.ro desfasurat la USAMV Bucuresti. „Ministerul Agriculturii are deja din luna ianuarie cinci scheme de calitate pe […]

Autor: Agrostandard | 29 September, 2020 | 0 comentarii | 79 vizualizari | 1 vot

risipa_alimentara

Fiecare roman arunca, in medie, 129 de kilograme de mancare pe an, iar tinta Guvernului este sa reduca aceasta cantitate (mancare gatita, fructe, legume, produse de panificatie, lactate, carne) la jumatate pana in 2030, a declarat, marti, Cornel Hanganu, consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei din cadrul Guvernului Romaniei. in cadrul conferintei […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 203 vizualizari | 1 vot

PAINE_NEAMBALATA

Razboiul painii sau mai precis preferinta romanilor pentru un anumit fel de paine, fie ca vorbim de varianta ambalata sau neambalata trece intr-o noua faza! Recent, Universitatea din Bucuresti a facut public un studiu potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalata. Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 100 vizualizari | 1 vot

paine_COVID

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard