Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
Dragos Frumosu: Cel putin 2 ani suntem scosi de pe piata, poate chiar si 3-4 ani, daca se extinde PPA
Agrostandard | 4 August, 2018 | 2 comentarii | 876 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

frumosuAparitia focarelor de pesta porcina africana in tot mai multe zone din tara si mai ales rapiditatea cu care se propaga ridica numeroase semne de intrebare, in special la adresa autoritatilor. Tot mai multa lume se intreaba cum a fost posibil sa apara aproape in acelasi timp focare in nord-vestul tarii si in sud-est sau de ce autoritatile nu au actionat in regim de urgenta. Ca sa nu mai vorbim de modul in care se face incinerarea porcilor. “Este greu de crezut ca la Tulcea a izbucnit dintr-o data pesta porcina africana. Este greu de crezut in momentul in care distrugi un producator roman destul de mare si de bun in calitate. Toate judetele de la malul marii sunt afectate, la fel si cele din vest. Am auzit si comentarii ca au fost porcii mistreti goniti de vanatori. Sa fim seriosi, porcul ala de la Tulcea n-a ajuns la Arad sau Satu Mare”, a declarat pentru Agrostandard Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara.

Dincolo de toate aceste aspecte, un lucru devine tot mai clar, industria romaneasca a carnii va trece prin momente grele in perioada urmatoare si poate chiar timp de 3-4 ani, daca Bruxelles-ul pune interdictie la exporturile romanesti de carne si produse din carne, in special. Intre timp, porcii din gospodariile populatiei si din ferme sunt sacrificati, iar procesatorii vor fi scosi de pe piata unul cate unul. Acesta pare sa fie scenariul la care ar trebui sa ne asteptam.

Citeste si O familie de agricultori ieseni si-a gasit nisa profitabila: abatorizarea puilor in sistem Kosher si Halal

“Faptul ca procesarea carnii este un sector cu investitii mari si multe romanesti ma face sa cred ca se doreste distrugerea, pentru ca in industria alimentara moraritul si panificatia, alaturi de carne sunt cele doua sectoare care au mai ramas cu investitii romanesti”’, a mai declarat Frumosu.

El spune ca practic Romania se intoarce la situatia de acum 10-15 ani, cand sectorul de crestere a porcilor era pe butuci.

Citeste si Productie record de grau intr-o ferma de 113 ha din Ialomita: 11,7 to/ha

“Cand incepusem sa miscam un pic la ferme, care se dezvoltau, ajungem in aceeasi situatie ca acum 10-15 ani cand erau terminate in totalitate…Aici este riscul foarte mare, vis-a- vis de dezvoltare…. Ori sa ramai numai la mana importului, mai ales la carne de porc, cand se stie ca romanii mananca carne de porc, in general, mi se pare o crima” a precizat spus Frumosu.

Daca in prezent, undeva la 60% din consumul de carne este asigurat din import, in viitor n-ar fi exclus sa devina o raritate carnea de porc romaneasca, daca situatia se complica. Si nu doar ca vom manca carne din afara, ci ea va fi si mai scumpa, cu pana la 30%, potrivit estimarilor din piata.

“Si asa importam cam 60% din carnea de porc. Probabil ca in situatia in care vom avea un semnal negativ de la CE, care ne va pune interdictie la export, va creste importul si daca ne uitam la deprecierea cursului valutar, trebuie sa ne gandim ca vor creste si preturile”, a atras atentia Frumosu.

2 Comments

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

five × 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 1140 vizualizari | 1 vot

porcine

Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, sustine ca schema europeana de ajutor de criza nu poate fi accesata de fermierii romani afectati de pesta porcina africana pentru ca reprezinta o „masura de ultim resort”. „Desi inteleg situatia dificila a crescatorilor de porcine din zonele afectate direct de boala, este imperios ca, intai […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 61 vizualizari | 1 vot

penes-curcanul

Brandul Penes, detinut de producatorul de carne de curcan Galli Gallo, a fost achizitionat de Bravcod, intr-o tranzactie in valoare de 20 de milioane de euro. Tranzactia a fost finalizata de administratorul judiciar CITR in aceasta vara, conform planului de reorganizare aprobat de creditoriin procedura de insolventa a companiei. Galli Gallo s-a redresat printr-un plan […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2018 | 0 comentarii | 1318 vizualizari | 1 vot

rosie matca

Programul Tomata a adus sume importante (de ordinul milioanelor de euro!) in doua localitati renumite in Romania pentru rosiile produse aici. Este vorba de Matca (judetul Galati) si Izbiceni (Olt), unde numarul beneficiarilor – vorbim de Ciclul I – se apropie de 1200, respectiv 900, potrivit informatiilor din piata. De altfel, judetele Olt si Galati […]

Autor: Agrostandard | 15 August, 2018 | 0 comentarii | 793 vizualizari | 1 vot

albine

Vremea capricioasa din acest an i-a afectat nu doar pe agricultori, ci si pe apicultori, care se asteapta la o productie de 18.000-19.000 de tone de miere, ceea ce inseamna cu pana la 30% mai putin fata de un an normal. Chiar si asa, nu se asteapta cresteri de pret. O veste buna, este si […]

Autor: Agrostandard | 13 August, 2018 | 1 comentarii | 1399 vizualizari | 1 vot

serban

Pentru ca nu are depozite unde sa poata sa-si tina recolta, Marin Serban, un pomicultor de 36 de ani din localitatea Ganeasa din judetul Olt, prefera sa vanda toata productia de mere eco direct din livada. Aceasta se incarca la capul locului in tiruri si ajunge in Germania si Italia, mai nou si in Austria, […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard