Dupa cum bine se stie, deficitul balantei agro-alimentare (1,15 miliarde de euro, in 2018) creste de la an la an, tara noastra devenind dependenta de importuri. Este mai mult decat ingrijorator faptul ca in industria alimentara, de exemplu, importurile au ajuns sa acopere mai mult de doua treimi din necesar, ce-i drept, in contextul crizelor alimentare de care am avut parte in ultima vreme.Cel mai grav este ca se exporta in general materii prime (de la cereale, fructe, animale vii etc.) si se importa produse finite. Nu pierdem doar plusvaloare, ci si subventiile si forta de munca…
“In industria alimentara 75% din materia prima si nu numai se importa. Va dau si un exemplu: avem un potential mare la fructe de padure si alte tipuri de fructe, iar noi luam siropul folosit la producerea de iaurturi cu fructe din alta parte, in loc sa-l producem aici. Exportam materia prima si importam produsul finit si pierdem si forta de munca’’, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
El este de parere ca economia romaneasca ar merge mult mai bine daca ar fi identificate zonele cu potential de investitii pentru afaceri si nu s-ar mai inghesui toata lumea sa faca acelasi gen de business. Si, de ce nu, bancile cu capital romanesc ar trebui sa gandeasca o politica care sa vina in sprijinul antreprenorului care are nevoie de bani.