Dragos Apostol, consultant: Procesarea la nivelul fermelor de legume va fi finantata cu pana la 90%, prin PNDR

Dragos Apostol, consultant: Procesarea la nivelul fermelor de legume va fi finantata cu pana la 90%, prin PNDR

 

legumeDaca pana in prezent procesarea la nivelul fermei era finantata cu 50%, in urma propunerilor facute de OIPA Legume-Fructe de a lega activitatea de procesare de productie, Comitetul de Monitorizare pentru PNDR a aprobat ca procentul sa fie majorat la un nivel superior (70-90%), a anuntat Dragos Apostol, reprezentantul unei firme de consultanta in sector, care are activitati si in sectorul constructiei de solarii. “Daca am o ferma de legume care e finantata cu 70%, iar fermierul va procesa cu prioritate legume din ferma sa poata sa primeasca si pe aceasta activitate un nivel superior, 70-90%.

S-a aprobat in Comitetul de Monitorizare pentru PNDR si va aparea in ghiduri. Este un avantaj pentru legumicultori deoarece nu poti sa iei banii pe un proiect pe investitii de legume decat daca faci lant alimentar integrat, daca nu-l realizezi, mai bine nu te apuci… Avantajul este ca pe aceasta zona se finanteaza procesarea cu acelasi procent ca si ferma, adica se poate ajunge pana la 90%”, a declarat Dragos Apostol in cadrul conferintei “Legume in spatii protejate”, organizate de OIPA si CATAR.

El a amintit si cele doua componente care pot fi avute in vedere pe lantul alimentar. Pe de o parte productia de legume, completata de zona de impachetare, frig, sortare, conditionare legume.

Citeste siAFIR:A scazut plafonul minim al productiei pentru fermele mici (sM 6.3)

De asemenea, se poate achizitiona o masina cu frig, eventual o rulota alimentara sau infiinta un magazin la poarta fabricii cu vanzare directa. Pe de alta parte, se poate face productie de legume, urmata de procesare (conserve de legume).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *