To be or not to be, Essence de Roumanie?

To be or not to be, Essence de Roumanie?

 

tohani1Dupa ce si-a castigat un loc aparte in topul vinurilor rosii, in special pentru Feteasca Neagra, echipa de oenologi de la Domeniile Tohani, sub atenta conducere a patronului Virgil Mandru isi propune o noua tinta – sa devina un nume si pe zona vinurilor albe. Valahorum, Essence de Roumanie isi face prezenta in peisajul romanesc cu un cupaj din trei soiuri – Chardonnay, Sauvignon Blanc si Tamaioasa Romaneasca, maturate separat in baricuri de stejar, apoi asamblate si pastrate in acelasi timp in sticle, in pivnitele de la Tohani.
“Pedoclimatul pe care il avem la Gura Vadului – Tohani, dar si solul calcaros sunt favorabile vinului alb. Este adevarat, vorbim de un alt tip de vin alb, nu vinul alb plin de aciditate specific Transilvaniei sau zonei Moldovei, ci un vin mai complicat. De vreo doi ani, impreuna cu o echipa de specialisti, pe care ii simtiti deja in piata, incercam sa scoatem un alt tip de vin. Este un vin alb, complex, cu un corp si arome puternice, care urmează o directie un pic diferita. Dupa aproape 20 de ani, am vrut sa aduc un omagiu acestei zone”, a declarat Virgil Mandu, prezent la lansarea Valahorum, Essence de Roumanie.

tohani2

La obtinerea acestui vin a lucrat o echipa de trei oenologi – doctor Ion Marin, Albertus van der Merwe si Dan Dorneanu. Pentru maturare au fost utilizate10 baric-uri noi de stejar de Allier, din care a rezultat o editie limitata de 3.000 de sticle. Valahorum, Essence de Roumanie este propus de Domeniile Tohani ca apogeul vinului alb de Tohani, onoarea fata de istorie, mostenire si curaj, un omagiu adus Valahiei, esenta istoriei noastre nationale.

Despre soiurile folosite in cupajul Valahorum

• Chardonnay este un soi de struguri alb, originar din regiunea viticolă Burgundia, estul Franței

• Sauvignon Blanc este un soi de struguri cu piele verde, care provine din regiunea Bordeaux din Franța.

• Tămâioasă Românească un soi de struguri de traditie românească, puternic aromat.

Din soiurile viticole autohtone romanesti, cu aptitudini oenologice recunoscute pastrate in cultura si dupa invazia filoxerei se disting pentru vinurile albe – Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti si Tămâioasă românească, care se cultivă pe teritoriul țării noastre de peste 2.000 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *