Doar 24 de organizatii de producatori in sectorul legume-fructe

Doar 24 de organizatii de producatori in sectorul legume-fructe

 

legume frAsocierea legumicultorilor romani in cooperative, grupuri de producatori, organizatii de producatori este o problema pe care o stie toata lumea. In prezent, exista doar 24 de organizatii de producatori in sectorul legume-fructe, dupa cum a declarat la un seminar la Craiova directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Constantin Birca. Din pacate, in loc sa creasca interesul producatorilor pentru asociere, acesta a scazut in ultimul deceniu, daca ne luam dupa statistici. Nu de alta, dar dupa 2008, de exemplu, s-au constituit 35 grupuri de producatori. In ultimii ani, insa, numarul lor s-a tot micsorat.

“Cred ca exista o bariera mentala peste care nu putem trece cu usurinta, dar ar trebui sa facem tot ceea ce ne sta in putinta sa reusim sa intelegem macar ca fara a ne constitui in cooperative, grupuri de producatori si organizatii de producatori, nu putem sa avem pretentia sa obtinem fonduri europene cel putin daca ne referim strict la acest sector. Din 2007 s-au facut tot felul de discutii pe aceasta tema in bazine legumicole, iar rezultatul este ca din 2008 s-au constituit 35 de grupuri de producatori, care au fost sustinute cu bani atat din fonduri europene, cat si din bugetul national. Aceste 35 de grupuri de producatori au primit bani pentru a putea functiona, pentru a-si plati chiriile, pentru sediul pentru dotare cu calculatoare, autoturisme si alte plati de functionare. Nu au fost bani putini, dar nu toate cele 35 de grupuri de producatori s-au transformat asa cum ar fi fost normal, in organizatii de producatori. Astazi avem la nivel national 24 de organizatii de producatori. Multe, putine, astea sunt, dar ca sa primeasca bani de la UE trebuie sa depuna la APIA un program operational si nu toate cele 24 de organizatii fac acest lucru”, a declarat Birca la Craiova, potrivit Agerpres.

Citeste si “Legume de sera si solarii in Romania”

Pentru a se asocia in cooperativa, in grup de producatori, in organizatii de producatori, legumicultorii trebuie sa indeplineaasca doua conditii: sa existe minim 5 legumicultori, iar valoarea productiei comercializate sa fie de minim 1 milion de lei, adica cei 5 membri trebuie sa puna in comun productia si sa o vanda “unde considera si unde reusesc”.

Directorul APIA a participat in urma cu cateva zile la un seminar cu potentialii beneficiari ai Masurilor de piata in sectorul legume-fructe si vie-vin desfasurat la sediul Consiliului Judetean Dolj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *