Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Distribuitorii de bunuri de larg consum, ignorati de guvernanti! Fara spijin financiar, sectorul se prabuseste!
Agrostandard | 10 August, 2020 | 0 comentarii | 571 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

ACDBR-1Distribuitorii de bunuri de larg consum se plang ca Ordonanța de Urgență nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile nu include si codurile CAEN specifice acestei activitati. Se intampla dupa ce Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) a semnalat inca de la inceputul lunii aprilie dificultatile cu care se confrunta in piata distribuitorii de bunuri de larg consum, generate pritoritar de inchiderea sistemului HoReCa, unul dintre canalele de comert importante, alaturi de magazinele de proximitate independente.

“Cand au fost inchise restaurantele, cifrele de afaceri ale distribuitorilor au avut scaderi intre 100% si 20%, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Daca HoReCa sufera economic si distributia sufera proportional similar”, se arata intr-un comunicat de presa al ACDBR.

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) solicita Primului Ministru o intalnire de consultari, iar Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului amendarea Ordonanței de Urgență nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile in procesul legislativ.

Reluam in intregime comunicatul remis de ACDBR:

„In contextul adoptarii Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, solicitam Primului Ministru al Romaniei o intalnire de consultari, iar Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului amendarea acestei OUG in procesul legislativ, facand urmatoarele precizari:

Comisia UE a adoptat in 19 martie 2020 Comunicarea „Cadru temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19”, prin care stabileste posibilitatile pe care le au statele membre in temeiul normelor Uniunii pentru a asigura lichiditatea si accesul la finantare al intreprinderilor care intampina dificultati ca urmare a epidemiei actuale de COVID-19, mentinand in acelasi timp integritatea pietei interne a UE, asigurand conditii de concurenta echitabile.

Citeste si Unda verde de la Bruxelles pentru despagubirile la seceta!

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania a semnalat de la inceputul lunii aprilie dificultatile cu care se confrunta in piata distribuitorii de bunuri de larg consum, generate pritoritar de inchiderea sistemului HoReCa, acesta fiind unul dintre canalele noastre de comert, alaturi de magazinele de proximitate independente. Cand au fost inchise restaurantele, cifrele de afaceri ale distribuitorilor au avut scaderi intre 100% si 20%, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Daca HoReCa sufera economic si distributia sufera proportional similar.

Nivelul scazut de compententa profesionala in unele ministere (agricultura, economie, fonduri europene) si nesocotirea concluziilor dialogului cu asociatiile profesionale si patronale golesc de continut prevederile OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile.

Asteptata din aprilie de mediul de afaceri din Romania, aceasta Ordonanta a Guvernului instituie granturi pentru capital de lucru si pentru investitii pentru anumite sectoare economice fara fundamentare economica prealabila, fara a tine cont de realitate economica generata de epidemia de COVID-19, iar criteriile de selectie la finantare ale proiectelor de investitii sunt neabordabile de multe dintre IMM-uri din punctul de vedere al sanselor de a obtine punctaj necesar pentru a primi finantare.

Principalele coduri CAEN specifice activitatii de distributie de bunuri de larg consum nu figureaza in anexele OUG 130/2020, desi din discutiile si corespondenta oficiala purtate de noi cu reprezentanti ai autoritatilor publice nationale si europene, aceste coduri CAEN nu sunt interzise la eligibilitatea finantarii din fonduri europene:
4617 – Intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun
4634 – Comert cu ridicata al bauturilor
4639 – Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun

Aceasta OUG, neavand o fundamentare economica, pe de-o parte, creeaza discriminare intre sectoare economice si, pe de alta parte, prioritizeaza anumite sectoare economice total irelevante in contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19. De exemplu:
● Este declarat eligibil la finatare codul CAEN 4778 – Comert cu amanuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate, care include in diviziunea sa vanzarea cu amanuntul a armelor si munitiilor…
● Sunt declarate eligibile la finantare codurile CAEN 4941 – Transporturi rutiere de marfuri si 5210 – Depozitari. Transportatorii si depozitarii pot accesa granturi, iar distribuitorii nu, intrucat codurile CAEN 4941 si 5210 nu sunt specifice distributiei, nu genereaza cifra de afaceri in activitatea noastra economica, acestea fiind doar activitati auxiliare in comertul cu ridicata.

ACDBR contribuie in context macroeconomic la asigurarea securitatii alimentare si la diminuarea deficitului de balanta comerciala ale Romaniei prin supravietuirea comertului traditional (independent), in contextul in care peste 65% din comertul cu bunuri de larg consum pe teritoriul national se realizeaza prin supermagazinele firmelor multinationale.

ACDBR reprezinta prin membrii ei:
● cifra de afaceri insumata de cca. 1,36 miliarde euro, capital 100% national,
● 35% din totalul pietei de distributie traditionale de bunuri,
● cca. 11.000 de angajati,
● peste 75.000 de clienti asigurand “distributia traditionala” a bunurilor de larg consum pe teritoriul national in sistemul HORECA si in piata magazinelor de proximitate/retaileri independenti,
● companiile de distributie livreaza bunuri in mediul rural (44,8% din populatia Romaniei) aproape 100%, ”comertul modern” nefiind activ in acest segment de piata.

Neincluderea codurilor CAEN specifice distributiei de bunuri de larg consum in lista sectoarelor eligibile la finantare in OUG 130/20202 ne ridica semne de intrebare asupra seriozitatii Guvernului Romaniei in elaborarea Planului national de investitii si relansare economica, in care a fost mentionata ca prioritate strategica finantarea retelei de opt depozite regionale de colectare, depozitare, sortare, ambalare, procesare si comercializare a produselor romanesti (pag. 140 a documentului adoptat in iulie), deoarece codurile CAEN specifice distributiei de bunuri sunt tratate diferit de Guvern in adoptarea politicilor publice.

Militam pentru nerestrictionarea vreunui cod CAEN in OUG 130/2020, cu exceptia domeniilor expres interzise prin reglementari europene.

Citeste si Fermierul Ioan Buimac, Iasi: Seceta ne-a dijmuit productia de grau, iar porumbul se usuca!

Domnule Prim ministru Ludovic Orban, intelegem supraaglomerarea activitatii guvernamentale in aceasta perioada nefericita, insa va solicitam sa ne acordati o audienta in regim de maxima urgenta pentru a intelege viziunea economica a Guvenului si pentru a ne putea adapta deciziile de management politicilor publice promovate de Guvernul pe care il conduceti. Juramantul depus de dumneavostra la investire nu va da dreptul sa tolerati in echipa condusa de dumneavoastra incompetenta unor ministri care discrimineaza sectoare economice si care genereaza confuzie si incertitudini suplimentare celor existente deja.
Subliniem ca am facut si vom continua toate demersurile legale, inclusiv informarea Comisiei Europene si a membrilor Parlamentului national, pentru a urmari obiectivele si nevoile legitime ale distibuitorilor de bunuri de larg consum din Romania”.

Scrisoarea este semnata de Ovidiu GHEORGHE, presedintele ACDBR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 155 vizualizari | 1 vot

copa_cogeca

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a achitat pentru prima data cotizatia la COPA-COGECA pentru organizatiile de fermieri din sectorul agro-alimentar din Romania! Comitetul Organizatiilor Profesionale din Agricultura (COPA) si Comitetul General al Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeana (COGECA), desemnate cu acronimul asociativ COPA-COGECA, constituie una dintre cele mai mari si mai active organizatii in reprezentarea […]

Autor: Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 624 vizualizari | 1 vot

mere

UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN isi exprima indignarea fata de modul in care Ministerul Agriculturii si ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au inteles cum sa ajute intr-un mod echitabil agricultura si fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinul si subventiile acordate fermierilor. Reluam integral comunicatul remis de UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN:

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 253 vizualizari | 1 vot

fermeiri_dobrogea

Oare cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa ce au venit la Bucuresti sa discute cu oficialii din conducerea MADR?! Mai mult cu vorbe si promisiuni, decat cu ceva concret, am spune noi. Dar mai bine aflati singuri din comunicatul MADR: „Secretarul de stat George Scarlat a condus in data de 10 septembrie 2020, la […]

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 963 vizualizari | 1 vot

pb20

2020 a fost si este in continuare un an complicat cu o productie medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, in judetul Ialomita, de altfel, cea mai mica de cand se organizeaza Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb. La Ziua […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 294 vizualizari | 1 vot

ziua_porumbului2020

Ziua Porumbului va avea loc, in acest an, pe 10 septembrie la Orezu, judetul Ialomita, la ferma Elsit, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori. Numai ca de data aceasta, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul este organizat cu numar limitat de participanti din cadrul fermierilor – doar fermierii speakeri, reprezentantii companiilor partenere si […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard