Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
Distribuitorii de bunuri de larg consum, ignorati de guvernanti! Fara spijin financiar, sectorul se prabuseste!
Agrostandard | 10 August, 2020 | 0 comentarii | 743 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

ACDBR-1Distribuitorii de bunuri de larg consum se plang ca Ordonanța de Urgență nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile nu include si codurile CAEN specifice acestei activitati. Se intampla dupa ce Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) a semnalat inca de la inceputul lunii aprilie dificultatile cu care se confrunta in piata distribuitorii de bunuri de larg consum, generate pritoritar de inchiderea sistemului HoReCa, unul dintre canalele de comert importante, alaturi de magazinele de proximitate independente.

“Cand au fost inchise restaurantele, cifrele de afaceri ale distribuitorilor au avut scaderi intre 100% si 20%, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Daca HoReCa sufera economic si distributia sufera proportional similar”, se arata intr-un comunicat de presa al ACDBR.

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) solicita Primului Ministru o intalnire de consultari, iar Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului amendarea Ordonanței de Urgență nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile in procesul legislativ.

Reluam in intregime comunicatul remis de ACDBR:

„In contextul adoptarii Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, solicitam Primului Ministru al Romaniei o intalnire de consultari, iar Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului amendarea acestei OUG in procesul legislativ, facand urmatoarele precizari:

Comisia UE a adoptat in 19 martie 2020 Comunicarea „Cadru temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19”, prin care stabileste posibilitatile pe care le au statele membre in temeiul normelor Uniunii pentru a asigura lichiditatea si accesul la finantare al intreprinderilor care intampina dificultati ca urmare a epidemiei actuale de COVID-19, mentinand in acelasi timp integritatea pietei interne a UE, asigurand conditii de concurenta echitabile.

Citeste si Unda verde de la Bruxelles pentru despagubirile la seceta!

Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania a semnalat de la inceputul lunii aprilie dificultatile cu care se confrunta in piata distribuitorii de bunuri de larg consum, generate pritoritar de inchiderea sistemului HoReCa, acesta fiind unul dintre canalele noastre de comert, alaturi de magazinele de proximitate independente. Cand au fost inchise restaurantele, cifrele de afaceri ale distribuitorilor au avut scaderi intre 100% si 20%, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Daca HoReCa sufera economic si distributia sufera proportional similar.

Nivelul scazut de compententa profesionala in unele ministere (agricultura, economie, fonduri europene) si nesocotirea concluziilor dialogului cu asociatiile profesionale si patronale golesc de continut prevederile OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile.

Asteptata din aprilie de mediul de afaceri din Romania, aceasta Ordonanta a Guvernului instituie granturi pentru capital de lucru si pentru investitii pentru anumite sectoare economice fara fundamentare economica prealabila, fara a tine cont de realitate economica generata de epidemia de COVID-19, iar criteriile de selectie la finantare ale proiectelor de investitii sunt neabordabile de multe dintre IMM-uri din punctul de vedere al sanselor de a obtine punctaj necesar pentru a primi finantare.

Principalele coduri CAEN specifice activitatii de distributie de bunuri de larg consum nu figureaza in anexele OUG 130/2020, desi din discutiile si corespondenta oficiala purtate de noi cu reprezentanti ai autoritatilor publice nationale si europene, aceste coduri CAEN nu sunt interzise la eligibilitatea finantarii din fonduri europene:
4617 – Intermedieri in comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun
4634 – Comert cu ridicata al bauturilor
4639 – Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun

Aceasta OUG, neavand o fundamentare economica, pe de-o parte, creeaza discriminare intre sectoare economice si, pe de alta parte, prioritizeaza anumite sectoare economice total irelevante in contextul economic actual generat de epidemia de COVID-19. De exemplu:
● Este declarat eligibil la finatare codul CAEN 4778 – Comert cu amanuntul al altor bunuri noi, in magazine specializate, care include in diviziunea sa vanzarea cu amanuntul a armelor si munitiilor…
● Sunt declarate eligibile la finantare codurile CAEN 4941 – Transporturi rutiere de marfuri si 5210 – Depozitari. Transportatorii si depozitarii pot accesa granturi, iar distribuitorii nu, intrucat codurile CAEN 4941 si 5210 nu sunt specifice distributiei, nu genereaza cifra de afaceri in activitatea noastra economica, acestea fiind doar activitati auxiliare in comertul cu ridicata.

ACDBR contribuie in context macroeconomic la asigurarea securitatii alimentare si la diminuarea deficitului de balanta comerciala ale Romaniei prin supravietuirea comertului traditional (independent), in contextul in care peste 65% din comertul cu bunuri de larg consum pe teritoriul national se realizeaza prin supermagazinele firmelor multinationale.

ACDBR reprezinta prin membrii ei:
● cifra de afaceri insumata de cca. 1,36 miliarde euro, capital 100% national,
● 35% din totalul pietei de distributie traditionale de bunuri,
● cca. 11.000 de angajati,
● peste 75.000 de clienti asigurand “distributia traditionala” a bunurilor de larg consum pe teritoriul national in sistemul HORECA si in piata magazinelor de proximitate/retaileri independenti,
● companiile de distributie livreaza bunuri in mediul rural (44,8% din populatia Romaniei) aproape 100%, ”comertul modern” nefiind activ in acest segment de piata.

Neincluderea codurilor CAEN specifice distributiei de bunuri de larg consum in lista sectoarelor eligibile la finantare in OUG 130/20202 ne ridica semne de intrebare asupra seriozitatii Guvernului Romaniei in elaborarea Planului national de investitii si relansare economica, in care a fost mentionata ca prioritate strategica finantarea retelei de opt depozite regionale de colectare, depozitare, sortare, ambalare, procesare si comercializare a produselor romanesti (pag. 140 a documentului adoptat in iulie), deoarece codurile CAEN specifice distributiei de bunuri sunt tratate diferit de Guvern in adoptarea politicilor publice.

Militam pentru nerestrictionarea vreunui cod CAEN in OUG 130/2020, cu exceptia domeniilor expres interzise prin reglementari europene.

Citeste si Fermierul Ioan Buimac, Iasi: Seceta ne-a dijmuit productia de grau, iar porumbul se usuca!

Domnule Prim ministru Ludovic Orban, intelegem supraaglomerarea activitatii guvernamentale in aceasta perioada nefericita, insa va solicitam sa ne acordati o audienta in regim de maxima urgenta pentru a intelege viziunea economica a Guvenului si pentru a ne putea adapta deciziile de management politicilor publice promovate de Guvernul pe care il conduceti. Juramantul depus de dumneavostra la investire nu va da dreptul sa tolerati in echipa condusa de dumneavoastra incompetenta unor ministri care discrimineaza sectoare economice si care genereaza confuzie si incertitudini suplimentare celor existente deja.
Subliniem ca am facut si vom continua toate demersurile legale, inclusiv informarea Comisiei Europene si a membrilor Parlamentului national, pentru a urmari obiectivele si nevoile legitime ale distibuitorilor de bunuri de larg consum din Romania”.

Scrisoarea este semnata de Ovidiu GHEORGHE, presedintele ACDBR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 17 January, 2021 | 0 comentarii | 307 vizualizari | 1 vot

nicuvasile (1)

2020 a fost un an greu pentru fermieri din mai multe puncte de vedere, dar chiar si asa pare greu chiar si sa ne imaginam ca la unele culturi recoltele au fost cu mult sub productiile medii din 1986, cu toata dezvoltarea tehnologica actuala, sustine Nicu Vasile, seful LAPAR. Nu se sfieste sa spuna nici […]

Autor: Agrostandard | 8 December, 2020 | 0 comentarii | 777 vizualizari | 1 vot

LAPAR

Fermierii cu pana la cinci hectare au un venit mult mai mic decat romanii aflati in somaj, a declarat seful LAPAR, Nicu Vasile, in cadrul unei conferinte ce a avut loc recent la ASAS. Romania nu este capabila sa-si hraneasca proprii cetateni, 33% din cele 10,3 milioane de ferme europene se aflau in 2016 pe […]

Autor: Agrostandard | 7 December, 2020 | 0 comentarii | 201 vizualizari | 1 vot

LAPAR

LAPAR anunta inceperea procedurilor pentru punerea la punct a unui centru de cercetare aplicata, dezvoltare si implementare pentru agricultura, care va functiona in apropiere de Bucuresti, cu finantare din surse private, a declarat presedintele LAPAR in urma cu cateva zile intr-o conferinta de presa. El a mai anuntat si punerea la punct a Parteneriatului Public […]

Autor: Agrostandard | 4 December, 2020 | 0 comentarii | 266 vizualizari | 1 vot

tabara (1)

LAPAR va incheia un parteneriat public-privat (primul de acest fel in sector, de altfel) cu Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (A.S.A.S.) care anunta ca este deschisa pentru colaborarea cu asociatiile de fermieri din Romania. Rezultatele cercetarii romanesti vor putea sa ajunga astfel cu mult mai usor la agricultori pentru a-i ajuta sa […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2020 | 1 comentarii | 216 vizualizari | 1 vot

APAR

Primul hackathon din Romania dedicat domeniului agroalimentar RO AgriFood Hacking – HAR 2020 a fost organizat la initiativa Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), scopul fiind unirea eforturilor mai multor oameni talentati pentru a lupta impotriva celei mai mari provocari ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar, declara Stefan Padure, presedinte APAR. Finantarea a […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1638 vizualizari | 4 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1704 vizualizari | 3 voturi
19 Ian 2021 | 0 comentarii | 73 vizualizari | 2 voturi
29 Dec 2020 | 0 comentarii | 297 vizualizari | 2 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1760 vizualizari | 2 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1704 vizualizari | 3 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1638 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2021 © Agrostandard