Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
De Paste, se scumpeste carnea de porc
Agrostandard | 3 April, 2017 | 0 comentarii | 527 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

carne pkIn mod normal ar trebui sa se scumpeasca carnea de miel de Paste, daca romanii s-ar inghesui sa cumpere miel. Nici vorba sa se intample asa, in acest an, carnea de porc este vedeta, fiind asteptate scumpiri de pana la 30%, dupa cum anunta Asociatia Romana a Carnii. De vina este oferta redusa pe piata internationala, ca doar Romania isi asigura circa jumate din necesar din import, in conditiile in care UE exporta la greu carne de porc catre chinezi. In ceea ce priveste crescatorii interni de porci, acestia spun ca intr-adevar pretul a crescut in ultima perioada pana la 6,62 lei/kg in viu, dar din pacate sunt putini cei care au porci de vanzare, mai ales ca in ianuarie multi crescatori n-au mai populat fermele.

Ce spun procesatorii din industria carnii? Asociatia Romana a Carnii (ARC) informeaza ca incepand cu luna aprilie pretul carnii de porc va creste in medie cu 15%-30%. Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţa de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

“Daca ne referim la piesele transate o crestere substantiala se constata la categoria piept de porc, unde pretul de tranzactionare in ultimele 12 luni a inregistrat o crestere de +40%, dar si la jambon +25%, precum si la alte piese rezultate din transare”, sustin reprezentantii ARC.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie ac., in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare.

Cauzele care au condus la cresterea pretului carnii de porc la nivel european sunt:

– Cresterea semnificativa in cursul anului 2016 a exportului de carne de porc in tarile asiatice, in special in China, Japonia si Hong Kong. Pe relatia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9% din totalul exporturilor in tari terte a acestui produs;
– Scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta, cu o scadere de pana la -2,3% la tineret intre 20-50 kg si de -1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg.
– In luna ianuarie 2017 a fost semnalata o crestere a exporturilor cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud.

Citeste si Paradoxul romanesc: Exportam materii prime ieftine si importam produse finite scumpe

Cat despre producatorii interni de carne de porc, acestia sunt fericiti ca a crescut pretul, numai ca nu prea mai au ce sa vanda…..

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

three × 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 19 July, 2018 | 0 comentarii | 254 vizualizari | 1 vot

MERRG LA PIATA

Doar unul din cinci romani (in general, batrani!) cumpara in mod constant produse din pietele traditionale, iar ponderea lor este in scadere, sustine Teodor Birt, presedintele Asociatiei Administratorilor de Piete din Romania (AAPR). El spune ca, in prezent, pietele acopera 20% din vanzari, procent in scadere in ultimii ani, pe fondul expansiunii retailului. AAPR a […]

Autor: Agrostandard | 19 July, 2018 | 0 comentarii | 401 vizualizari | 1 vot

grau analiza

La acest moment, graul a fost recoltat pe circa 70% din suprafetele cultivate in Romania. Daca in sudul tarii, operatiunea s-a terminat, in Ardeal si Modova mai sunt inca suprafete insemnate de finalizat, dupa cum a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan. Asa cum era de asteptat, o mare parte din recolta este afectata calitativ, insa […]

Autor: Agrostandard | 18 July, 2018 | 0 comentarii | 64 vizualizari | 1 vot

TRL_Cool_960x365_press

Eveniment conex TransLogistica EXPO, Forumul de transport si depozitare cu temperatura controlata – TransCOOL – aduce impreuna specialisti de pe lantul de aprovizionare si desfacere al produselor ce au nevoie de temperatura controlata, cu menirea de a contribui la: – controlul aplicarii directivelor/regulamentelor de transport, trasabilitate si comercializare al produselor perisabile; – managementul transportului si […]

Autor: Agrostandard | 18 July, 2018 | 0 comentarii | 79 vizualizari | 1 vot

danone

Consumul de iaurt este inca destul de scazut, in Romania, comparativ cu alte tari. Un roman consuma aproximativ 6,6 kg de iaurt pe an, adica de 3,4 ori mai putin fata de vecinii de peste Dunare, bulgarii, care sunt cei mai mari consumatori din Europa cu 23 kg pe an. Mai bine decat noi stau […]

Autor: Agrostandard | 17 July, 2018 | 0 comentarii | 433 vizualizari | 1 vot

Natalia Gelshtein-Kiss

Danone Romania a inregistrat in 2017 rezultate financiare pozitive, care consolideaza o pozitie profitabila ce permite companiei sa continue investitiile locale in acest an. Cifra de afaceri s-a ridicat la 497 milioane lei, crescand cu aproximativ 3% in comparatie cu anul 2016. Compania are planificate investitii de 2 mil. euro pentru perioada 2017-2018, sumele alocate […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Stupul inteligent | SIMbee



bad politics

2018 © Agrostandard