Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
De Paste, se scumpeste carnea de porc
Agrostandard | 3 April, 2017 | 0 comentarii | 493 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

carne pkIn mod normal ar trebui sa se scumpeasca carnea de miel de Paste, daca romanii s-ar inghesui sa cumpere miel. Nici vorba sa se intample asa, in acest an, carnea de porc este vedeta, fiind asteptate scumpiri de pana la 30%, dupa cum anunta Asociatia Romana a Carnii. De vina este oferta redusa pe piata internationala, ca doar Romania isi asigura circa jumate din necesar din import, in conditiile in care UE exporta la greu carne de porc catre chinezi. In ceea ce priveste crescatorii interni de porci, acestia spun ca intr-adevar pretul a crescut in ultima perioada pana la 6,62 lei/kg in viu, dar din pacate sunt putini cei care au porci de vanzare, mai ales ca in ianuarie multi crescatori n-au mai populat fermele.

Ce spun procesatorii din industria carnii? Asociatia Romana a Carnii (ARC) informeaza ca incepand cu luna aprilie pretul carnii de porc va creste in medie cu 15%-30%. Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţa de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

“Daca ne referim la piesele transate o crestere substantiala se constata la categoria piept de porc, unde pretul de tranzactionare in ultimele 12 luni a inregistrat o crestere de +40%, dar si la jambon +25%, precum si la alte piese rezultate din transare”, sustin reprezentantii ARC.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie ac., in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare.

Cauzele care au condus la cresterea pretului carnii de porc la nivel european sunt:

– Cresterea semnificativa in cursul anului 2016 a exportului de carne de porc in tarile asiatice, in special in China, Japonia si Hong Kong. Pe relatia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9% din totalul exporturilor in tari terte a acestui produs;
– Scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta, cu o scadere de pana la -2,3% la tineret intre 20-50 kg si de -1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg.
– In luna ianuarie 2017 a fost semnalata o crestere a exporturilor cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud.

Citeste si Paradoxul romanesc: Exportam materii prime ieftine si importam produse finite scumpe

Cat despre producatorii interni de carne de porc, acestia sunt fericiti ca a crescut pretul, numai ca nu prea mai au ce sa vanda…..

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

13 − 5 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 January, 2018 | 0 comentarii | 74 vizualizari | 1 vot

vaca lapte

Productia de lapte de vaca colectata in noiembrie 2017 a fost mai mica cu circa 10% fata de luna anterioara, in timp ce raportat la perioada similara din 2016, cresterea este de peste 10%, potrivit datelor Institutului National de Statistică (INS). În luna noiembrie 2017, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a […]

Autor: Agrostandard | 20 December, 2017 | 0 comentarii | 331 vizualizari | 1 vot

supermarket

Bugetul total (Craciun si Revelion) alocat pentru Sarbatorile din acest an este estimat la 1.717 lei, conform datelor studiului „Cumparaturile de Sarbatori”, realizat de MEDNET Marketing Research Center in mediul urban (orase mari +100.000 locuitori, orase mijlocii 30.000 – 100.000 locuitori si orase mici sub 30.000 locuitori), Astfel, mai mult de jumatate dintre locuitorii din […]

Autor: Agrostandard | 14 December, 2017 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi

sosuri baneasa

Exigenta romanilor din ce in ce mai mare in ceea ce priveste calitatea produselor alimentare pe care le consuma, a provocat si provoaca in continuare brand-ul Baneasa sa se ridice la inaltimea asteptarilor acestora. Pastrand aceeasi nota de exigenta si tinand cont de toate cerintele specifice publicului roman, Baneasa a creat o gama speciala de […]

Autor: Agrostandard | 12 December, 2017 | 0 comentarii | 252 vizualizari | 1 vot

magazin

Piata romaneasca de retail este estimata, in prezent, la 40 miliarde euro, 85% din produsele vandute in lantul de comert fiind de origine mixta, iar 15% sunt produse locale, conform unui studiu de realizat de Euler Hermes. In 2016, piata de retail din Romania a inregistrat o crestere de 12% pe fondul majorarii salariului minim […]

Autor: Agrostandard | 10 December, 2017 | 0 comentarii | 483 vizualizari | 1 vot

CARNE

In preajma sarbatorilor de iarna cand, in mod traditional, creste consumul de produse alimentare, ANSVSA recomanda cetatenilor sa achiziționeze produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar. In cadrul acestor unitați autorizate atat carnea cat si alte produse de origine animala sau non-animala au fost supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor si […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
29 Noi 2017 | 0 comentarii | 1518 vizualizari | 3 voturi
14 Dec 2017 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 2 voturi
»
24 Oct 2017 | 0 comentarii | 3487 vizualizari | 2 voturi
»
15 Dec 2017 | 0 comentarii | 3404 vizualizari | 1 vot
»
22 Oct 2017 | 0 comentarii | 3158 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2018 © Agrostandard