Industria alimentara
De Paste, se scumpeste carnea de porc
Agrostandard | 3 April, 2017 | 0 comentarii | 456 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

carne pkIn mod normal ar trebui sa se scumpeasca carnea de miel de Paste, daca romanii s-ar inghesui sa cumpere miel. Nici vorba sa se intample asa, in acest an, carnea de porc este vedeta, fiind asteptate scumpiri de pana la 30%, dupa cum anunta Asociatia Romana a Carnii. De vina este oferta redusa pe piata internationala, ca doar Romania isi asigura circa jumate din necesar din import, in conditiile in care UE exporta la greu carne de porc catre chinezi. In ceea ce priveste crescatorii interni de porci, acestia spun ca intr-adevar pretul a crescut in ultima perioada pana la 6,62 lei/kg in viu, dar din pacate sunt putini cei care au porci de vanzare, mai ales ca in ianuarie multi crescatori n-au mai populat fermele.

Ce spun procesatorii din industria carnii? Asociatia Romana a Carnii (ARC) informeaza ca incepand cu luna aprilie pretul carnii de porc va creste in medie cu 15%-30%. Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţa de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

“Daca ne referim la piesele transate o crestere substantiala se constata la categoria piept de porc, unde pretul de tranzactionare in ultimele 12 luni a inregistrat o crestere de +40%, dar si la jambon +25%, precum si la alte piese rezultate din transare”, sustin reprezentantii ARC.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie ac., in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare.

Cauzele care au condus la cresterea pretului carnii de porc la nivel european sunt:

– Cresterea semnificativa in cursul anului 2016 a exportului de carne de porc in tarile asiatice, in special in China, Japonia si Hong Kong. Pe relatia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9% din totalul exporturilor in tari terte a acestui produs;
– Scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta, cu o scadere de pana la -2,3% la tineret intre 20-50 kg si de -1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg.
– In luna ianuarie 2017 a fost semnalata o crestere a exporturilor cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud.

Citeste si Paradoxul romanesc: Exportam materii prime ieftine si importam produse finite scumpe

Cat despre producatorii interni de carne de porc, acestia sunt fericiti ca a crescut pretul, numai ca nu prea mai au ce sa vanda…..

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

3 × 4 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 20 July, 2017 | 0 comentarii | 302 vizualizari | 1 vot

carne pui trans

94% dintre romani prefera sa cumpere carne proaspata refrigerata in detrimentul celei congelate pentru care a optat un procent de doar 27%, format in special din tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, potrivit unui studiu de piata realizat de Transavia, cel mai mare producator de carne de pui din Romania si […]

Autor: Agrostandard | 12 July, 2017 | 0 comentarii | 489 vizualizari | 1 vot

carne-de-porc

Consumul de carne de porc in Germania, cel mai mare producator și consumator de carne de porc din Europa, a atins in 2016 cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, fiind al treilea an consecutiv in care are loc o diminuare a cererii de șunca și cârnati, produse pentru care nemtii au un adevarat […]

Autor: Agrostandard | 8 July, 2017 | 0 comentarii | 714 vizualizari | 1 vot

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteni

Chiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii […]

Autor: Agrostandard | 4 July, 2017 | 0 comentarii | 95 vizualizari | 0 voturi

emil_dumitru

Federatia Nationala PRO AGRO, ROMALIMENTA, ROFISH, ANCMMR, PATROMAT și APDCR iși manifesta ingrijorarea referitor la modul in care autoritatile statului implicate aleg sa implementeze normele comunitare in România. Organizatiile mentionate atrag atentia ca masurile din OUG nr 48/2007 pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu adoptate in regim de urgenta nu […]

Autor: Agrostandard | 4 July, 2017 | 0 comentarii | 166 vizualizari | 0 voturi

DULCEATA

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide prima sesiune din anul 2017 de depunere a proiectelor de investitii pentru submasurile 4.2 si 4.2a – Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole/ pomicole. Sesiunea se va desfașura in perioada 10 iulie ora 900 – 30 septembrie 2017 ora 1600 și are o alocare totala de […]

"Conferinta legume fructe"
"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 4432 vizualizari | 2 voturi
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6499 vizualizari | 2 voturi
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5287 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard