Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
De Paste, se scumpeste carnea de porc
Agrostandard | 3 April, 2017 | 0 comentarii | 509 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

carne pkIn mod normal ar trebui sa se scumpeasca carnea de miel de Paste, daca romanii s-ar inghesui sa cumpere miel. Nici vorba sa se intample asa, in acest an, carnea de porc este vedeta, fiind asteptate scumpiri de pana la 30%, dupa cum anunta Asociatia Romana a Carnii. De vina este oferta redusa pe piata internationala, ca doar Romania isi asigura circa jumate din necesar din import, in conditiile in care UE exporta la greu carne de porc catre chinezi. In ceea ce priveste crescatorii interni de porci, acestia spun ca intr-adevar pretul a crescut in ultima perioada pana la 6,62 lei/kg in viu, dar din pacate sunt putini cei care au porci de vanzare, mai ales ca in ianuarie multi crescatori n-au mai populat fermele.

Ce spun procesatorii din industria carnii? Asociatia Romana a Carnii (ARC) informeaza ca incepand cu luna aprilie pretul carnii de porc va creste in medie cu 15%-30%. Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţa de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

“Daca ne referim la piesele transate o crestere substantiala se constata la categoria piept de porc, unde pretul de tranzactionare in ultimele 12 luni a inregistrat o crestere de +40%, dar si la jambon +25%, precum si la alte piese rezultate din transare”, sustin reprezentantii ARC.

Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie ac., in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare.

Cauzele care au condus la cresterea pretului carnii de porc la nivel european sunt:

– Cresterea semnificativa in cursul anului 2016 a exportului de carne de porc in tarile asiatice, in special in China, Japonia si Hong Kong. Pe relatia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44.9% din totalul exporturilor in tari terte a acestui produs;
– Scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta, cu o scadere de pana la -2,3% la tineret intre 20-50 kg si de -1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg.
– In luna ianuarie 2017 a fost semnalata o crestere a exporturilor cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud.

Citeste si Paradoxul romanesc: Exportam materii prime ieftine si importam produse finite scumpe

Cat despre producatorii interni de carne de porc, acestia sunt fericiti ca a crescut pretul, numai ca nu prea mai au ce sa vanda…..

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

eighteen + two =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 20 April, 2018 | 0 comentarii | 10 vizualizari | 1 vot

oua-1

Importurile de oua din Polonia se fac la preturi de dumping, sub pretul practicat pe piata proprie a Poloniei, concurand neloial fermierii romani, sustin reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, intr-un document transmis Guvernului, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Consiliului Concurentei. Din Polonia provine peste 80% din totalul oualor importate […]

Autor: Agrostandard | 20 April, 2018 | 0 comentarii | 16 vizualizari | 1 vot

magazin

Fermierii si IMM-urile vor beneficia de mai multa certitudine si vor fi degrevatI partial de necesitatea de a gestiona riscuri pe care nu le pot controla prin noile masuri de interzicere a practicilor comerciale neloiale propuse de Comisia Europeana recent. Totodata, micilor operatori le va fi asigurat un tratament mai echitabil, iar autoritatile nationale vor […]

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 268 vizualizari | 1 vot

Raftul Romanesc_Kaufland____

Kaufland Romania a lansat Raftul Romanesc – zona special amenajata in magazine, in care sunt expuse separat produsele din carne de porc romaneasca pentru a incuraja clientii sa opteze pentru produse autohtone si a sustine astfel economia locala. Raftul Romanesc este parte din primul program national pentru carne romaneasca, initiat de Kaufland, care ajunge astfel […]

Autor: Agrostandard | 18 April, 2018 | 0 comentarii | 249 vizualizari | 1 vot

lapte

Producatorii de lapte din Europa au intrat in 2018 cu stangul, in conditiile in care pretul de achizitie a scazut de la o luna la alta in primul trimestru. In februarie, pentru a treia luna consecutiv, pretul mediu platit fermierilor europeni s-a micsorat, stabilindu-se la 344,6 euro/tona, potrivit presei internationale. De remarcat faptul ca o […]

Autor: Agrostandard | 13 April, 2018 | 0 comentarii | 72 vizualizari | 1 vot

BOD

Romania are la acest moment cinci fabrici de zahar operationale, detinute de patru companii, fata de 33 inainte de Revolutie. Ce-am avut si cu ce-am mai ramas, ca sa nu mai comentam prea mult…..Ministerul Agriculturii a anuntat ca a recunoscut ca operatori economici care desfasoara activitati de fabricarea zaharului urmatoarele fabrici: Antrepriza Zahar Bod – […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
11 Apr 2018 | 1 comentarii | 3789 vizualizari | 2 voturi
15 Mar 2018 | 1 comentarii | 1948 vizualizari | 2 voturi
23 Feb 2018 | 0 comentarii | 350 vizualizari | 2 voturi
»
24 Feb 2018 | 4 comentarii | 5793 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2018 © Agrostandard