Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
De ce avem nevoie de albine pentru un viitor cu alimentatie sanatoasa
Agrostandard | 20 May, 2019 | 0 comentarii | 528 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

albina_ziua mondiala20 mai, Ziua Mondiala a albinelor! Disparitia unor polenizatori ar insemna pierderea unor alimente nutritive de care avem nevoie pentru o alimentatie sanatoasa! Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie trage un semnal de alarma cu privire la mortalitatea albinelor si cauzele care au dus la acest fenomen. In continuare aveti un material transmis de organizatie: “Este luna mai in una dintre cele mai prolifice regiuni producatoare de miere din Spania si Julio Solana Muñoz este ingrijorat.

Facand parte din a treia generatie de apicultori, el a observat ca florile de pe campurile din apropierea orasului sau devin din ce in ce mai putine, cu mult chiar si fata de anul trecut. Si stupii lui sunt pe moarte. In ultimii ani, rata mortalitatii la albine s-a ridicat la aproape 35%

Albinele sunt esentiale pentru economia orasului Fuenlabrada de los Montes, orasul natal al lui Julio. Mierea sa este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune din Europa, iar regiunea este responsabila pentru aproape 10% din productia de miere din Spania. Albinele sunt la fel de importante si in alte parti ale lumii. La nivel global trei din patru culturi producatoare de fructe sau seminte pentru consumul uman, depind, cel putin partial, de polenizatori precum albinele.

“Albinele inseamna viata”, spune Julio. “Fara ele, majoritatea culturilor pe care sunteti obisnuiti sa le consumati nu ar exista.”
In Fuenlabrada de los Montes, precum si in alte parti, albinele sunt amenintate. Ratele de disparitie a speciilor actuale au ajuns sa fie de la 100 pana la 1000 de ori mai mari decat in mod obisnuit datorita impactului oamenilor.

Insectele vor constitui probabil cea mai mare parte a pierderii biodiversitatii in viitor, cu 40% din speciile nevertebrate de polenizatori – in special albine si fluturi – care se confrunta cu extinctia.

Schimbarile in utilizarea terenurilor, practicile agricole intensive, monoculturile si pesticidele au dus la fragmentarea si degradarea habitatelor polenizatorilor. Globalizarea faciliteaza, de asemenea, transmiterea daunatorilor si a bolilor, care reprezinta o amenintare pentru polenizatori.

In plus, vremea extrema asociata cu schimbarile climatice impiedica polenizarea la timp prin desincronizarea cererii (flori inflorite) cu oferta din partea furnizorilor de servicii (populatii abundente si diverse de polenizatori).

Declinul polenizatorilor ar putea avea efecte dezastruoase pentru viitorul alimentatiei. Absenta lor ar pune in pericol cele trei sferturi din culturile lumii care depind, cel putin partial, de polenizare inclusiv productia de mere, de avocado, de pere si de dovleac.

Inbunatatirea polenizarii nu este numai despre atenuarea dezastrelor. Printr-o gestionare imbunatatita, polenizarea are potentialul de a creste calitatea culturilor si randamentele agricole.

Pentru multi dintre micii fermieri care cultiva plante ce depind de polenizare (cum ar fi cacao si cafea), lipsa de polenizatori ar putea insemna un venit mai mic si o vulnerabilitate mai mare la foamete si malnutritie.

Ca si recunoastere a rolului esential al polenizatorilor in productia de alimente si in siguranta alimentara, FAO promoveaza practici favorabile pentru polenizare in managementul agricol. De exemplu, FAO ofera asistenta tehnica pe diverse aspecte – de la reproducere si inseminare artificiala pana la solutii durabile pentru productia de miere si marketingul de export.

FAO coordoneaza, de asemenea, Initiativa Internationala a Polenizatorilor, care monitorizeaza declinul acestora, identifica solutii si consolideaza capacitatea de gestionare a polenizarii pentru o agricultura durabila.

Fiecare dintre noi joaca un rol important. In calitate de cetateni, trebuie sa indemnam guvernele noastre sa intensifice colaborarea intre organizatiile nationale si internationale, organismele academice si de cercetare si retelele de monitorizare, cercetare si evaluare a polenizatorilor si a serviciilor de polenizare.

Fermierii pot contribui la mentinerea abundentei, diversitatii si sanatatii polenizatorilor, asigurandu-se ca fermele lor au resurse alimentare si adaposturi disponibile permanent pentru polenizatori”.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 3 March, 2021 | 0 comentarii | 1142 vizualizari | 1 vot

vinete

Programul ″Tomata″ se extinde in acest an si va cuprinde alte 4 legume: varza, vinete, castraveti si ardei. In plus, sumele pe care le vor lua agricultorii vor fi acordate diferentiat: pentru vanzare directa si pentru industria de conserve, spune ministrul Agriculturii, potrivit Stirile Protv. Noile masuri ar trebui sa scada importurile, desi acest lucru […]

Autor: Agrostandard | 1 March, 2021 | 0 comentarii | 80 vizualizari | 1 vot

agroland

Inca o companie cunoscuta din sectorul agricol s-a listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Este vorba de Agroland, companie care opereaza cea mai extinsa retea de magazine agricole din Romania, care s-a listat, incepand din 1 martie 2021, pe piata AeRO, la aproape noua luni de la momentul listarii primei sale emisiuni de obligatiuni […]

Autor: Agrostandard | 1 March, 2021 | 0 comentarii | 63 vizualizari | 1 vot

ETICHETA

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE sa isi reduca facturile la energie si amprenta de carbon, va fi disponibila de luni, 1 martie 2021, o versiune complet noua a etichetei energetice a UE, recunoscuta pe scara larga, in toate magazinele si la toate punctele online de vanzare cu amanuntul. Noile etichete se vor aplica […]

Autor: Agrostandard | 24 February, 2021 | 1 comentarii | 418 vizualizari | 1 vot

citu

Pentru cei care mai spera ca vor primi vreodata despagubirile promise pentru culturile infiintate in primavara anului trecut si care au fost calamitate de seceta, cea mai buna dovada a pozitiei autoritatilor este discutia incredibila dintre premier si un reporter la briefingul de presa de dupa sedinta de Guvern din 24 februarie 2021. Ori nu […]

Autor: Agrostandard | 24 February, 2021 | 0 comentarii | 84 vizualizari | 1 vot

vaccin

Cercetatorul rus Alexander Suvorov a lucrat de ani de zile la dezvoltarea unui vaccin oral pe baza de produse lactate. Echipa sa a dezvoltat prototipuri de vaccinuri impotriva meningitei, gripei si streptococului. Cand Alexander Suvorov a decis sa se angajeze in cercetarea si dezvoltarea unui antidot pentru COVID-19, a facut acest lucru in primul rand […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1789 vizualizari | 4 voturi
27 Feb 2021 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 3 voturi
26 Feb 2021 | 0 comentarii | 641 vizualizari | 3 voturi
19 Feb 2021 | 0 comentarii | 363 vizualizari | 3 voturi
»
27 Ian 2021 | 0 comentarii | 5472 vizualizari | 3 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 2139 vizualizari | 3 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1911 vizualizari | 2 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1789 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2021 © Agrostandard