Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
De ce avem nevoie de albine pentru un viitor cu alimentatie sanatoasa
Agrostandard | 20 May, 2019 | 0 comentarii | 262 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

albina_ziua mondiala20 mai, Ziua Mondiala a albinelor! Disparitia unor polenizatori ar insemna pierderea unor alimente nutritive de care avem nevoie pentru o alimentatie sanatoasa! Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie trage un semnal de alarma cu privire la mortalitatea albinelor si cauzele care au dus la acest fenomen. In continuare aveti un material transmis de organizatie: “Este luna mai in una dintre cele mai prolifice regiuni producatoare de miere din Spania si Julio Solana Muñoz este ingrijorat.

Facand parte din a treia generatie de apicultori, el a observat ca florile de pe campurile din apropierea orasului sau devin din ce in ce mai putine, cu mult chiar si fata de anul trecut. Si stupii lui sunt pe moarte. In ultimii ani, rata mortalitatii la albine s-a ridicat la aproape 35%

Albinele sunt esentiale pentru economia orasului Fuenlabrada de los Montes, orasul natal al lui Julio. Mierea sa este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune din Europa, iar regiunea este responsabila pentru aproape 10% din productia de miere din Spania. Albinele sunt la fel de importante si in alte parti ale lumii. La nivel global trei din patru culturi producatoare de fructe sau seminte pentru consumul uman, depind, cel putin partial, de polenizatori precum albinele.

“Albinele inseamna viata”, spune Julio. “Fara ele, majoritatea culturilor pe care sunteti obisnuiti sa le consumati nu ar exista.”
In Fuenlabrada de los Montes, precum si in alte parti, albinele sunt amenintate. Ratele de disparitie a speciilor actuale au ajuns sa fie de la 100 pana la 1000 de ori mai mari decat in mod obisnuit datorita impactului oamenilor.

Insectele vor constitui probabil cea mai mare parte a pierderii biodiversitatii in viitor, cu 40% din speciile nevertebrate de polenizatori – in special albine si fluturi – care se confrunta cu extinctia.

Schimbarile in utilizarea terenurilor, practicile agricole intensive, monoculturile si pesticidele au dus la fragmentarea si degradarea habitatelor polenizatorilor. Globalizarea faciliteaza, de asemenea, transmiterea daunatorilor si a bolilor, care reprezinta o amenintare pentru polenizatori.

In plus, vremea extrema asociata cu schimbarile climatice impiedica polenizarea la timp prin desincronizarea cererii (flori inflorite) cu oferta din partea furnizorilor de servicii (populatii abundente si diverse de polenizatori).

Declinul polenizatorilor ar putea avea efecte dezastruoase pentru viitorul alimentatiei. Absenta lor ar pune in pericol cele trei sferturi din culturile lumii care depind, cel putin partial, de polenizare inclusiv productia de mere, de avocado, de pere si de dovleac.

Inbunatatirea polenizarii nu este numai despre atenuarea dezastrelor. Printr-o gestionare imbunatatita, polenizarea are potentialul de a creste calitatea culturilor si randamentele agricole.

Pentru multi dintre micii fermieri care cultiva plante ce depind de polenizare (cum ar fi cacao si cafea), lipsa de polenizatori ar putea insemna un venit mai mic si o vulnerabilitate mai mare la foamete si malnutritie.

Ca si recunoastere a rolului esential al polenizatorilor in productia de alimente si in siguranta alimentara, FAO promoveaza practici favorabile pentru polenizare in managementul agricol. De exemplu, FAO ofera asistenta tehnica pe diverse aspecte – de la reproducere si inseminare artificiala pana la solutii durabile pentru productia de miere si marketingul de export.

FAO coordoneaza, de asemenea, Initiativa Internationala a Polenizatorilor, care monitorizeaza declinul acestora, identifica solutii si consolideaza capacitatea de gestionare a polenizarii pentru o agricultura durabila.

Fiecare dintre noi joaca un rol important. In calitate de cetateni, trebuie sa indemnam guvernele noastre sa intensifice colaborarea intre organizatiile nationale si internationale, organismele academice si de cercetare si retelele de monitorizare, cercetare si evaluare a polenizatorilor si a serviciilor de polenizare.

Fermierii pot contribui la mentinerea abundentei, diversitatii si sanatatii polenizatorilor, asigurandu-se ca fermele lor au resurse alimentare si adaposturi disponibile permanent pentru polenizatori”.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

twenty − 6 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 11 August, 2019 | 0 comentarii | 86 vizualizari | 1 vot

top_lactate

Nestle, Lactalis si Danone sunt cei mai mari producatori de lactate din lume, potrivit raportului anual pe 2018 realizat de Rabobank. In 2018, elvetienii au avut afaceri de 24,3 miliarde de dolari, urmati de Lactalis – 20,8 miliarde de dolari si Danone – 18 miliarde de dolari. Urmeaza Fronterra (Noua Zeelanda) – 14,3 miliarde de […]

Autor: Agrostandard | 10 August, 2019 | 0 comentarii | 82 vizualizari | 1 vot

busuioc

Busuiocul genovez este o cultura de nisa care incepe sa devina interesanta si la romani! Dupa ce a accesat un proiect cu fonduri europene pentru legume, unei tinere din Craiova i-a venit ideea sa se apuce sa planteze busuioc genovez. Tehnica de lucru a dobandit-o inca de pe bancile facultatii de agronomie, cand mergea la […]

Autor: Agrostandard | 7 August, 2019 | 0 comentarii | 157 vizualizari | 1 vot

rosii_olt

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) informeaza ca in data de 6 august a fost platita ultima transa catre fermierii inscrisi in ciclul I al Programului de sprijin pentru tomate. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a virat in conturile Directiilor Agricole Judetene suma totala de 201.5 milioane lei, reprezentând plata beneficiarilor inscrisi in programul de […]

Autor: Agrostandard | 7 August, 2019 | 0 comentarii | 48 vizualizari | 1 vot

titan

„Sa intelegem mai bine alimentele”, singura campanie nationala ce programeaza intalniri intre consumatori si specialistii din mediul academic, cercetare si reprezentanti ai industriei, anunta cea de-a treia oprire a caravanei, pe 9 si 10 august, la Auchan Titan. Pe durata celor doua zile, activitatile desfasurate in cadrul campaniei vor fi: workshopul interactiv la care pot […]

Autor: Agrostandard | 5 August, 2019 | 0 comentarii | 94 vizualizari | 1 vot

mere_stocuri

UE are, in acest an, cele mai mari stocuri de mere din istorie, adica de vreo trei ori ori mai mari decat in 2018, potrivit datelor comunicate de catre Asociatia Mondiala a Producatorilor de Mere si Pere (WAPA) la data de 1 iunie 2019. Astfel, cantitatea de mere aflata in depozitele dîn UE si Elvetia […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
28 Iun 2019 | 1 comentarii | 1647 vizualizari | 3 voturi
02 Aug 2019 | 0 comentarii | 307 vizualizari | 2 voturi
24 Iul 2019 | 0 comentarii | 2137 vizualizari | 2 voturi
11 Iul 2019 | 0 comentarii | 106 vizualizari | 2 voturi
26 Iun 2019 | 0 comentarii | 106 vizualizari | 2 voturi
»
20 Mai 2019 | 0 comentarii | 5580 vizualizari | 2 voturi
»
24 Iul 2019 | 0 comentarii | 2137 vizualizari | 2 voturi
»
28 Iun 2019 | 1 comentarii | 1647 vizualizari | 3 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard