Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
De ce avem nevoie de albine pentru un viitor cu alimentatie sanatoasa
Agrostandard | 20 May, 2019 | 0 comentarii | 486 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

albina_ziua mondiala20 mai, Ziua Mondiala a albinelor! Disparitia unor polenizatori ar insemna pierderea unor alimente nutritive de care avem nevoie pentru o alimentatie sanatoasa! Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie trage un semnal de alarma cu privire la mortalitatea albinelor si cauzele care au dus la acest fenomen. In continuare aveti un material transmis de organizatie: “Este luna mai in una dintre cele mai prolifice regiuni producatoare de miere din Spania si Julio Solana Muñoz este ingrijorat.

Facand parte din a treia generatie de apicultori, el a observat ca florile de pe campurile din apropierea orasului sau devin din ce in ce mai putine, cu mult chiar si fata de anul trecut. Si stupii lui sunt pe moarte. In ultimii ani, rata mortalitatii la albine s-a ridicat la aproape 35%

Albinele sunt esentiale pentru economia orasului Fuenlabrada de los Montes, orasul natal al lui Julio. Mierea sa este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune din Europa, iar regiunea este responsabila pentru aproape 10% din productia de miere din Spania. Albinele sunt la fel de importante si in alte parti ale lumii. La nivel global trei din patru culturi producatoare de fructe sau seminte pentru consumul uman, depind, cel putin partial, de polenizatori precum albinele.

“Albinele inseamna viata”, spune Julio. “Fara ele, majoritatea culturilor pe care sunteti obisnuiti sa le consumati nu ar exista.”
In Fuenlabrada de los Montes, precum si in alte parti, albinele sunt amenintate. Ratele de disparitie a speciilor actuale au ajuns sa fie de la 100 pana la 1000 de ori mai mari decat in mod obisnuit datorita impactului oamenilor.

Insectele vor constitui probabil cea mai mare parte a pierderii biodiversitatii in viitor, cu 40% din speciile nevertebrate de polenizatori – in special albine si fluturi – care se confrunta cu extinctia.

Schimbarile in utilizarea terenurilor, practicile agricole intensive, monoculturile si pesticidele au dus la fragmentarea si degradarea habitatelor polenizatorilor. Globalizarea faciliteaza, de asemenea, transmiterea daunatorilor si a bolilor, care reprezinta o amenintare pentru polenizatori.

In plus, vremea extrema asociata cu schimbarile climatice impiedica polenizarea la timp prin desincronizarea cererii (flori inflorite) cu oferta din partea furnizorilor de servicii (populatii abundente si diverse de polenizatori).

Declinul polenizatorilor ar putea avea efecte dezastruoase pentru viitorul alimentatiei. Absenta lor ar pune in pericol cele trei sferturi din culturile lumii care depind, cel putin partial, de polenizare inclusiv productia de mere, de avocado, de pere si de dovleac.

Inbunatatirea polenizarii nu este numai despre atenuarea dezastrelor. Printr-o gestionare imbunatatita, polenizarea are potentialul de a creste calitatea culturilor si randamentele agricole.

Pentru multi dintre micii fermieri care cultiva plante ce depind de polenizare (cum ar fi cacao si cafea), lipsa de polenizatori ar putea insemna un venit mai mic si o vulnerabilitate mai mare la foamete si malnutritie.

Ca si recunoastere a rolului esential al polenizatorilor in productia de alimente si in siguranta alimentara, FAO promoveaza practici favorabile pentru polenizare in managementul agricol. De exemplu, FAO ofera asistenta tehnica pe diverse aspecte – de la reproducere si inseminare artificiala pana la solutii durabile pentru productia de miere si marketingul de export.

FAO coordoneaza, de asemenea, Initiativa Internationala a Polenizatorilor, care monitorizeaza declinul acestora, identifica solutii si consolideaza capacitatea de gestionare a polenizarii pentru o agricultura durabila.

Fiecare dintre noi joaca un rol important. In calitate de cetateni, trebuie sa indemnam guvernele noastre sa intensifice colaborarea intre organizatiile nationale si internationale, organismele academice si de cercetare si retelele de monitorizare, cercetare si evaluare a polenizatorilor si a serviciilor de polenizare.

Fermierii pot contribui la mentinerea abundentei, diversitatii si sanatatii polenizatorilor, asigurandu-se ca fermele lor au resurse alimentare si adaposturi disponibile permanent pentru polenizatori”.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 26 November, 2020 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 1 vot

KV_Carne de porc romaneasca_Program Kaufland

Premiera in retail: Kaufland dezvolta primul program agricol pentru carne de porc romaneasca in magazine – ,,Porc nascut si crescut in Romania si introduce noi standarde de calitate pentru cresterea porcilor! Kaufland este primul lant de magazine in care 100% din carnea de porc de la Raftul Romanesc provine de la porci nascuti, si nu […]

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 51 vizualizari | 0 voturi

Napolact Granola

FrieslandCampina Romania le ofera amatorilor unui stil de viata sanatos doua noi optiuni pentru un mic-dejun savuros – iaurturi bio cu granola, fie ele cu capsuni si zmeura sau cu seminte si miere. O noua gama de iaurturi Napolact BIO le sta la dispozitie celor care mizeaza pe cea mai importanta masa a zilei si […]

Autor: Agrostandard | 21 November, 2020 | 0 comentarii | 94 vizualizari | 1 vot

lidl

Lidl sprijina producatorii locali prin facilitarea exportului de produse autohtone catre magazinele Lidl din Europa, in valoare de 59 milioane de euro, in 2019. Datele au fost extrase din cel de-al treilea raport de sustenabilitate lansat de retailer, care acopera perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020, se rataa intr-un comunicat al companiei. In […]

Autor: Agrostandard | 13 November, 2020 | 0 comentarii | 199 vizualizari | 1 vot

p1

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat la BucharestFoodSummit ca in data de 1 decembrie vor fi semnate doua programe importante pentru agricultura romaneasca, finantate din programul national de rezilienta si relansare economica. Este vorba de alocarea unei sume de 750 milioane de euro pentru crearea unei retele nationale de preluare, depozitare, procesare, distributie si promovare […]

Autor: Agrostandard | 9 November, 2020 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

piata_valea ialomitei

Producatorii romani se muta din piete in parcare. Dupa ce autoritatile au anuntat ca pun lacatul pe pietele agroalimentare inchise, edilii locali au gasit tot felul de solutii pentru ca produsele locale sa poata fi gasite pe tarabe in continuare. Nu de alta, dar dupa cum se știe, pietele agroalimentare constituie pentru multi romani principalul […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard