Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
De ce avem nevoie de albine pentru un viitor cu alimentatie sanatoasa
Agrostandard | 20 May, 2019 | 0 comentarii | 287 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

albina_ziua mondiala20 mai, Ziua Mondiala a albinelor! Disparitia unor polenizatori ar insemna pierderea unor alimente nutritive de care avem nevoie pentru o alimentatie sanatoasa! Organizatia Natiunilor Unite pentru Agricultura si Alimentatie trage un semnal de alarma cu privire la mortalitatea albinelor si cauzele care au dus la acest fenomen. In continuare aveti un material transmis de organizatie: “Este luna mai in una dintre cele mai prolifice regiuni producatoare de miere din Spania si Julio Solana Muñoz este ingrijorat.

Facand parte din a treia generatie de apicultori, el a observat ca florile de pe campurile din apropierea orasului sau devin din ce in ce mai putine, cu mult chiar si fata de anul trecut. Si stupii lui sunt pe moarte. In ultimii ani, rata mortalitatii la albine s-a ridicat la aproape 35%

Albinele sunt esentiale pentru economia orasului Fuenlabrada de los Montes, orasul natal al lui Julio. Mierea sa este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune din Europa, iar regiunea este responsabila pentru aproape 10% din productia de miere din Spania. Albinele sunt la fel de importante si in alte parti ale lumii. La nivel global trei din patru culturi producatoare de fructe sau seminte pentru consumul uman, depind, cel putin partial, de polenizatori precum albinele.

“Albinele inseamna viata”, spune Julio. “Fara ele, majoritatea culturilor pe care sunteti obisnuiti sa le consumati nu ar exista.”
In Fuenlabrada de los Montes, precum si in alte parti, albinele sunt amenintate. Ratele de disparitie a speciilor actuale au ajuns sa fie de la 100 pana la 1000 de ori mai mari decat in mod obisnuit datorita impactului oamenilor.

Insectele vor constitui probabil cea mai mare parte a pierderii biodiversitatii in viitor, cu 40% din speciile nevertebrate de polenizatori – in special albine si fluturi – care se confrunta cu extinctia.

Schimbarile in utilizarea terenurilor, practicile agricole intensive, monoculturile si pesticidele au dus la fragmentarea si degradarea habitatelor polenizatorilor. Globalizarea faciliteaza, de asemenea, transmiterea daunatorilor si a bolilor, care reprezinta o amenintare pentru polenizatori.

In plus, vremea extrema asociata cu schimbarile climatice impiedica polenizarea la timp prin desincronizarea cererii (flori inflorite) cu oferta din partea furnizorilor de servicii (populatii abundente si diverse de polenizatori).

Declinul polenizatorilor ar putea avea efecte dezastruoase pentru viitorul alimentatiei. Absenta lor ar pune in pericol cele trei sferturi din culturile lumii care depind, cel putin partial, de polenizare inclusiv productia de mere, de avocado, de pere si de dovleac.

Inbunatatirea polenizarii nu este numai despre atenuarea dezastrelor. Printr-o gestionare imbunatatita, polenizarea are potentialul de a creste calitatea culturilor si randamentele agricole.

Pentru multi dintre micii fermieri care cultiva plante ce depind de polenizare (cum ar fi cacao si cafea), lipsa de polenizatori ar putea insemna un venit mai mic si o vulnerabilitate mai mare la foamete si malnutritie.

Ca si recunoastere a rolului esential al polenizatorilor in productia de alimente si in siguranta alimentara, FAO promoveaza practici favorabile pentru polenizare in managementul agricol. De exemplu, FAO ofera asistenta tehnica pe diverse aspecte – de la reproducere si inseminare artificiala pana la solutii durabile pentru productia de miere si marketingul de export.

FAO coordoneaza, de asemenea, Initiativa Internationala a Polenizatorilor, care monitorizeaza declinul acestora, identifica solutii si consolideaza capacitatea de gestionare a polenizarii pentru o agricultura durabila.

Fiecare dintre noi joaca un rol important. In calitate de cetateni, trebuie sa indemnam guvernele noastre sa intensifice colaborarea intre organizatiile nationale si internationale, organismele academice si de cercetare si retelele de monitorizare, cercetare si evaluare a polenizatorilor si a serviciilor de polenizare.

Fermierii pot contribui la mentinerea abundentei, diversitatii si sanatatii polenizatorilor, asigurandu-se ca fermele lor au resurse alimentare si adaposturi disponibile permanent pentru polenizatori”.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

five × 1 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 20 October, 2019 | 0 comentarii | 47 vizualizari | 1 vot

borbely

Colectarea selectiva de deseurilor a devenit obligatorie de curand si in Romania. Desi exista cateva instrumente legislative care functioneaza „mai bine sau mai putin bine, din pacate, din cauza unor motive obiective si subiective, sistemul de management integrat privind colectarea deseurilor nu functioneaza optim in acest moment in Romania”, considera consilierul de stat si coordonatorul […]

Autor: Agrostandard | 19 October, 2019 | 0 comentarii | 148 vizualizari | 1 vot

nuts

La Ciugud, in județul Alba, a fost inaugurata recent o fabrica moderna de procesare a miezului de nuca, investiție finanțata prin PNDR 2020. Este vorba despre Transilvania Nuts, o afacere dezvoltata de omul de afaceri Levente Hugo Bara – fostul proprietar al fabricii Supremia, vanduta intre timp concernului Solina si Alexandru Chiric, un om de […]

Autor: Agrostandard | 18 October, 2019 | 0 comentarii | 248 vizualizari | 1 vot

grau dur

Cantitatile disponibile de grau dur pe piata internationala sunt in scadere in acest an, motiv pentru care si pretul a sarit intr-o singura luna cu circa 40 euro/tona. Evolutia apare in contextul in care productia din Europa este in usoara scadere, iar in Canada sunt probleme din cauza conditiilor climatice. Cererea pe piata internationala ramane […]

Autor: Agrostandard | 17 October, 2019 | 0 comentarii | 227 vizualizari | 1 vot

manageri

Romulus Cristea Toti cei care detin afaceri serioase in agricultura cauta manageri care sa lucreze suprafete agricole de 10 000 de hectare sau chiar mult mai mult, spune Werner Stein, fondatorul si presedintele companiei specializate de recrutare „Stein & Partner”. Nu este insa deloc usor sa gasesti astfel de manageri, procesul dureaza intre doua si […]

Autor: Agrostandard | 16 October, 2019 | 0 comentarii | 104 vizualizari | 1 vot

usturoi

Un numar de 410 de legumicultori s-au inscris, in acest an, in Programul Usturoiul, iar 186 au au primit deja subvenția, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Beneficiarii acestui program au realizat o suprafata plantata cu usturoi de 386 ha, mai arata datele MADR. Programul Usturoiul, care se deruleaza pe o perioada de 4 ani, va continua […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 1534 vizualizari | 3 voturi
13 Oct 2019 | 0 comentarii | 131 vizualizari | 2 voturi
09 Oct 2019 | 0 comentarii | 546 vizualizari | 2 voturi
06 Oct 2019 | 0 comentarii | 306 vizualizari | 2 voturi
»
24 Iul 2019 | 0 comentarii | 2320 vizualizari | 2 voturi
»
02 Oct 2019 | 0 comentarii | 2191 vizualizari | 0 voturi
»
24 Aug 2019 | 0 comentarii | 1818 vizualizari | 1 vot
»
21 Sep 2019 | 2 comentarii | 1534 vizualizari | 3 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2019 © Agrostandard