In perioada martie – mai a.c. au avut loc in 20 judete intalniri de lucru organizate de catre directiile agricole, ca urmare a solicitarii conducerii MADR, tinand cont de obiectivul fixat prin programul de guvernare referitor la inregistrarea unui numar de 14 produse cu indicatie geografica pana in anul 2020. Astfel, in judetele Tulcea, Galati, Braila, Brasov, Valcea, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Arad, Mures, Neamt, Suceava, Bistrita Nasaud, Maramures, Salaj, Bihor, Satu Mare, Botosani, Iasi si Bacau au avut loc prezentari ale legislatiei europene si nationale care reglementeaza modul de obtinere a recunoasterii la nivel european al unor produse cu caracteristici speciale, cu traditie de producere si cu o calitate superioara.
In urma acestor intalniri au fost identificate o serie de produse cu potential de inregistrare pe schemele de calitate europene si nationale dintre care amintim: Telemea de Vaideeni, Telemea de Sibiu, Branza de burduf de Bran, Gem de rabarbar, Branza de Gulianca, Salata tulceana cu icre de stiuca, Virsli de Hunedoara, Paine de Pecica, Salam de Nadlac, Salinate, Usturoi de Copalau, Ceapa de Pericei, Sunca ardeleneasca, Varza de Toboliu, Bere nemteana, Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei etc.
Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). Alte trei produse se afla in analiza la Bruxelles respectiv Carnati de Plescoi ((IGP), Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP).
Tot ca indicatii geografice protejate sunt inregistrate si se afla intr-un proces de verificare si un numar de noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave, Vinars Segarcea, Vinars Murfatlar, Vinars Vaslui, Vinars Vrancea, Palinca, Horinca de Camarzana, Tuica de Arges, Tuica Zetea de Mediesu Aurit.
La aceste intalniri au participat in medie un numar de 50 persoane din diferite sectoare de activitate, in principal mici fermieri, producatori agricoli, procesatori din domeniul agroalimentar, reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala – GAL, reprezentanti ai fundatiilor si asociatiilor din domeniu.
De asemenea, au fost prezenti si presedintii Consiliilor Judetene, prefecti, primari, directori ai institutiilor publice deconcentrate (APIA, AFIR, ANSVSA, ANPC), factori de decizie locali care pot determina evolutii pozitive in dezvoltarea segmentului de produse cu indicatie geografica.
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 25 January, 2021 | 0 comentarii | 155 vizualizari | 1 vot

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, le promite fermierilor ca in luna aprilie vor primi despagubirile la seceta pentru culturile infiintate in primavara anului trecut. Teoretic, pentru ca mai trebuie adoptat bugetul pe acest an, dar mai este nevoie si de aprobarea CE. Sa speram ca macar de data aceasta banii vor intra in […]
Autor: Agrostandard | 20 January, 2021 | 0 comentarii | 1566 vizualizari | 4 voturi

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anuntat sumele care vor ajunge la legumicultori pentru Campania 2020: 4880 euro/ha – sprijin cuplat vegetal (SCV) pentru legume cultivate in spatii protejate si 1800 euro/ha – SCV la tomate pentru industrializare. Programul Tomata se va extinde si se va imbunatati, dupa ce in patru ani a consumat 172 mil. […]
Autor: Agrostandard | 19 January, 2021 | 0 comentarii | 147 vizualizari | 2 voturi

Ministerul Agriculturii anunta ca au fost acordate autorizatii temporare pentru campania de primavara 2021 la utilizarea de tratamente pe baza de neonicotinoide la semintele de porumb si sfecla de zahar., nu si pentru floarea soarelui. Perioadele pentru care se acorda autorizatiile temporare sunt: 25 ianuarie – 24 mai 2020, in cazul tratarii si utilizarii semintelor […]
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1911 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 24 December, 2020 | 0 comentarii | 523 vizualizari | 1 vot

Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea s-a vindecat de COVID-19, fiind externat cu o zi inainte de Craciun de la spitalul Matei Bals. Anuntul a fost facut chiar de ministru pe contul personal de FB. Iata mesajul lui Petre Daea: “Astazi, las lacrima bucuriei pe scarile ieșirii din Spitalul Matei Balș. In momentele grele descoperi […]