Încurajarea dezvoltării fermelor de familie a fost primită cu entuziasm de locuitorii din mediu rural. Recent, ministru Daniel Constantin a explicat cum pot fi accesate sumele alocate acestui proiect. Persoanele interesate de dezvoltarea unei afaceri la țară pot depune, începând cu luna iunie, proiecte pentru a obține finanțare nerambursabilă de până la 50.000 de euro în cadrul programului lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). ”Propunerea pe care MADR o lansează va da șansa micilor ferme de familie care vor aplica în cadrul programului să crească și să producă mai mult pentru piață, asigurând astfel un venit din ce în ce mai mare membrilor familiei care trăiesc din agricultură”, a explicat ministrul Daniel Constantin, citat de ziare.com.
Proiectele vor fi depuse în cadrul Măsurii 121 ”Modernizarea exploatațiilor agricole” din Programul Național de Dezvoltare rurală. Prin Măsura 121 sunt puse la dispoziția românilor fonduri europene de peste 220,5 de milioane de euro.
Ce înseamnă ”fermă de familie”?
Ferma de familie este o exploatație în cadrul căreia fermierul poate desfășura o activitate economică, individual sau alături de membrii familiei. Ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitatea economică este înregistrată și autorizată, în condițiile legii.
Ferma familială nu va avea mai mult de 40 de UDE (unități de dimensiune economică), iar producția nu va depăși 48.000 de euro (1 UDE reprezintă echivalentul a 1.200 de euro).
Cine poate lua bani nerambursabili pentru ferma de familie
Pot depune proiecte persoane fizice, cu condiția autorizării înaintea semnării contractului de finanțare, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale și alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul Măsurii 121.
Finanțările se vor adresa celor care sunt pe producție, care au deja 3-5 capete de vaci cu lapte sau alte animale și care vor dezvolte afacerea până la limita minimă pentru piață, de 15-20 de capete.
Care este procedura
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să pună la dispoziția potențialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model și informații documentate tehnic pentru ferme de legume în câmp și în spații protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de creștere și îngrășare porcine și ferme de găini ouătoare.
Pentru asigurarea cofinanțării, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de Ministerul Agriculturii.
De asemenea, MADR va pune la dispoziția persoanelor interesate consilieri și asistență, atât pentru obținerea sprijinului prin PNDR, cât și a creditului.
Punctajele de selecție publicate pentru cele două sectoare – vegetal și creșterea animalelor, în forma consultativă.
Avantaje suplimentare
Fermierul va beneficia de o serie de avantaje fiscale sau legate de asigurările sociale. Compensarea pierderilor de venit pentru fermele familiale se va putea face prin fondurile mutuale.
Pe lângă proiectul-tip gratuit, fermierul va putea beneficia și de fonduri pentru achiziția de utilaje sau de debândă subvențioante.
Sursa: ziare.com
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 26 February, 2021 | 0 comentarii | 104 vizualizari | 1 vot

EximBank a acordat, in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementeaza in urma mandatului special primit din partea statului roman, o finantare cu dobanda subventionata in valoare de 21 de milioane de lei companiei Schwab Agro Prod, una dintre cele mai mari companii cu profil agricol din judetul Satu Mare. Fondurile […]
Autor: Agrostandard | 15 February, 2021 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca, incepand cu data de 15 februarie, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat Campania de informare a fermierilor cu privire la primirea Cererilor Unice de Plata in anului 2021, sub sloganul: “APIA IN SPRIJINUL FERMIERILOR! EXPERIENTA, IMPLICARE, PROFESIONALISM. Depune Cererea Unica de Plata in perioada […]
Autor: Agrostandard | 13 February, 2021 | 0 comentarii | 312 vizualizari | 1 vot

Omul de afaceri aradean Cristian Chismorie este un centrul unui scandal de proportii, fiind acuzat de frauda cu fonduri europene in valoare de 1 milion de euro. Schema de fraudare ar implica un numar de 30 de fermieri care ar fi beneficiat de vaci aduse din Ungaria pentru care ar fi primit subventii fara a […]
Autor: Agrostandard | 9 February, 2021 | 0 comentarii | 140 vizualizari | 1 vot

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca elibereaza adeverinte pentru beneficiarii Masurii 14 “Bunastarea animalelor”, care au depus cerere de plata si care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si nebancare ce au incheiat conventii cu APIA, pentru anul de angajament 2021. Astfel, potrivit conventiilor, […]
Autor: Agrostandard | 1 February, 2021 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 1 vot

Acordarea fondurilor europene catre statele membre nu se va mai realiza pe baza conformitatii cu reguli detaliate stabilite la nivel european, ci pe baza performantelor realizate de fiecare stat membru, in viitoarea PAC. Principalul trend in evolutia agriculturii este favorizarea agriculturii verzi, potrivit informatiilor furnizate FoodBiz de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura […]