Cum pierde Romania 25-30  mil. euro, in fiecare primavara

Cum pierde Romania 25-30 mil. euro, in fiecare primavara

 

vanatoruRomania pierde in fiecare primavara 25-30 milioane de euro, suma pe care legumicultorii romani o platesc unor companii straine pentru procurarea semintelor de care au nevoie pentru infiintarea culturilor in spatii protejate. Bani care de fapt nu fac altceva decat sa sprijine cercetarea din alte state, in loc sa sustina cercetatorii din Romania, a declarat Costel Vanatoru, seful statiunii de Cercetare Legumicola de la Buzau la Forumul Agricultorilor Romani, eveniment desfasurat in urma cu cateva zile la Romexpo. Un pas important pentru tara noastra este aprobarea de catre Guvern a fondurilor necesare pentru infiintarea Bancii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale la Buzau! S-a castigat o batalie, dar razboiul continua, a afirmat Vanatoru, care a recunoscut ca au fost si multi cei care s-au opus acestui proiect si care nu fac altceva decat sa slujeasca “intereselor marilor companii straine”.

„Aceasta banca de resurse are valoare de tezaur pentru noi, pentru ca trebuie sa lasam urmasilor semintele noastre, sa punem la adapost aceste resurse. Ea pune Romania pe harta stiintifica a lumii pentru a dovedi ca semintele sunt ale noastre”, a spus Vanatoru.

Citeste si Romania, locul 14 in lume la importurile de tomate, in 2018

Pana nu este prea tarziu, cercetatorii romani spera sa salveze soiurile romanesti de traditie (ce se mai poate, la acest moment!), astfel incat sa nu se mai ajunga la cazuri in care sa fie umiliti sa apeleze la bancile de gene din strainatate. Cum s-a intamplat cu ceapa aurie de Buzau, de exemplu, cand au mai gasit seminte doar in SUA.

Citeste si Un vis implinit! Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura la Buzau!

A durat, insa, un un an pana au primit acordul sa foloseasca cele 50 de seminte luate de la americani. O mai mare umilinta pentru un cercetator nici ca se poate…

Sursa foto: Viorel Ilisoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *