Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Legume-Fructe
Cum ar putea fi valorificat compostul de ciuperci
Agrostandard | 4 March, 2020 | 0 comentarii | 302 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

compostPeste un milion de tone de ciuperci sunt cultivate in Uniunea Europeana in fiecare an, producand un aliment sanatos, cu continut scazut de grasimi si proteine, bogat si in minerale si vitamine. Exista insa si un dezavantaj: fiecare tona de ciuperci genereaza trei tone de compost, un amestec de gunoi de pui, paie, gips si turba. A scapa de compost a devenit o provocare logistica si economica majora pentru cultivatori, care, de altfel, constituie acum si punctul central al unui proiect de cercetare european – BioRescue. Costurile legate de eliminarea lui se ridica pana la 50 de euro pe tona. Scopul oamenilor de stiinta este de a dezvolta o biorafinarie durabila pentru a transforma deseurile organice in produse utile.

Peter Corcoran, directorul executiv la Monaghan Biosciences, MBio, in Irlanda, descrie compostul ca fiind „o nestemata nefericita”, care este prea buna pentru a fi aruncata.

“Momentan, compostul de ciuperci fie se depoziteaza, fie este raspandit pe terenurile agricole. Dorinta noastra este sa folosim compostul si sa cream aplicatii cu valoare mult mai mare, care sunt incredibil de utile pentru societate”, a declarat Peter Corcoran pentru Euronews.

Pana atunci, insa, cercetarile privind compostul continua in alte tari europene. CENER, Centrul National de Energie Regenerabila din Spania, din Pamplona, conduce cercetarea intr-o incercare de a transforma compostul de ciuperci folosit in ingrasaminte si nano-purtatori biodegradabili pentru medicamente. Cercetatorii spanioli au demonstrat deja cu succes ca pot produce biopesticide.

Biologul CENER, Irantzu Alegría, spune ca biopesticidele au multe avantaje fata de tratamentele conventionale. „Cu biopesticidele ataci specii de boli specifice, in timp ce cu insecticidele traditionale elimini o mare parte din insectele care sunt pe camp”.

Procesul din laborator va fi transpus in productie la scara larga intr-o biorafinarie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari inainte ca plantele capabile sa produca biopesticide, nano-purtatori si ingrasaminte sa poata fi o varianta vabila pentru cultivatorii de ciuperci. David Sánchez González, inginer agricol la CENER, spune ca cercetarea are un potential mare.

„Acesta este un mod de a reliza produse cu o valoare adaugata, viabile din punct de vedere tehnic si economic, in loc sa fie aruncate intr-un depozit de deseuri”.

Sursa: FoodBiz

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 27 November, 2020 | 0 comentarii | 376 vizualizari | 1 vot

KV_Invitatie mici producatori_Kaufland Romania

Micii producatori locali de legume fructe din intreaga tara sunt invitati sa se inscrie pana pe 7 decembrie 2020 in program, printr-un e-mail la office@kaufland.ro! Pentru a fi alaturi de producatorii mici de legume fructe afectati de dificultati in perioada aceasta, Kaufland Romania isi pune la dispozitie spatiile din magazine, pentru ca acestia sa isi […]

Autor: Agrostandard | 9 November, 2020 | 0 comentarii | 291 vizualizari | 1 vot

piata_valea ialomitei

Producatorii romani se muta din piete in parcare. Dupa ce autoritatile au anuntat ca pun lacatul pe pietele agroalimentare inchise, edilii locali au gasit tot felul de solutii pentru ca produsele locale sa poata fi gasite pe tarabe in continuare. Nu de alta, dar dupa cum se știe, pietele agroalimentare constituie pentru multi romani principalul […]

Autor: Agrostandard | 6 November, 2020 | 0 comentarii | 676 vizualizari | 1 vot

legume-piata

Uniunea Salvati Taranul Roman cere demisia ori demiterea ministrului Agriculturii, pe motiv ca a fost absent in aceasta perioada grea pentru micul fermier si fermele de familie, nu a avut initiativa, nu s-a implicat real, fiind evident faptul ca micul fermier si fermele de familie nu exista pentru Ministerul Agriculturii, se arata intr-un comunicat al […]

Autor: Agrostandard | 4 November, 2020 | 0 comentarii | 161 vizualizari | 1 vot

legume

Dupa ce a reusit sa cultive legume romanesti pe 60 ha in ferma proprie de la Ciolpani, Cooperativa Tara Mea anunta ca are, incepand cu luna noiembrie, inca cinci cooperative membre reprezentand cei mai importanti producatori de legume si fructe din bazine cunoscute ale tarii – Vidra, judetul Ilfov, Lunguletu – Dambovita, Hunedoara, Ilfov si […]

Autor: Agrostandard | 26 October, 2020 | 0 comentarii | 349 vizualizari | 1 vot

Masura_21

APIA informeaza ca, in data de 23 octombrie 2020, s-a incheiat procesul de depunere a cererilor in cadrul Masurii 21 – Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor si IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de criza COVID-19, din PNDR 2014 – 2020, respectiv in sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard