Peste un milion de tone de ciuperci sunt cultivate in Uniunea Europeana in fiecare an, producand un aliment sanatos, cu continut scazut de grasimi si proteine, bogat si in minerale si vitamine. Exista insa si un dezavantaj: fiecare tona de ciuperci genereaza trei tone de compost, un amestec de gunoi de pui, paie, gips si turba. A scapa de compost a devenit o provocare logistica si economica majora pentru cultivatori, care, de altfel, constituie acum si punctul central al unui proiect de cercetare european – BioRescue. Costurile legate de eliminarea lui se ridica pana la 50 de euro pe tona. Scopul oamenilor de stiinta este de a dezvolta o biorafinarie durabila pentru a transforma deseurile organice in produse utile.
Peter Corcoran, directorul executiv la Monaghan Biosciences, MBio, in Irlanda, descrie compostul ca fiind „o nestemata nefericita”, care este prea buna pentru a fi aruncata.
“Momentan, compostul de ciuperci fie se depoziteaza, fie este raspandit pe terenurile agricole. Dorinta noastra este sa folosim compostul si sa cream aplicatii cu valoare mult mai mare, care sunt incredibil de utile pentru societate”, a declarat Peter Corcoran pentru Euronews.
Pana atunci, insa, cercetarile privind compostul continua in alte tari europene. CENER, Centrul National de Energie Regenerabila din Spania, din Pamplona, conduce cercetarea intr-o incercare de a transforma compostul de ciuperci folosit in ingrasaminte si nano-purtatori biodegradabili pentru medicamente. Cercetatorii spanioli au demonstrat deja cu succes ca pot produce biopesticide.
Biologul CENER, Irantzu Alegría, spune ca biopesticidele au multe avantaje fata de tratamentele conventionale. „Cu biopesticidele ataci specii de boli specifice, in timp ce cu insecticidele traditionale elimini o mare parte din insectele care sunt pe camp”.
Procesul din laborator va fi transpus in productie la scara larga intr-o biorafinarie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari inainte ca plantele capabile sa produca biopesticide, nano-purtatori si ingrasaminte sa poata fi o varianta vabila pentru cultivatorii de ciuperci. David Sánchez González, inginer agricol la CENER, spune ca cercetarea are un potential mare.
„Acesta este un mod de a reliza produse cu o valoare adaugata, viabile din punct de vedere tehnic si economic, in loc sa fie aruncate intr-un depozit de deseuri”.
Sursa: FoodBiz
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 6 March, 2021 | 0 comentarii | 853 vizualizari | 1 vot

Grupul polonez Citronex, unul dintre cei mai mari importatori si distribuitori de banane din lume, vrea sa construiasca pana la 50 ha de sere in Targu Jiu in urmatorii ani, acestea urmand sa fie destinate cultivarii tomatelor, a anuntat primarul Marcel Romanescu. De altfel, polonezii constituie si un producator important de tomate. Reprezentantii Citronex, prezenti […]
Autor: Agrostandard | 4 March, 2021 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 1 vot

Clientul Patria Credit IFN din 2020 este legumicultor, locuieste în mediul rural din Muntenia si ia credite între 5.000 si 25.000 de euro, pe care îi aloca pentru investitii. Asa arata profilul clientului din Romania, potrivit informatiilor facute publice de Patria Credit IFN. 67% dintre clienti provin din Muntenia, 23% din Moldova, 9% din Ardeal […]
Autor: Agrostandard | 4 March, 2021 | 0 comentarii | 80 vizualizari | 1 vot

Concursul initiat de Malagrow, organizat in premiera in acest an, doreste sa identifice si sa premieze cele mai bune solutii aplicate de horticultorii romani. La concursul Made in Romania este asteptata participarea tuturor cultivatorilor care utilizeaza solutii neobisnuite, inovative in munca lor. Castigatorii vor primi premii substantiale oferite de Malagrow. Horticultura din Romania trece printr-o […]
Autor: Agrostandard | 4 March, 2021 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 1 vot

Piata de cartofi congelati din Romania a explodat in ultimele decenii, Romania fiind tara cu cel mai mare ritm de crestere a consumului in UE, potrivit unui studiu realizat de IndexBox, care arata ca importurile au atins undeva la 86.000 de tone, in 2019. O realitate de care sunt constienti si producatorii locali de cartofi, […]
Autor: Agrostandard | 3 March, 2021 | 0 comentarii | 2628 vizualizari | 5 voturi

Programul ″Tomata″ se extinde in acest an si va cuprinde alte 4 legume: varza, vinete, castraveti si ardei. In plus, sumele pe care le vor lua agricultorii vor fi acordate diferentiat: pentru vanzare directa si pentru industria de conserve, spune ministrul Agriculturii, potrivit Stirile Protv. Noile masuri ar trebui sa scada importurile, desi acest lucru […]