Sustine Agrostandard
starea vremii
Legume-Fructe
Cum ar putea fi valorificat compostul de ciuperci
Agrostandard | 4 March, 2020 | 0 comentarii | 221 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

compostPeste un milion de tone de ciuperci sunt cultivate in Uniunea Europeana in fiecare an, producand un aliment sanatos, cu continut scazut de grasimi si proteine, bogat si in minerale si vitamine. Exista insa si un dezavantaj: fiecare tona de ciuperci genereaza trei tone de compost, un amestec de gunoi de pui, paie, gips si turba. A scapa de compost a devenit o provocare logistica si economica majora pentru cultivatori, care, de altfel, constituie acum si punctul central al unui proiect de cercetare european – BioRescue. Costurile legate de eliminarea lui se ridica pana la 50 de euro pe tona. Scopul oamenilor de stiinta este de a dezvolta o biorafinarie durabila pentru a transforma deseurile organice in produse utile.

Peter Corcoran, directorul executiv la Monaghan Biosciences, MBio, in Irlanda, descrie compostul ca fiind „o nestemata nefericita”, care este prea buna pentru a fi aruncata.

“Momentan, compostul de ciuperci fie se depoziteaza, fie este raspandit pe terenurile agricole. Dorinta noastra este sa folosim compostul si sa cream aplicatii cu valoare mult mai mare, care sunt incredibil de utile pentru societate”, a declarat Peter Corcoran pentru Euronews.

Pana atunci, insa, cercetarile privind compostul continua in alte tari europene. CENER, Centrul National de Energie Regenerabila din Spania, din Pamplona, conduce cercetarea intr-o incercare de a transforma compostul de ciuperci folosit in ingrasaminte si nano-purtatori biodegradabili pentru medicamente. Cercetatorii spanioli au demonstrat deja cu succes ca pot produce biopesticide.

Biologul CENER, Irantzu Alegría, spune ca biopesticidele au multe avantaje fata de tratamentele conventionale. „Cu biopesticidele ataci specii de boli specifice, in timp ce cu insecticidele traditionale elimini o mare parte din insectele care sunt pe camp”.

Procesul din laborator va fi transpus in productie la scara larga intr-o biorafinarie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari inainte ca plantele capabile sa produca biopesticide, nano-purtatori si ingrasaminte sa poata fi o varianta vabila pentru cultivatorii de ciuperci. David Sánchez González, inginer agricol la CENER, spune ca cercetarea are un potential mare.

„Acesta este un mod de a reliza produse cu o valoare adaugata, viabile din punct de vedere tehnic si economic, in loc sa fie aruncate intr-un depozit de deseuri”.

Sursa: FoodBiz

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

six + 16 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 27 May, 2020 | 0 comentarii | 68 vizualizari | 1 vot

malagrow

Aproximativ 180 de legumicultori romani vor avea acces la substante nutritive si biostimulatoare moderne in cadrul unei colaborari prin care Malagrow va furniza produsele horticultorilor parteneri ai firmei Mega Image. Scopul este acela de a mentine un nivel ridicat de productie, de a raspunde asteptarilor pietei si de a oferi clientilor romani produse locale, de […]

Autor: Agrostandard | 24 May, 2020 | 0 comentarii | 1282 vizualizari | 2 voturi

dabuleni

Grindina a facut prapad in sudul Olteniei. Cea mai afectata este cultura de pepeni de la Dabuleni, care se intinde pe circa 2.000 ha, in acest an. Daca prima cultura din acest an este pierduta in procent de 80%, potrivit estimarilor, poate ca cea de-a doua va fi cu mai mult noroc. Oricum ar fi, […]

Autor: Agrostandard | 17 May, 2020 | 0 comentarii | 336 vizualizari | 1 vot

ungurenus

Pasiunea argeseanului Mihail Unguenus nu cunoaște limite. Experimentează permanent în cele 10 hectare ale sale de livadă, ca intr-un adevărat centru de cercetare. Mai multe puteti afla aici. #Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc fructe de calitate si rod bogat! Mai multe despre Livada Bunicului de la Corbi puteti afla aici #Romania functioneaza. Tehnologiile moderne aduc […]

Autor: Agrostandard | 14 May, 2020 | 0 comentarii | 549 vizualizari | 1 vot

tomate

Cooperativa Tara Mea livreaza rosii romanesti, incepand cu data de 6 mai, in hipermarketuri! Din luna aprilie, Cooperativa Tara Mea a preluat activitatea de centralizare, stocare si livrare a 150 de producatori romani de legume, urmand sa ii ajute sa livreze productia catre hipermarketuri. Dupa procesul de inregistrare si centralizare, au inceput livrarile catre hipermarketuri. […]

Autor: Agrostandard | 12 May, 2020 | 0 comentarii | 335 vizualizari | 1 vot

1

In livezile din Romania, se munceste din plin, pentru ca acum se pun bazele viitoarei recolte. Daca vrem sa avem fructe autohtone si de calitate pe rafturile supermarketurilor, atunci niciun efort nu trebuie precupetit. La Livada Bunicului, la Corbi, in judetul Arges, primele fructe de sezon urmeaza sa apara peste vreo luna, adica in jur […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2002 vizualizari | 3 voturi
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1282 vizualizari | 2 voturi
24 Mar 2020 | 0 comentarii | 383 vizualizari | 2 voturi
27 Mai 2020 | 0 comentarii | 19 vizualizari | 1 vot
»
23 Apr 2020 | 0 comentarii | 2002 vizualizari | 3 voturi
»
20 Mar 2020 | 0 comentarii | 1609 vizualizari | 1 vot
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1282 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1282 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard