Pe dealurile din judetul Buzau a fost infiintata, in 1893, prima statiune de cercetare viticola din Romania. Inca functioneaza si continua sa pregateasca generatii de producatori de vin. Statiunea Pietroasa se afla in mijlocul podgoriei Dealu Mare. Cele mai bune vinuri facute aici sunt pastrate la 6 metri sub pamant, potrivit Digi24.ro. Vinoteca Statiunii Pietroasa detine o colectie de peste 100.000 de sticle de vinuri romanesti, iar cel mai vechi vin dateaza de la 1942 si este o tamaioasa romaneasca dulce.
„Un vin unic la Pietroasa si in Romania, o tamaioasa romaneasca din 1942, salvat de un pivnicer care a reusit sa ascunda 100 de litri intr-o budana mult mai mare, astfel incat soldatii sovietici sa nu o gaseasca”, declara Florin Stanica, prorector USAMV.
Statiunea are spatii de cazare, sali de mese si de cursuri pentru studentii de la Universitatea de Stiinte Agronomice din Bucuresti, care vin sa faca practica. Cursantii pot sa stea acolo si sa beneficieze de toate si de frumusetile zonei, sa deguste si bunatatile zonei si bineinteles sa invete practicand meseria, spune Razvan Teodorescu, prorector USAMV.
Din magazinul statiunii pot fi cumparate toate tipurile de vin produse. De la cele care costa 16 de lei, pana la cele premiate la concursuri internationale si cu preturi de 400 de lei sticla.
Un vin foarte interesant il putem gasi in gama Pietroasa Research & Innovation, fiind obtinut din soiul alb aromat, creatie unica a Statiunii si cu siguranta va va incanta papilele gustative, afirma Cornel Banita, director tehnic Statiunea Pietroasa.
Sursa – Digi24
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 7 January, 2021 | 0 comentarii | 423 vizualizari | 1 vot

FoodIntelForum 2021 debuteaza cu o reuniune a vinurilor romanesti de colectie, vinuri reprezentative pentru doua podgorii faimoase: Dealu Mare si Tarnave. O seara de gala si invitati de varf intr-o confruntare a vinurilor de buna calitate de la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietrosa-Istrita (USAMV Bucuresti) si Jidvei, cel mai mare […]
Autor: Agrostandard | 3 January, 2021 | 0 comentarii | 373 vizualizari | 1 vot

Casa Neacsu din Vrancea este producatorul autohton de vinuri care detine cele mai multe soiuri romanesti de vita de vie, nu mai putin de 16, de aproape trei ori mai mult fata de urmatorul competitor. Compania administreaza o suprafata de 850 ha de vie, din care 250 de hectare de vie bio, in mai multe […]
Autor: Agrostandard | 23 October, 2020 | 0 comentarii | 410 vizualizari | 1 vot

Pandemia de COVID-19 a pus la mare incercare cramele mici: exporturile catre China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului incearca sa acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online. Cramele mici din Romania trec printr-o situatie dificila. Veniturile s-au redus considerabil pentru ca o mare parte din […]
Autor: Agrostandard | 22 October, 2020 | 0 comentarii | 232 vizualizari | 1 vot

Sectorul vinului si cel al distributiei traditionale de bunuri de larg consum, care detin o cifra de afaceri de peste 5 miliarde de euro, au devenit eligibile pentru finantare din fonduri europene, odata cu aprobarea prin Lege a Ordonantei 130/2020 de catre Parlament, a anuntat Asociatia Companiilor de distributie de Bunuri din Romania.
Autor: Agrostandard | 2 October, 2020 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 1 vot

Specialistii spun ca 2020 este unul din cei mai prosti ani din ultimele decenii pentru produtia de struguri, din cauza secetei. Nu este deloc exclus chiar ca pe lista culturilor care vor primi despagubiri pentru pagubele produse de seceta in acest an sa se afle si vita de vie, dupa cum promit oficialii de la […]