Suprafata cultivata cu usturoi in Romania, in anul 2017, a fost de 9.936 hectare, cele mai multe suprafete fiind mici si foarte mici, exploatate de ferme de familie si mici fermieri, in conditiile in care aceasta cultura a pierdut tot mai mult teren in ultima vreme din cauza importului masiv din tari terte, anunta Ministerul Agriculturii. La sediul institutiei a fost organizata in data de 10 aprilie 2018 o intalnire de lucru cu principalii producatori de usturoi din zonele consacrate: Copalau – judetul Botosani, Teleorman, Dolj, Mehedinti, Iasi si Timis si reprezentanti ai marilor importatori din Romania, interesati de contractarea unor cantitati mari si constante de usturoi produs in Romania.
De asemenea, au fost prezenti reprezentantii directiilor de specialitate din cadrul MADR si ai Directiei Masuri de Piata si Comert Exterior din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
In cadrul discutiilor au fost dezbatute aspecte referitoare la dificultatile intampinate de cultivatorii de usturoi, printr ecare se numara costurile mari de productie, deficitul de samanta din soiuri autohtone, gama de masini si utilaje necesare eficientizarii acestei culturi, slaba asociere a micilor producatori, valorificarea productiei catre piata, depozitarea, pastrarea si ambalarea corespunzatoare, astfel incat sa fie satisfacute nevoile pietei.
Pe de alta parte, a reiesit interesul comerciantilor de a incheia contracte ferme cu producatorii, in contextul in care preferintele consumatorilor romani sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone de o calitate ridicata, se arata in comunicatul MADR.
De asemenea, se are in vedere identificarea de solutii pentru sprijinirea sectorului si crearea de lanturi de distributie, intre producatori si comercianti.
Vezi si Rachiteni, patria usturoiului. Cel mai mare producator este proprietarul fabricii de mezeluri Marcel
In perioada urmatoare se va organiza o noua reuniune la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a stabili care sunt sarcinile ce revin fiecarui actor de pe filiera, mai spun oficialii MADR.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1670 vizualizari | 3 voturi

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]
Autor: Agrostandard | 1 January, 2021 | 0 comentarii | 567 vizualizari | 1 vot

Agentia de Plati și Interventie pentru Agricultura (APIA) reamintește ca, la data de 22 decembrie 2020, a dat startul platilor pentru cererile depuse de fermieri in cadrul Masurii 21 din Programul National de Dezvoltare Rurala PNDR 2014-2020 – Sprijin temporar cu caracter exceptional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectati in mod deosebit de […]
Autor: Agrostandard | 1 January, 2021 | 0 comentarii | 254 vizualizari | 1 vot

Romanii vor fi obligati sa colecteze separat deseurile biodegradabile, precum fructele si legumele alterate, de exemplu, asa cum se intampla acum cu hartia si plasticul, potrivit Legii Compostului, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Cei care nu respcta regulile vor fi amendati cu pana la 20 de mii de lei. Reprezentantii […]
Autor: Agrostandard | 24 December, 2020 | 0 comentarii | 191 vizualizari | 1 vot

MADR anunta lansarea sesiunii de depunere proiecte din cadrul Masurii 6 – Dezvoltarea exploatatiilor si a intreprinderilor, sub-masura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – diaspora, care se va desfasura in perioada 04 ianuarie 2021, ora 9.00 – 04 mai 2021, ora 16.00. Alocarea financiara pentru sesiunea continua anuala de depunere proiecte pentru tinerii fermieri […]
Autor: Agrostandard | 21 December, 2020 | 0 comentarii | 541 vizualizari | 1 vot

Italienii sunt cei mai mari consumatori de ciuperci salbatice proaspete din Romania, sustine Ile Stelian, un antreprenor care a reusit sa faca din valorificarea ciupercilor si fructelor de padure culese din flora spontana un business de familie rentabil. In sezon, adica incepand cu perioada aprilie mai si terminand undeva spre sfarsitul lunii noiembrie, ciupercile naturale […]