Pretul tomatelor pe piata a crescut semnificativ in ultimele zile, motivul fiind lipsa ofertei din productia interna. In prezent, kilogramul de rosii se vinde in depozitele en-gros cu 4,5-5 lei/kg, ba chiar și 7 lei/kg (cum se intampla la Pitesti, de exemplu!), fata de 2-2,5 lei/kg, cat era saptamana trecuta. Jucatorii din piata spun ca nu este exclus ca pana in jurul datei de 20 septembrie, pretul sa tot cresca, poate chiar si pana la 10 lei/kg. Si nici nu este de mirare in contextul in care productia din spatiile protejate (ciclul I) s-a terminat si abia in a doua parte a lunii septembrie va incepe recoltatul pentru tomatele din ciclul II.
Oricum ar fi, rosiile nu vor lipsi de pe piata…Retailerii spun ca vor asigura consumul din productia realizata in camp (suprafele sunt tot mai mici de la an la an), pana se va intra din nou in productie. Si, cel mai probabil, se va aduce marfa din import….
“Pretul a inceput sa creasca pentru ca nu exista ciclu de productie de mijloc. Saptamana trecuta, aveam un pret de 1,5-2 lei/kg, iar acum s-a ajuns la 4,5-5 lei/kg in depozitele en-gros. In camp nu exista rosii, asa ca sa nu ne miram daca pretul va ajunge pana in septembrie la 10 lei/kg”, a declarat pentru AgroStandard Gheorghe Vlad, presedintele Cooperativei Eco Legum Vidra din judetul Ilfov.
Sunt si zone unde pretul este chiar mai mare, mai ales ca in camp nu exista productie, deoarece legumicultorii au preferat alte culturi, cum ar fi ardeiul kapia, din cauza vremii vremii defavorabile.
“Este deficit mare pe piata. La Pitesti, in depozitul en-gros, pretul variaza intre 5 lei si 7 lei/kg, comparativ cu 2-2,5 lei/kg, in urma cu trei zile. Nu se stie ce productie este si in camp, in conditiile in care din cauza ploilor, legumicultorii au renuntat la tomate si au cultivat ardei kapia”, ne-a declarat Georghe Lazar, un producator din Arges care cultiva rosii in spatiu protejat.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
Ca nu mai sunt rosii in solarii, am observat si saptamana trecuta la vizita efectuata la Ferma de legume Fierbinti din judetul Ialomita. Alexandru Minea, care detine impreuna cu familia circa 7.000 mp de olarii si furnizeaza tomate, alaturi de alte legume, pentru lantul Mega Image, avea plantate deja tomatele pentru ciclul II. Cele din primul ciclu se terminasera de ceva vreme….
Efectul “Tomata”!
Dat fiind preturile rosiilor la acest moment, nu ai cum sa nu iti pui intrebarea: si programul Tomata ce efect are? Gheorghe Vlad spune ca rezultatele nu se ridica nicidecum la inaltimea asteptarilor. Multi s-au inghesuit sa produca cat mai timpuriu pentru a beneficia de ajutorul de 3.000 euro/1.000 mp si nu a mai existat interes pentru a acoperi si perioada din aceasta parte a anului.
Nu trebuie trecut cu vederea si faptul ca in acest context productia este mai mica, adica 20 tone/ha, in loc de 100 to/ha, dupa cum spune Vlad. Poate ca ar fi trebuit subventionata productia nu doar pentru 2 to/ha, ci pentru o treime, de exemplu, din productia realizata in toata perioada anului si de ce nu sa fie luate in calcul toate legumele, este de parere Gheorghe Vlad.
Oricum ar fi, un lucru este clar: comerciantii au ceva de lucru in aceasta perioada a anului ….
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 2 December, 2019 | 0 comentarii | 145 vizualizari | 1 vot

Intr-o perioada in care toata lumea se plange de falsurile din piata, Alina Donici, managing partner Artesana, nu se sfieste sa vorbeasca despre sezonalitatea produselor din lapte de capra in Romania. Pentru ca din toamna si pana in primavara nu exista materie prima, unitatea de productíe din Tecuci este nevoita sa retraga de pe piata […]
Autor: Agrostandard | 2 December, 2019 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 1 vot

„Va exista presiune pe piata muncii pentru a automatiza anumite tipuri de job-uri”, considera Nicolae Badea, CEO Computerland. In perioada ultimelor doua decenii, numarul robotilor utilizati in industrie s-a multiplicat de trei ori, la nivel global. Daca, pana nu de mult, ne obisnuisem sa intalnim procese de automatizare si robotizare doar in anumite domenii, cum […]
Autor: Agrostandard | 26 November, 2019 | 0 comentarii | 113 vizualizari | 1 vot

BusinessMark a organizat, in data de 15 noiembrie 2019, a VII-a editie a „Romanian Food & Agribusiness Conference”, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. In cadrul evenimentului, invitatii au vorbit despre starea agriculturii romanesti, Planul National Strategic (PNS), dublul standard, produsele traditionale romanesti si fluctuatia preturilor produselor. Mai mult, cei mai importanti jucatori din industrie […]
Autor: Agrostandard | 21 November, 2019 | 0 comentarii | 119 vizualizari | 1 vot

Bucharest Food Summit s-a dovedit a fi si in 2019 cel mai important eveniment al anului dedicat tehnologiilor si industriei agroalimentare. Manifestarea, desfasurata in perioada 12-14 noiembrie 2019 la ASE Bucuresti si Hotel Sheraton, a atras cei mai importanti oameni de afaceri din agricultura, industria alimentara si HoReCa, precum si factori de decizie din structurile […]
Autor: Agrostandard | 18 November, 2019 | 0 comentarii | 183 vizualizari | 1 vot

Colectarea selectiva a deseurilor menajere si, mai ales, reciclarea lor sunt subiecte mai degraba tabu in Romania, nu doar pentru primarii, ci si pentru cetateni. Lipsa unei infrastructuri adecvate, a investitiilor in sector, dar si a educatiei in randul romanilor sunt doar cateva din problemele cu care se confrunta operatorii implicati in domeniu. Din pacate, […]